kryzys  Dołączył: 24 Wrz 2008
[obiektyw] Tamron AF 70-300 PROBLEM Z ZOOMOWANIEM
Witam serdecznie.

Nabyłem właśnie obiektyw Tamrona 70-300 i mam mały problem... nie zoomuje :-? ostrzenie działa ok, wszystkim da się kręcić i zaskakuje przełączając go na macro ale zmienić odległości się nie da... może ktoś wie co trzeba zrobić aby naprawić tą usterkę, jeśli tak bardzo proszę o rady.

Z góry wszystkim dziękuje i pozdrawiam.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Oddaj go do serwisu.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
kryzys napisał/a:
ale zmienić odległości się nie da...

Znaczy nie wysuwa się tubus podczas zoomowania ?

Cytat
Znaczy nie wysuwa się tubus podczas zoomowania ?

dokładnie tak

Uuuuu :-( - popieram Czesia (jak kupowałeś niego :-P ) a jak nie to niech wymieniają na nowy :evil:

no to mnie panowie pocieszyliście :-|

a może jest jakiś sposób (domowy) żeby to naprawić ?

ew. może się ktoś orientuje jaki by był koszt naprawy.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Cześ napisał/a:
oddaj go do serwisu.
:)

eh wy tu chyba wszyscy w serwisach pracujecie ;-)

jako że na ogół ciekawy jestem jak co działa nie mogło być inaczej i teraz... rozebrałem tamrona :evilsmile:
oczywiście nie całego bo nie było takiej potrzeby... jak ktoś jest ciekawy jak on od środka wygląda to mogę wrzucić fotki... okazało się że ułamany jest taki mały "dżinks" który odpowiedzialny jest za wysuwanie i wsuwanie tubusa... pozostało pytanie czym najlepiej to teraz skleić.

kryzys napisał/a:
wy tu chyba wszyscy w serwisach pracujecie

My nie ale Ty już wiesz jak naprawiać Tamrony więc możesz je serwisować ;-)

Kryzys Znaczy ktoś ci wcisnął szrota bez gwarancji ?

JackDeJack napisał/a:
Znaczy ktoś ci wcisnął szrota bez gwarancji ?

nie... kupiłem go okazyjnie przez ebay'a z UK. Gość na aukcji pisał że wszystko jest ok no ale okazało się inaczej...

maki1000  Dołączył: 29 Lip 2008
skleisz to dobrym klejem dwu skladnikowym typu poxipol.

kryzys napisał/a:
okazyjnie przez ebay'a z UK

Zdradzisz jak bardzo okazyjnie :-( ?

maki1000 napisał/a:
skleisz to dobrym klejem dwu skladnikowym typu poxipol.

no właśnie pierw próbowałem to potraktować kropelką ale ten klej dobrze klei tylko palce :lol:

zakupiłem właśnie dwuskładnikowy klej i zobaczymy czy to zadziała:)

co do okazji... po przeliczniku jakieś 250zl już z przesyłką... więc myślę, że to tak nawet nawet.

kryzys napisał/a:
myślę, że to tak nawet nawet

biorąc pod uwagę, że jest uszkodzony i nie ma gwarancji...

W takim stanie to bym zaryzykował 100PLN (za tyle oddałbym sprawnego w 75% Takumara), ale nie wiedziałeś że jest uszkodzony więc cena była atrakcyjna (nawet za bardzo).

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Nie no, taka "stałka" 70/4 za 250zł z AF nie jest najgorsza :P A jak Ci się uda naprawić będziesz miał szkło warte drugie tyle :)

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
JackDeJack napisał/a:
W takim stanie to bym zaryzykował 100PLN (za tyle oddałbym sprawnego w 75% Takumara), ale nie wiedziałeś że jest uszkodzony więc cena była atrakcyjna (nawet za bardzo).

O ile obiektyw nie został uszkodzony w drodze. Miałem tak samo jak kupowalem mojego Tamrona via Allegro. Nowy był.

nazgul napisał/a:
O ile obiektyw nie został uszkodzony w drodze.

Znaczy był ch....wo zapakowany - ja zazwyczaj jak pakuję takie rzeczy to kupujący musi sie pogodzić ze sporą stratą czasu na rozpakowanie :-> a juz na bank nic nie może się ruszać nawet jak szkło jest w oryginalnym opakowaniu (dodatkowo upycham środek)

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Eeeee. Wydaje mi się, że jeśli środek jest z plastiku i pudełko upadnie to sama energia kinetyczna / bezwladność dosyć ciężkich soczewek może uszkodzić obiektyw bez względu na to czym go otulisz. Dlatego unikam kupowania poza Warszawą jeśli mam możliwość na miejscu i odebrać osobiście.

Skocz do: