valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
sylwiusz napisał/a:
kolega Mertz mial 12-24 i byl z niego zadowolony do czasu az sie zapoznal z 14 :-D Teraz ma 14-tke a 12-24 sprzedal ;-)

14-tkę też sprzedał, wiec to o niczym nie świadczy. Chociaż trzeba przyznać, że ta 14-ka to zaaacne szkło. Ale niestety nie miałem 12-24, więc nie wyręczę Mertza w tym porównaniu :-P

Pozdrawiam
Waldek
"Szczęśliwy posiadacz Mertzowej 14-ki :-D "

Wojciech Ben K.  Dołączył: 16 Gru 2007
więc po tych wszystkich dywagacjach czekamy na opinie "Mertza" i rade... :lol:

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
valdis62 napisał/a:
sylwiusz napisał/a:
kolega Mertz mial 12-24 i byl z niego zadowolony do czasu az sie zapoznal z 14 :-D Teraz ma 14-tke a 12-24 sprzedal ;-)

14-tkę też sprzedał, wiec to o niczym nie świadczy. Chociaż trzeba przyznać, że ta 14-ka to zaaacne szkło. Ale niestety nie miałem 12-24, więc nie wyręczę Mertza w tym porównaniu :-P

Pozdrawiam
Waldek
"Szczęśliwy posiadacz Mertzowej 14-ki :-D "

Jak w wawie ktoś ma 12-24 to można się umówic, wyprowadzic apraty na spacer i porownac. Mam da 14 i da 21 i uwazam, ze oba szkła są wybitnie zacne.

Atimis  Dołączył: 22 Lut 2009
Wiem, że strasznie odkopuje temat ale nie chce zakładać nowego tematu. Potrzebuje obiektywu w okolicach 21mm i o gabarytach tego limiteda. Najlepiej w miarę sprawny i nie najgłośniejszy AF. Czy ten 21 mm F3.2 będzie dobrym wyborem ? Jak z ostrością względem S 17-50 2.8 ?

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Ja mam DA21 i bardzo sobie chwalę. Tamrona wprawdzie nie mam, ale mam porównanie z egzemplarzem kolegi. Nie robiłem jakichś dokładnych testów, ale na oko różnic nie widzę. Tamron ma oczywiście tę przewagę, że jest bardziej uniwersalny.

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
Atimis napisał/a:
Czy ten 21 mm F3.2 będzie dobrym wyborem ?

Osobiście wolałbym FA 20/2.8, ale jest raczej nie do dostania, więc jesteś chyba skazany na tego limiteda.

Skocz do: