bombadilla  Dołączył: 16 Gru 2007
[bombadilla] Prawda czasu - Prawda kliszy

Za to wszystko wino sobie kupię, a jak starczy, to i koszulę.

me superek+ autoreuvenon 3,5/200

[ Dodano: 2008-06-25, 23:14 ]
To zrobił mój syn. Ja bym skadrował lewą stronę, lecz on mnie przekonuje, że woda i narożnik pomostu mają swój, niebanalny klimat i że nie wszystko musi być symetryczne. Rozsądźcie nasz spór.

sioux  Dołączył: 14 Kwi 2008
No to ja chyba rację synkowi przyznam. Nie podoba mi się jednak, ten nie ostry ptaszek. Fajnie by było jakby był ostry, albo żeby go wcale nie było. Wtedy się taka tajemniczość wytworzy na zdjęciu. Taki pomost w mgłę. Chyba, że on - ten ptaszek, to przez tę mgłę taki nie ostry... ;-)

pozdro

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ja też popieram syna :-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Za mygosią, a sylwetkowe ujęcia ptaka wcale mi nie przeszkadza.

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
zupełnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie... ptaszek nieźle komponuje się z klimatem zdjęcia

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Co do drugiego to zgodzę się z przedmówcami. Za to pierwsze jest mocne.

zdjęcie nr 3

zdjęcie nr 4

zdjęcie nr 5

zdjęcie nr 6

Są to obrazki syna mego. Do MZ-50 podpiął Pentacona 1.8/50 (działa bezproblemowo na roboczej) z pierścionkami różnymi.

6 daje rade. taki szary ten swiat i tylko mak jest kolorowy. prawie jak zacheta do narkomanii :)

zdjecia syna mówisz? :-B

pozdro

Na szczęście chłopakowi jest daleko do tego, pomimo że na ugorze za naszymi garażami rośnie trochę indyjskiego zielska, które zeszłej jesieni było komisyjnie i z medialną pompą zaorane.

Gemini7  Dołączył: 16 Gru 2007
No to kolejne moje fotki:
1.

Aparat Pentax MZ-7 z obiektywem SMC Pentax f/3,5-5,6 28-80.
Film Fujicolor 200ISO z czasem 1/15sek.
2.

Jeszcze MZ-50 z obiektywem Pentax MC f/3,5 200mm.
Film Fujicolor 200ISO z czasem 1/4sek.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Fajne te dwa ostatnie :-)

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
Nie wykorzystana sytuacja na drugim ujęciu - kompozycja.

maslot napisał/a:
ompozycja.
możesz rozwinąć? Bo mnie pasuje, przede wszystkim klimatycznie.

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
bombadilla napisał/a:
możesz rozwinąć? Bo mnie pasuje, przede wszystkim klimatycznie.

Klimatycznie mi też. Umieściłbym po prostu łódeczkę w mocnym punkcie. Taka minimalistyczna fotka wymaga dużej staranności przy kadrowaniu.

Musiałby chłopak poprosić wędkarzy o przesunięcie się. Myśmy byli ograniczeni pomostem. Myśleliśmy, aby poczekać na ich ruch, ale mgła zaczęła się już podnosić, to był ostatni moment na zrobienie tego zdjęcia.

Kolejna moja fotografia. Jest to żuraw...

Aparat Pentax MZ-7 z filmem Kodak 200ISO na czasie 1/1500sek. i obiektyw
Pentax MC 3,5/200.

Pani w okularach OK. Trochę mi przeszkadza wypalona ręka. Ale to drobiazg. Co do łódki to też bym się przyczepił kadrowania. Nie podoba mi się linia horyzontu przechodząca przez środek kadru. Było by OK gdyby łódka była na środku. A jak nie jest, to lepiej by było horyzont dać niżej. POZDRO.

Masz racje co do łódki, ale nic innego bym nie wyciągnął. Pomost był osadzony pod takim kątem więc aparat też, a z ręki przy 1/4sek. nie udałoby się.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Gemini7, teraz masz to w formie cyfrowej i możesz lekko crop-nąć. Kto Ci każe pokazywać całą klatkę...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Jest zaje.biscie. Nic nie tnij. Czy wszystko musi byc zawsze zgodnie z zasadami? Nie! Ja uwazam, ze to zdjecie jest perfekcyjne, bo ma nastroj, jest subtelne i bezpretensjonalne.

Skocz do: