kryzys  Dołączył: 24 Wrz 2008
[kryzys] o helpnięcie wielka prośba
Witam serdecznie.

Mam niemały problem i potrzebuje waszej porady, mam nadzieję, że takową uzyskam. W sumie moja przygoda z samą fotografią jak i fotopsujem można powiedzieć dopiero się zaczyna i nie wiem za bardzo jak się zabrać do tematu. Dochodząc do sedna... mam fotografię... źle skadrowaną, kolory jakieś nie takie, coś w kadrze przeszkadza a muszę z niej wyciągnąć max. bardzo proszę o rady co najlepiej zrobić aby ją poprawić. W załączniku znajduje się RAW tak więc ze zdjęciem można kombinować do woli.

PS. Jeśli ten temat nie powinien się tu znaleźć bardzo proszę admina o wstawienie go w odpowiednie miejsce.
Z góry dzięki za pomoc i cenne wskazówki :-B

PLIK RAW

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
To jest w miarę niezły materiał na RAW Challenge:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1745

Którego używasz PS i Adobe Camera RAW?

kryzys  Dołączył: 24 Wrz 2008
Samp napisał/a:
To jest w miarę niezły materiał na RAW Challenge
Którego używasz PS i Adobe Camera RAW?

no to skoro tak mówisz bardzo proszę admina o przeniesienie tematu :)

dokładnie... PS i Adobe Camera RAW... czasami z dołączonego pentaxowskiego oprogramowania ale jakoś nie potrafię się do niego przekonać

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Zacząłbym od suwaków Fill Light (żeby odzyskać to, co się topi w cieniach) i Recovery (aby odzyskać to, co się spala w oknie). A potem korekta kontrastu i zabawa wszelkimi pozostałymi manipulatorkami.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Samp napisał/a:
Zacząłbym od suwaków Fill Light
Eee tam, Fill light strasznie spłaszcza. Ekspozycja do góry, highlights na krzywej dodatkowo na +, balans bieli na suknię, clarity na plus, zdjęcie niebieskiego no i crop i wyprostowanie. To tak na szybko, w LR.

Na RC to się tak średnio nadaje, bo autor chce wycinac i prostować.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
A ja bym to tak widział. Też LR.

Skocz do: