rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
SMC-A i aparat a ogniskowa
Podpiąłem SMC-A 50/2 do puszki, aparat (GX-1S) nie pokazuje/rozpoznaje ogniskowej obiektywu. Czy aparat powinien rozpoznać ogniskową? A jeżeli nie to czy da się go "poinformować" o tejże?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Sam z siebie nie rozpozna bo nie ma takiej możliwości, a po za tym jeżeli nie ma stabilizacji to wartość ogniskowej do niczego korpusowi nie jest potrzebna.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
O ile dobrze pamiętam Pentax wprowadził stabilizację od K100D więc wcześniejsze modele i ich klony tejże nie miały. W takim układzie po co body ma wiedzieć jaką ogniskową fotografujesz? W K10D jak wyłączysz SR też nie pyta o ogniskową.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
matth napisał/a:
W takim układzie po co body ma wiedzieć jaką ogniskową fotografujesz?

Lepiej to wyglada w EXIF'ie.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Zdano, matth, nie jest to dla mnie wada i nie przeszkadza mi to, byłem po prostu ciekaw ...

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie ukrywając i pisząc szczerze rozchodzi się również o to, że wartość ogniskowej w EXIFie wyświetlana jest jako "---" . Czy to również normalne w przypadku SMC-A ??

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli obiektyw nie zawiera informacji o ogniskowej to tak.

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
To jeszcze ja dodam od siebie pytanko, troche z innej beczki, ale nie tak odlegle od tematu.
Jak robic zdjecia z wbudowaną lampą przy uzyciu manualnego obiektywu, np mojego SMC-M 50mm ?
Aparat nie wie przeciez nic o przeslonie.
Chodzi mi, jak nastawiac czas naswietlania, metodą prób i błędów pstrykając kilka zdjęć (taki manualny "bracketing") czy jest jakis zloty srodek, o ktorym nie wiem?
Pytanie jak od blondynki, ale czlowiek cale zycie sie uczy :).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Policzyć, liczba przewodnia to liczba przesłony razy odległość od fotografowanego obiektu.

Skocz do: