Benek napisał/a:zjawisko dyfrakcji jest zupełnie niezależne od ogniskowej?
CytatJeżeli wiązka fal przechodzi przez szczelinę lub omija obiekt, to zachodzi zjawisko ugięcia.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
Koledzy dobrze Ci radzą. Jeżeli chcesz mieć poprawne zdjęcia niezależnie od tego jakim obiektywem je wykonujesz ustawiasz przesłonę na f8. Ta wartość gwarantuje wystarczającą ostrość oraz głębię ostrości. Są też szkiełka, które swój max mają na f4-5,6 a na f8 jest już ciut gorzej, więc warto zajrzeć do ich specyfikacji. Zwróć też uwagę, że wszystkie małpki kończą się na f6,7-8 czasem 11. Ale - uwaga - za książką A.Mroczka - są też szkła, które ostrzą w całym kadrze tylko i wyłącznie na f45!! Ale spoko - w małym obrazku ani średnim formacie takiego szkła nie uświadczyszkndr napisał/a:Wielkie dzięki! :) Przypuszczałem, że może to mieć związek z prawami fizyki, ale nie sądziłem, że różnica jest tak kolosalna. Spotykałem się z zaleceniem, żeby krajobraz robić przy f22. Na przykład w książce "Ekspozycja bez tajemnic" to właśnie ta przesłona pojawia się najczęściej.
Wiesz - zobaczyłem duże fotki i nie wiem z czym masz problem. To dobre szkiełko i ma niskie i łatwo korygowalne aberracje chromatyczne. Jak za tą kasę to nie masz czego się uczepić. Jak byś wydał 5-25tys na szło to miałbyś powód do narzekańkndr napisał/a:Takie same problemy odnotowuję przy świetle żarowym i ogniskowej 17mm i ostrzeniu na nieskończoność - nieostro przy f32.
Pozdr, hdr
100 nieznajomych w Rybniku http://www.100nieznajomych.rybnik.pl
K20D|S30|T17-50|S50-150|Metz-58AF1
h2o napisał/a:Zwróć też uwagę, że wszystkie małpki kończą się na f6,7-8 czasem 11
Yashica Mat124, Canon 100d
ozdrowienia
Pozdrawiam
Michał
7.1-21.3mm 1:1.8-2.6 | 4.95-35.4mm 1:3.3-5.2 | 18-70mm 1:3.5-4.5 | 50mm 1:1.7 | 50-150mm 1:3.8