Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No tak, eh.. długo już czekamy na to szkło.

Btw znalazłem fajną stronkę, porównanie bokehu i fioletowego przepalenia 70ltd z 77ltd
LINK

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
matth napisał/a:
dsk, a co mu dolega? Pytam serio, nie miałem i nie wiem co może z nim być nie tak..

Wydaje mi się, że FA 50/1.4 nie jest dostosowane do matrycy, tzn. do odbijania światła od niej. Przy większych przysłonach (F11, F16) i przy pewnych warunkach można zauważyć zazielenienie środka kadru. FA 35/2 AL nie ma takich problemów. Ale to na pewno kwestia tego, że to szkło było projektowane dosyć dawno i nie myślano wtedy w ogóle o kadyszkach i innych cyfrówkach.

A tak poza tym, to chciałem o tym napisać wcześniej. Tylko bałem się, że zjadą mnie osoby, dla których FA 50/1.4 nie ma żadnych wad, a nawet nie przetestują czy u nich występuje takie zjawisko... ;-)

A TUTAJ to już w ogóle super trafiłem, zdjęcie z 70LTD na p30t :mrgreen:

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
dsk napisał/a:
Wydaje mi się, że FA 50/1.4 nie jest dostosowane do matrycy, tzn. do odbijania światła od niej. Przy większych przysłonach (F11, F16) i przy pewnych warunkach można zauważyć zazielenienie środka kadru.

Potwierdzam. Kiedys zauwazyłem to zjawisko przy F11 i dość długim naświetlaniu
(kilka sek.) przy czym w samym centrum kadru był czarny obiekt któremu obiektyw domalował na środku zielone oczko pokroju mniej więcej "pięciozłotówki"... Dotąd myślałem że to coś na kształt jakiegoś dziwnie specyficznego szumu termicznego...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Arczibandit, to wina tego szkła właśnie...

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008

Rozumiem że to jest sampelek z jakimś makrokonwerterem w w rodzaju raynoxa? (canon 500d close up lens)

Zawsze się zastanawiałem, czy takie sample coś tak na prawdę mówią o szkle, czy nie zmienia się/ujednolica na wszystkich szkłach bokeh w takim przypadku?

Eldred napisał/a:
Rozumiem że to jest sampelek z jakimś makrokonwerterem w w rodzaju raynoxa?

faktycznie, nie zauwazylem tego :/

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ja chcesz sobie poczytać i obejrzeć zdjęcia z P70 kliknij tu :

http://pentaxk10d.dpnotes...sonly-the-da70/

Markus, dzięki :mrgreen: :-B :-B

dzieki :).........tylko gdzie tam sa zdjecia? jedno widze.

no właśnie też zauważyłem, że tylko jedno :-?

mecius  Dołączył: 01 Sie 2008
Podepne się do tego tematu bo nie chcę tworzyć nowego :oops:
Mam pytanie :?: może głupie ale tak mnie coś naszło żeby zapytać.
Jaka jest szansa że po zakupie DA70 ltd wystąpi u mnie FF/BF :roll: ?

Czy raczej stałki nie mają takich problemów, nigdy się tym nie interesowałem bo moje M-ki trafiaja w punkt :mrgreen: .

w tym wątku były pytania o sample do 70 ltd i 77 ltd no ja osobiście dokonałem wyboru na podstawie tych sampli(nie wiem czy były te linki ale podaję) 70 ltd (polecam całą galerię kolega ma sprzęt z mojej wishlist-y :mrgreen: ) i tych 77 ltd ale niestety nie stać mnie jeszcze na 77 ltd :cry:

mecius, zwroc uwage ze tym pierwszym linku zdjec z 70LTD jest niewiele, bo wiekszosc jest z fa31

heh :-/ studentmibm dzięki za wyprowadzenie z błędu, ale ze mnie oferma popatrzyłem na pierwsze zdjęcie z 70 ltd i jak osioł ogladałem ta galerię z przekonaniem że pozostałe też są 70 ltd :-? , chyba muszę dozbierać do 77 ltd chociaż specjalnie to nie widzę sensu przepłacać jak nie ma kolosalnej różnicy

[ Dodano: 2008-11-01, 20:24 ]
a wracając do ff/bf to czy ktoś ma może jakieś doświadczenia z 70 ltd czy często wystepują ??

mecius, ale wiesz jak masz fa77 to jest lans, i kobiety na to leca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie no ok, jesli roznica w zdjeciach bylaby minimalna to faktycznie, mozna sie zastanwiac czy jest sens doplacac. Zdjec/portretow z fa77 na necie jest duzo i odrazu widac ze to szklo miazdzy plastyka. Za to z da70 ciezko trafic cos sensownego zeby ocenic.

Co do ff/bf. Ja wychodze z zalozenia, ze jak kupuje jasne szklo z AFem to ide z pucha do sklepu i testuje. Jak cos jest nie tak, to masz szanse wymiany odrazu na miejscu bez zbednych stresow. Przez neta nigdy bym nie kupil takiego obiektywu. No chyba ze manuala, ale to juz inna sprawa.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
mecius, DA70 jest naprawdę fajnym portretowym szkłem. Moim osobistym zdaniem ma baaardzo ładny bokeh. Żadnym FFów/BFów nie zaobserwowałem, ale też specjalnie nie sprawdzałem. Sprawdza się również na analogu - wypróbowane z Z-1.
Przykłady portretowe:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nie słyszałem o przypadkach BF/FF ze szkłami DA. Mam 21, 40, 70. Wszystkie są super.

studentmibm, bardzo chętnie poszedłbym do sklepu i potestował ale "zonk :evilsmile: " niestety w Kielcach nie ma sklepu który ma to szkło, jest jeden sklep foto do którego juz nie zaglądam (zapytałem kiedyś czy jest szansa że bedą mieli sprzęt pentaxa to usłyszałem że niszowego sprzętu nie sprowadzają :evil: - od tamtego czasu omijam szerokim łukiem)

screwdriver dzięki za sample, patrząc na zdjęcia (Marceliny) wiem ze muszę mieć to szkło ;-) ,

dzięki Dada, ta odpowiedź mnie bardzo cieszy, teraz muszę tylko zamówić, jest chyba 10 dni na zwrot towaru bez podawania przyczyny więc jak będą problemy to oddam i będe szukał dalej :-P , szkoda czasu, uciekają cene chwile, nigdy nie wiadomo kiedy 70 będzie potrzebna :mrgreen:

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
  smc DA 70mm f/2.4 Limited
No i stałem się szczęśliwym posiadaczem kolejnego już Limiteda, tym razem 70 z numerem 0009451. Dość niski - w 40 miałem dwa zera z przodu...

Zdecydowanie największy, najcięższy i najbardziej utytłany* z Limitedów. Z osłoną nie jest już takim naleśnikiem jak 40. Ale nawet i bez niej prężnie pokazuje, że kawał z niego drania. Osłona jest czymś, co mnie naprawdę zaskoczyło. Jest konstrukcją teleskopową składającą się z 2 segmentów. Po całkowitym rozłożeniu staje się pełnoprawną osłoną przeciwsłoneczną a po złożeniu daje możliwość założenia potężnego dekielka (jak na Limiteda). "Zatyczka" ma wytłoczone na zewnętrznej stronie logo PENTAX, a we wnętrzu wysłana jest "mesiem" (spód i boki), który ma za zadanie zbierać pyłki. Pierścień chodzi jak po maśle i daje możliwość bardzo precyzyjnego ostrzenia manualnego. AF działa tak jak w 40 - z prędkością TGV. Jak na Limiteda przystało kolorystyka jest przepiękna a bokeh, że palce lizać.

*Czesio powiedział, że skoro nie mógł mnie shejtować to mi go wypalcował podczas testów :lol: :-B

Czas na trochę sampelków strzelonych na szybko na f2.4.

On już pracuje u mnie na cały etat
4,85 MB

...ten w środku i statyści też
Foto (4,65 MB)

Delfinki
Foto 4,7 MB

Trochę bąbelków (crop 1:1)
Foto 3,67 MB

Bokeh
Foto 4,79 MB

P.S. Przeszukałem forum i nie znalazłem tematu traktującego o tym obiektywie. Jeśli coś przeoczyłem - doklejcie.

Skocz do: