MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
ubeuszek napisał/a:
Szkło może być liczone jako akcesorium i jako aparat
:-)

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
No właśnie obiektyw może podejść i pod aparat i pod akcesoria, ale nie może czerpać z obu po trochu. Przynajmniej mi to tak tłumaczyli... Bezsens...

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
K200 w dualu jest od 2060 wg Ceneo. Myślę, że przy zakupie akcesoriów w tym samym sklepie powinno sie udać zejść do 2000 za zestaw. IMHO to lepsze rozwiązanie niż 18-250 bo pokazuje różnicę między obiektywem standardowym a tele. Ha a w jednym sklepie jeszcze plecak foto gratis, chociaż pewnie to ta tandeta z Apollo, która się rozwali po miesiącu.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
czyli musisz kupić zestaw body + akcesoria, jako aparat, a za 1500 na akcesoria kupić "lampę" AF200FG i jakieś jasne szkło typu 17-50/18-50 albo imho jeszcze lepiej 24/28-70/75 ;-)

ubeuszek napisał/a:
Bezsens...

To nie bezsens. To coś gorszego - księgowość.
Jak Ty masz w lewej kieszeni 2000 zł, a w prawej 1500, to możesz wydać 3500 zł.
Jak księgowa ma do wydania 2000 z konta A i 1500 z konta B, to może wydać 2000 na produkt A i 1500 na produkt B, ze stosownymi dwoma fakturami do zaksięgowania na 2 różne konta...

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Biorąc pod uwagę aparaty z niewymiennymi obiektywami, to pewnie pod "aparat". Ale ja bym kombinował jakby się dało :-D

ubeuszek, co to za szkoła?

Eldred, ale fgz200 to tylko trochę mocniejsza niż wbudowana no i nieruchawa, przydałaby coś obracanego i przynajmniej GN 40.

Eldred, 24/28-... IMHO odpada. We wnętrzach szkolnych będzie za wąsko, do wszelakich zdjęć klasowych itp.

To może manualna stałka? Tanio wyjdzie ;-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Raven napisał/a:
Eldred, ale fgz200 to tylko trochę mocniejsza niż wbudowana no i nieruchawa, przydałaby coś obracanego i przynajmniej GN 40.
chodzi o to żeby kupić za jak najmniejszą cenę taką "niby lampę" żeby tylko zasięg flasha był większy, żeby zostało kasy na lepsze/jaśniejsze szkło niż kit.

Eldred, a to już Tumax by się cenowo wyrobił i mimo, że podobno jedzie chińszczyzną, to chyba byłby lepszym rozwiązaniem.

Raven napisał/a:
Tumax
? lepiej nie bo jak wybuchnie na imprezie to trzeba będzie kombinować w papierach jak go pod wydatki na fajerwerki/dekorację podpiąć.

Raven, Zespół szkół w Piaskach, liceum, technikum, zawodówka.

Boję się, że jak będzie kilka obiektywów do wyboru to sobie moi następcy nie poradzą :D

Mi1980  Dołączył: 13 Maj 2008
Nikon D80. tamron 17-50 i lampa SB-400
albo C450 plus tamron/sig,a 18-50 i lampa

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
Raven napisał/a:
Tumax
? lepiej nie bo jak wybuchnie

Nie słyszałem o takim przypadku, możesz podać źródło informacji.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
chyba mu się z Metzem pomyliło

Tumaxy po prostu przestają działać :-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Imo do szkoły w której docelowo pewnie każdy z kadry będzie mógł używać aparatu lustro + kilka szkieł to bezsens. Większość nie będzie umiała wymieniać obiektywów i będą robić zdjęcia w jakimś automatycznym programie, a także popadać w totalną niemoc twórczą objawiającą się kaszą zamiast zdjęć gdy coś im się powciska. Pomijam już lamenty na brak filmików i odchylanego wyświetlacza...
Dokładnie tak samo jest u mojego ojca w gminie. Dlatego doradziłem mu kupić S9600 i jest zadowolony. Obecnie kupiłbym S100SF i dobrą lampę błyskową, ekstra akumulator i ze dwie karty pamięci. W budżecie się zmieścisz. Kto na imprezy szkolne będzie latał ze statywem i wielką torbą ze sprzętem?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
W sumie jak mają aparatu używać niekumaci, to lepiej jakiś porządny kompakt. Przynajmniej zdjęcia będą ostre. Albo hybryda z możliwością podpięcia lampy.

matth, właśnie miałem nadzieję, że ktoś mi tak napiszę, nie tylko domysły mi zostaną. Aparat ma być bardziej dla uczniów, póki nie ma to ja robię wszystko swoim. Jak będzie do drogą eliminacji grono wybierze najzdolniejszego lub najzdolniejszą (poza mną :lol: ) i ta osoba będzie się tym zajmować. Kasy jest kupa a nie wiem czy jest sens wchodzić w lustra, niektórzy mogą sobie z tym nie radzić. Z drugiej strony trochę szkoda kasy na hybrydę... a może?

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Matth, Dsk, w Warszawie na Dworcu Centralnym od kilku lat jeden facet sprzedaje pączki i inne wypieki w małym pawiloniku (na oko 5 m2). Niedawno wydzielił sobie 1,5 metra kwadratowego kotarką, urządził tam ministudyjko z jakimś kompaktem pokroju s9600 lub s5600 i starawym kompiutrem z drukarką. Po czym wywiesił szyld "zdjęcia paszportowe" :) I chyba nawet ktoś czasem tam wpada w potrzebie :)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
E tam, lustro jest fajne, ale musiałoby być z np. 18-250 - czyli wariant, że zakładasz raz i wsio, ale to szkło jest ciemne, a aparat na pewno często będzie na salach gimnastycznych itd.. Więc musi być względnie jasno. Ten fuji o którym pisałem ma ekwiwalent 28-400/2.8-5.3 więc jest dużo jaśniej niż w tamtym słoiku, a do tego optyczna stabilizacja. Poza tym ma saneczki więc lepiej dokupić dobrą lampę za kasę przewidzianą na akcesoria. Dużo zdjęć zrobiłem jego poprzednikiem S9600 i to na prawdę dobra rzecz do takich właśnie zastosowań. Owszem nawet nie ma co wychodzić powyżej ISO800, na długim końcu jakość spada, ale trzeba pamiętać, że z tych zdjęć nie będą plakaty tylko dokumentacja dla szkoły i stronę internetową. Dodatkowym atutem jest odchylany LCD, dzięki czemu na prawdę wygodnie robi się foty ponad tłumem :-)

A dla laika i tak wygląda jak lustrzanka :-P

Skocz do: