akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
dziwne linie na zdjęciu
nie wiem czy to na właściwym podforum , ale jakby co to proszę admina o przeniesienie.
Ad rem - od jakiegoś czasu zauważyłem jakieś poziome linie na zdjęciach , powstają tylko przy fotografowaniu nieba , ale nie zawsze. Nie ma znaczenia czy jest zachmurzone czy czyste. Po prostu czasem są. Jak na tym zdjęciu : http://farm4.static.flick...d43e588ab_b.jpg
Co to jest ? Uszkodzona matryca ? Coś z kartą pamięci ? Proszę o pomoc.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Już było o tym,to raczej wina matrycy,karte możesz sprawdzic w łatwy sposób przecież,robiąc zdjęcia na innej.

czy to znaczy , że konieczna jest wizyta w serwisie czy po prostu tak ma i nie ma się czym przejmować ?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
akagi66 napisał/a:
czy to znaczy , że konieczna jest wizyta w serwisie czy po prostu tak ma i nie ma się czym przejmować ?
Sprawdź z inną kartą. Jeżli nie pomoże, to wizyta w serwisie.
Nie powinno tak być.

poczytałem na forum ,że może to być skutek wysokiego ISO. Faktycznie , przez zapomnienie zostawiłem ISO 1600 , którego używałem poprzedniego dnia do innej fotografii. Zobaczę co się będzie działo przy ISO niższym niż 800 i jeśli paski będą się pojawiać to odwiedzę serwis.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
U mnie nawet na 3200 tak nie ma. Sprawdź kartę jak mówią koledzy, ale nie wygląda to dobrze bo jakby to powiedzieć - problem występuje okresowo (za bardzo jak dla mnie) - jak nie pomoże to serwis.
BTW - masz syfka na matrycy.

Skocz do: