Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Kuszelas, coraz bardziej podoba mi sie Twoje podejście do niektórych tematów :-B

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
diplodok napisał/a:
najgorsze jest to ze taka opinia jest powszechna wsrod sprzedawcow foto
niestety wiekszosc z nich swoja wiedze zawdzeicza folderom reklamowym i szkoleniom z n i c

a ja mam problem jak znajomi się dopytują co wybrać.... Szczególnie amatorzy, ale o artystycznych zapędach - jak wychodzi, że trzeba wybrać pomiędzy k200d i nikonem d80 to wcale nie jest łatwo... Tym bardziej, że jak się robi zdjęicia z lampą w słabym oświetleniu [np. imprezy różnego rodzaju...] to najprostszy nikon wygrywa ze względu na af i wspomaganie lampką... :-/ A przecież do takich zdjęć bardzo często będzie wykorzystany ten aparat. Głupio będzie jak się okaże że sporo zdjęć jest nieostrych.
Co ciekawe ku mojej udręce jak na razie wybierają, tudzież skłaniają się do k200d :mrgreen:

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
Re: Fotojoker kompetencja sprzedawcy
miaziol napisał/a:
Przeciez matryca jak sie porusza to zapisuje mniej lini niz matryca nieruchoma.

Przeraża mnie coraz większe bezmózgowie i brak umiejętności samodzielnego myślenia ludzi. Niby dlaczego ta matryca ma rejestrować mniej linii? Zmieniają się jej właściwości fizyczne? Elektronika odłącza co drugą linię czy co? Normalnie to już nie jest śmieszne, ręce opadają.

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
Sławek_S, moze mu chodziło o to, że jak sie matryca porusza przy SR, to wychodzi "poza" średnice bagnetu i powstaje mega winieta? :mrgreen:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
a może ...
a może mu się coś pomyliło ze stabilizacją w kompaktach - poprzez podbijanie ISO

i tak sobie skojarzył - większe ISO to mniej szczegółów, czyli pewnie mniej linii matryca rejestruje - i w taki to sposób działa stabilizacja (wyrzucając "poruszone linie")

ta sobie tylko teoretyzezuję :-P

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Moja stabilizacja to, wstępne podniesienie lustra, pi pi pi pstryk.
Tą metodą uzyskałem lepsze fotki z wycieczki niż inni wycieczkowicze wyposażeni w stabilizację. (Ciemne wnętrza, zakaz używania flasha a często w ogóle zakaz fotografowania :)

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Kfan, sprawdza się przy statycznej fotografii ale co z ruchomymi obiektami?

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
perl napisał/a:
e? :shock:
Jaki obiektyw i jaki korpus ?

Olek E-3, obiektyw Leica D Vario-El­mar 14–150mm f3,5–5,6 Mega OIS

To test z tego linka

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
Cześ napisał/a:
Kfan, sprawdza się przy statycznej fotografii ale co z ruchomymi obiektami?

a wymyślono już stabilizację obrazu ruchomego?
byłoby to fajne jakby aparat przewidywał ruch i odpowiednio do tego poruszał matrycą ;-) lub obiektywem ;-)

oczywiście kumam ze chodzi Ci o czas jaki potrzeba na zrobienie zdjęcia z wstępnym podniesieniem lustra - czyli minimum 2 sekundy w k100d ;-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
JackDeJack napisał/a:
Mówisz o żyroskopie czy stabilizacji ?
No przecież stabilizacja w obiektywie tak działa.

[ Dodano: 2008-10-17, 07:20 ]
diplodok napisał/a:
najgorsze jest to ze taka opinia jest powszechna wsrod sprzedawcow foto
niestety wiekszosc z nich swoja wiedze zawdzeicza folderom reklamowym i szkoleniom z n i c
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby inne firmy również dostarczały odpowiednie materiały reklamowe oraz organizowały szkolenia :)

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
Kfan napisał/a:
Moja stabilizacja to, wstępne podniesienie lustra, pi pi pi pstryk.
Tą metodą uzyskałem lepsze fotki z wycieczki niż inni wycieczkowicze wyposażeni w stabilizację. (Ciemne wnętrza, zakaz używania flasha a często w ogóle zakaz fotografowania :)
Lustro Ci przeszkadza? Powinieneś fotografować kompaktem.

Sprzedawca ma być przede wszystkim skuteczny. Znajomemu sprzedawca sprzedał stary model Olympusa, kompakt - hybryda z 10 krotnym zoomem i twierdził, że to aparat półprofesjonalny. Chciałem delikatnie wyprowadzić go z błędu, ale po reakcji na moje słowa, że nie jest to aparat półprofesjonalny dałem spokój. W końcu klient zadowolony, kupił półprofesjonalny aparat za nieduże pieniądze.

kenworth  Dołączył: 06 Sie 2008
re up: Pojecie pol czy profesjonalnosci jest plynne. W czasach mojej pierwszej cyfry (polaroid z 0.9 mP matryca) pisalo sie ze sprzet profi ma 2 MP i to wielkosc wystarczajaca do zdjecia A4.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Myślę, że nie na się co napinać na tego biednego (wszakże okaleczonego przez matkę naturę) sklepikarza. Każdy choć odrobinę myślący człowiek po przeanalizowaniu jego wywodów z pewnością zauważy jego subiektywizm. A ci którzy nie zauważą, będą dumni za zakupu "najbardziej profesjonalnego" produktu w sklepie i to już ich sprawa :P Ważne, że będą szczęśliwi...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kuszelas napisał/a:
Ja bardzo serdecznie przepraszam wszystkie Panie i Panów.
Ale jaki jest sens rozwijać wątek o jakimś, za przproszeniem, przygłupie który nadmiernie wczuł się w przesłane materiały propaganowe.

Amen.

Skocz do: