waski  Dołączył: 28 Lip 2008
Czy istnieje stalka af ok 50 mm ponizej 500 zł?
Tak jak w temacie.
Pytanie swoje kieruję tym iz jak dotąd uzywam kita, heliosa 44 i tamrona 70-300. Zastanawia mnie jedno czy istnieje jakas stalka dostepna dla normalnego zjadacza chleba? Mam zamiar sprzedac tamrona i dołożyć niedużo do stałki, ale ceny są powalające (albo zle szukam). Znajomy siedzi w systemie nikona i dla niego nie bylo problemu znalezienie 50mm o dobrej jasnosci (nikkor)i niezlej cenie.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Szukać używanego SMC-F 50/1.7.

[ Dodano: 2008-10-13, 00:47 ]
I naprawić stopkę.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Jak trafisz to jest f50/1.7 czasem poniżej 500.
waski napisał/a:
dla niego nie bylo problemu znalezienie 50mm o dobrej jasnosci (nikkor)i niezlej cenie.
zanim zmienisz system - zmień stopkę.

[ Dodano: 2008-10-13, 00:50 ]
Samp, :-B
*puf*

waski  Dołączył: 28 Lip 2008
Czyli pozostaje polowanie ;)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
waski, ostre polowanie i mnostwo szczescia,
mnie sie udala ta sztuka o ktorej napisali Samp i j+

Życzę przynajmniej tyle samo szczęścia, bo szkło tego warte

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
IMO stosunek jakości do ceny w nowych / lekko używanych SMC-FA 50/1.4 wcale nie jest wiele gorszy, by szczególnie zaciekle polować na SMC-F.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Samp, ale slyszalem juz opinie i w zasadzie sam to potwierdzilem, ze optyka F50/1.7 jest taka sama jak M50/1.7.. to drugie posiadam i od pelnej dziury to po prostu żyleta jest i dokladnie tak samo z F50/1.7 ..ja jednak swiadomie polowalem na 1.7 by miec te wlasnie ostrosc.. ale nie robmy zadnej niepotrzenej gadaniny, FA50/1.4 nie mialem okazji testowac, a zapewne jest to i zacne szklo, no i o pol dzialki jasniejsze.. za to wlasnie bardzo warto doplacic

PS: ostatnio zrobilem zdjecie F50/1.7 na przeslonie f/1.8 :-D ustawilem w k100d skok ekspozycji 1/3 i jadac do gory a potem w dol mialem wartosc 1.8 i inne takie jeszcze smieszne

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
dagio napisał/a:
ostatnio zrobilem zdjecie F50/1.7 na przeslonie f/1.8
WOW to pewnie bokeh jak z takumara jakiegoś wyszedł? ;-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
dagio napisał/a:
zrobilem zdjecie F50/1.7 na przeslonie f/1.8

Ciekawe,czy mechanika obiektywu jest w stanie precyzyjnie zrealizować to,co sobie superprecyzyjnie wybiera elektronika. To tak samo jak z migawką sterowaną bezstopniowo ; 1/125, 1/128, 1/129 s. Tylko migawke i przysłonę tworzą blaszki czyli mechanika.A mechanika wcale nie chce pracowac z taka dokładnością,jak sobie życzy elektronika.

[ Dodano: 2008-10-13, 09:20 ]
Żeby nie było,żem taki mądry ;-) : było o tym w książce "O fotografowaniu" (tej pierwszej) A.Mroczka.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
MarWoj napisał/a:
Tylko migawke i przysłonę tworzą blaszki czyli mechanika.A mechanika wcale nie chce pracowac z taka dokładnością,jak sobie życzy elektronika.

a co szkodzi otwierac mechanike na minimalny czas na jaki jest w stanie 'byc poslusznie sterowana' [tudziez na ktorys z czasow stopniowych ktore sa dostepne a jednoczesnie bliski temu dziwnemu typu 1/138sek] a elektrycznie uruchamiac matryce (jakby sterowac czasem w ktorym jest czula i realizowane jest naswietlanie) na krotki/majacy dowolna wartosc czas?
pozdrawiam
kp

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
klimecki_ napisał/a:
MarWoj napisał/a:
Tylko migawke i przysłonę tworzą blaszki czyli mechanika.A mechanika wcale nie chce pracowac z taka dokładnością,jak sobie życzy elektronika.

a co szkodzi otwierac mechanike na minimalny czas na jaki jest w stanie 'byc poslusznie sterowana' [tudziez na ktorys z czasow stopniowych ktore sa dostepne a jednoczesnie bliski temu dziwnemu typu 1/138sek] a elektrycznie uruchamiac matryce (jakby sterowac czasem w ktorym jest czula i realizowane jest naswietlanie) na krotki/majacy dowolna wartosc czas?
pozdrawiam
kp

coś podobnego (ale bez migawki mechanicznej) nazywa się "elektroniczna migawka" i jest stosowane w kompaktach, hybrydach, aparatach telefonicznych ;-) , trybie LiveView w lustrzankach (niektórych?)

micitek  Dołączył: 10 Cze 2008
Jeśli mnie pamięć nie myli, to w lustrzankach (Olympus) nie ma elektronicznej migawki, po wciśnięciu spustu lustro opada (dalej wszystko dzieje się jak w "normalnym" DSLR).

Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.

Skocz do: