alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Liquid Sculpture
... jak nie za bardzo znosze fotografie tego gatunku, to przy tej galerii miałem dużego ŁAŁa...

http://www.liquidsculptur...=WirelessToilet

polecam! bajka.... :-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Szacunek za kreatywnosc i perfekcyjne wykonanie. Mnie sie nie podoba :-P

dan napisał/a:
Mnie sie nie podoba

No, jako Fotografia mi tez nie... :-P

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
dan napisał/a:
Mnie sie nie podoba
alkos napisał/a:
mi tez nie

ale co Wam sie nie podoba? Przeciez to sie samo nie robi. Ze nie fotografia? To tak samo, jak mowienie, ze do zdjec przyrody wystarczy odpowiednio dluga lufa - chyba to nie tak :roll:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
l_uka napisał/a:
Ze nie fotografia?
alkos napisał/a:
Fotografia
bo to nie jest Fotografia, tylko eye-candy.

dzerry napisał/a:
bo to nie jest Fotografia, tylko eye-candy.

a zdjecia faktur (nie VAT :evilsmile: )? jakis powtarzajacych sie elementow? Albo makro? to tez nieFotografia?

Nie podoba mi sie to, co widze - w sensie obrazu. Bo akurat still life potrafi mnie zachwycic. Ten jest zbyt kolorowy :-P

l_uka napisał/a:
Albo makro? to tez nieFotografia?

Dla mnie nie. Ale tylko uwzględniając to pogrubione F.

l_uka, pisze tylko w swoim imieniu. Dla mnie takie eye-candies to nie jest fotografia. Takie cos ma funkcje czysto użytkową. To ma być po prostu ładne, kolorowe i cieszyć oko. Moim zdaniem to jest perfekcyjna technicznie rejestracja zjawiska niewidocznego gołym okiem. I tyle. Makro i 90% fotografii przyrodniczej długą lufą to też tylko rejestracja.

Dla mnie fotografia staje się Fotografia, gdy zdjęcie jest zrobione w taki sposób, ze czuje się jakby ktoś mnie na sile ciągnął za włosy, żebym mógł spojrzeć z kąta, z którego dotąd nie patrzyłem. Chodzi o odkrywanie tych nowych kątów.

Co z tego, że zobaczę piękne zdjęcie lwa chwytającego w biegu antylopę? Doceniam funkcję poznawczą takiego zdjęcia. Ale to tylko rejestracja. Pozwala mi zobaczyć coś, co trudno jest zobaczyć z przyczyn technicznych. Gdybym się znalazł na sawannie z lornetką, pewnie wcześniej czy później zobaczył podobną scenę. Albo włączył Animal Planet.

Nie wiem, czy potrafie przekazac o co mi chodzi.

dzerry napisał/a:
Nie wiem, czy potrafie przekazac o co mi chodzi.

Dla mnie to co napisales, jest jasne. I w pelni sie z tym zgadzam, z zastrzezeniem takim, ze byc moze gdzies jest np makrofotografia, przez grube F (tylko ze nie wiem co moglby byc jej trescia ;-) )

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
dzerry napisał/a:

Dla mnie fotografia staje się Fotografia, gdy zdjęcie jest zrobione w taki sposób, ze czuje się jakby ktoś mnie na sile ciągnął za włosy, żebym mógł spojrzeć z kąta, z którego dotąd nie patrzyłem. Chodzi o odkrywanie tych nowych kątów.

A stara fotografia, typu shorpy? Nie jest Fotografią?

xrog napisał/a:
A stara fotografia, typu shorpy? Nie jest Fotografią?
A to juz zupelnie inna inszosc. Stare zdjecia pokazuja rzeczy nieosiagalne, wiec zupelnie inaczej sie na nie patrzy. Z takimi zdjeciami duzo inicjatywy pozostaje po stronie ogladajacego. Czas dodaje trzeciego wymiaru, dzięki czemu sam mozesz sobie szukac tych kątów. Szczegolnie na duzych skanach/odbitkach z materialow wielkoformatowych.

Jakbym był bardziej wygadany, powiedziałbym coś o humaniźmie w Fotografii... ;-)

alkos napisał/a:
Jakbym był bardziej wygadany, powiedziałbym coś o humaniźmie w Fotografii...
alkos, to byla moja pierwsza mysl, ale mimo wszystko staralem sie byc obiektywny. Humanizm to jednak nie jest warunek konieczny. No chyba, ze pietno autora to tez wyraz humanizmu.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Przeczytałem wasze posty i WOW :shock:

dzerry napisał/a:
No chyba, ze pietno autora to tez wyraz humanizmu.

Ciekawe... chciałbym zobaczyć jakąś ilustrację tego zdania ;-) Tj. fotografię abstrakcyjną z ludzkim "odciskiem palca" nie wynikającym z elementów przedstawionych ;-)

alkos napisał/a:
Ciekawe... chciałbym zobaczyć jakąś ilustrację tego zdania ;-)
Chyba niejasno sie wyrazam. No dobra. Na przyklad takie zdjecie przyrodnicze.

Mimo, ze nie ma na nim czlowieka, ma dla mnie ladunek humanizmu. To jest indywidualne spojrzenie czlowieka - tworcy. Scena jest pokazana w ten sposob, miedzy innymi dzieki uzytej formie, ze przynajmniej ja, personifikuje te zwierzeta. To jest zdjecie zwierzat, ale w jakis sposob opowiada po prostu o zyciu jako takim.

[ Dodano: 2008-10-14, 16:58 ]
alkos napisał/a:
Tj. fotografię abstrakcyjną z ludzkim "odciskiem palca" nie wynikającym z elementów przedstawionych
A tego to ja tez nie potrafie sobie wyobrazic.

dzerry napisał/a:
Mimo, ze nie ma na nim czlowieka, ma dla mnie ladunek humanizmu.

Jasne :-) Figuratywnie przedstawiony człowiek na zdjęciu nie jest konieczny przywołania "uczucia humanizmu" (wiem, glupio to brzmi...)

dzerry napisał/a:
To jest indywidualne spojrzenie czlowieka - tworcy.

Racja, i do tego świetnie przerzucone na widza! :-) Ciekawe gdzie jak polozyc tu punkt ciężkości, pomiedzy tworca a odbiorca...

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
A nie mylicie fotograficznych opowieści o życiu jako takim z humanizmem i personifikacją?

Humanizm to zacna idea, ale określanie pewnych fotografii jako przepełnionych humanizmem to przegięcie. Zwłaszcza fotografii zwierząt.

dzerry napisał/a:
fotografia staje się Fotografia, gdy zdjęcie jest zrobione w taki sposób, ze czuje się jakby ktoś mnie na sile ciągnął za włosy, żebym mógł spojrzeć z kąta, z którego dotąd nie patrzyłem. Chodzi o odkrywanie tych nowych kątów.

hmm, chyba rozumiem, ale nadal wydaje mi sie, ze makro daje wlasnie taki nowy kat widzenia. Tak samo z reszta te kropelki - patrzyles kiedys na kropelki w taki sposob?
Wydaje mi sie, ze Tobie jednak chodzi o cos innego, niz tylko swieze spojrzenie.

Skocz do: