MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
DA 12-24 czy lepiej DA* 16-50 ?
Wiem. Co za świr napisał taki temat!!! Przecież te szkła są do różnych zastosowań (??? a mi się wydawało, że do fotografowania). Jak można porównywać szeroki kąt do takiego spacer-zooma (nie ważne że gwiazdkowego) ?
Skoro doczytaliście koleżanki i koledzy do tego miejsca, to znaczy, że nikt nie odpisze mi za chwilę - człowiekuuuuuu, co ty chcesz robić za fotografie - to są 2 różne szkła i do różnych zastosowań....

Teraz na poważnie. Niedługo wyjeżdżam nad morze, potem po Nowym Roku w góry (i to co będę chciał fotografować ma związek z tym postem).
W kwestii wprowadzenia w problem :
Ostatnio dokupiłem 50-135 do mojego kita. Niby zakres łączny jest już ciekawy : 18-135. Ale, no właśnie - przekonałem się już parę razy, że siła światełka 2,8 jest zaraźliwa. Robiąc wieczorne fotki (vide fotka nr 1) kitowym obiektywem kląłem, że nie mam czegoś szerszego.... Przydałoby się. Z drugiej strony, kitowy obiektyw nie jest zły. Nad morzem i w górach chciałbym trochę krajobrazów popstrykać (no i tutaj DA 12-24 jak znalazł). Lubię też chodzić wieczorową porą po Starym Toruniu i robić fotografie. Też by się przydał taki zakres ogniskowych....
Z trzeciej strony, gdybym zamienił kitowy obiektyw na w pełni działający, znakomity i bez 34-przymiarek obiektyw DA* 16-50, to chyba na 16 też bym coś tam mógł ustrzelić. Światło lepsze (ale do krajobrazu aż tak bardzo tego 2,8 chyba nie potrzebuję bo i tak się przymknie do min f/8 w większości przypadków...) No i miałbym wtedy 16-135 ze światłem 2,8.

Tak naprawdę problem jest jeden : ostatnio co 2 miesiące wydaję po 2-3 tysiące na hobby. Trochę bolesne (mówię o spojrzeniu mojej żony na mnie :) Nie to, bym sobie tam od ust odejmował, ale to trochę przesada. Oczekiwanie jest przedsionkiem raju i czasami trzeba na sprzęt poczekać - lepiej wtedy smakuje.
Dlatego postanowiłem, że mogę kupić jedno szkło na kwartał (góra!). Najlepiej na pół roku. Dlatego właśnie, zastanawiam się - czy warto zatrzymać kita i dokupić DA 12-24, czy też DA* 16-50, który od biedy do szerokich kątów da radę ?
Docelowo i tak będę miał te 2 szkła. Ciągnie mnie w stronę 12-24 (te 2 wyjazdy niedługo), z drugiej strony gwiazdkowe 16-50 (dla mnie) jest naprawdę dobrym szkłem.

Pytania dla tych co nie usnęli czytając ten post :
1. Czy DA* 16-50 wyrabia z szerokim kątem (chodzi mi o jakość obrazu, astygmatyzm etc. Testy czytałem, chodzi mi o subiektywne odczucia użytkowników - prosiłbym o sample na szerokim kącie (mam nadzieję, że są tacy i się przyznają że mają to szkiełko, bo nagonka na to szkło na naszym forum jest mocna... :)) ?
2. Czy DA 12-24 przyda się do fotografii architektury ? Jak wygląda to z perespektywą (wszystkie wątki o DA 12-24 przeczytałem i testy też w sumie...) Znowu, chodzi mi o subiektywne odczucia.

Proszę, nie wskazujcie mi Tamrona, Sigmy etc. Na pewno są to godne szkiełka. Wybrałem Pentaksa dla Limitedów i Gwiazdek (był jeszcze Olek i jego Zuiko ale.... zostało to co do mnie przemawiało)
proszę o opinię co wy byście zrobili : kupili DA 12-24 mając na uwadze fotografię krajobrazów + architektura (nie jest to główny aspekt mojego hobby), czy też wybrali DA* 16-50 ? Czy dla 10-15% takich fotografii warto wejść teraz w to szkło, czy też lepiej jest jednak kupić dobry egzemplarz najpopularniejszego zakresu czyli 16-50 ?

Poniżej fotka z nocnej eskapady (obiektyw kitowy):

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Hmm, zauważyłem niedawno, że ja swoją sigmą robię zdjęcia albo na 10mm albo na zakresie 15-20 mm. Więc może 16-50 na początek?

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Gdybym to ja miał taki dylemat to wziął bym DA* albo Tamrona 17-50 zamiast gwiazdki a z szerokim kątem poczekał aż w PL pojawi się Tamron 10-24 żeby porównać. Pentax/Tokina 12-24 dosyć mocno aberruje co zauważylem także tu, na forum...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
MacRayers, DA 12-24 używam zawodowo właśnie do architektury. Nic lepszego nie jestem w stanie Ci polecić w Pentaxie do tego celu. DA*16-50 miałem przez chwilkę, wczesny egzemplarz, zaraz po wprowadzeniu do sprzedaży i nie byłem z niego zadowolony na przysłonie 2.8 i 16mm, dlatego oddałem. Prawdopodobnie obecne egzemplarze są lepsze, ale to już musi wypowiedzieć się ktoś, kto ma. Z całą pewnością DA*16-50 będzie bardziej uniwersalny na wyjazdy.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Także posiadam DA 12-24. Jestem z niego zadowolony. Szkło służy mi do zdjęć krajobrazu, ale nie tylko.
Co się tyczy DA 16-50, miałem w ręku dwie sztuki. Obydwie, po obejrzeniu sampli, były jak najbardziej OK. Oczywiście, były to szkła z nowszej serii.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
MacRayers, przy szerokich kątach każdy mm ogniskowej się liczy.
Przy dłuższych szkłach, już nie tak bardzo.
Światło przydaje się zawsze.

Ja podsunąłbym więc jeszcze jeden pomysł: wziąć teraz 12-24, a potem jakąś bardzo fajną jasną stałkę (35mm f/2, 31mm f/1.8 Ltd, 35mm f/2.8 Macro Ltd albo 40mm f/2.8 Ltd).
Sam, odkąd mam jedno z powyższych szkiełek + właśnie DA* 50-135, w ogóle zapomniałem o Tamronie 28-75 f/2.8 - pewnie ów pojawi się niedługo na giełdzie.

Ultraszeroki kąt IMO zawsze warto mieć, to bardzo przydatne rozwiązanie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mam od niedawana DA 12-24 i jestem z niego bardzo zadowolony. Wykorzystuję głównie do krajobrazu ale również do wnętrz i nie tylko. 16-50 to jednak trochę inny zakres i czasem może trochę brakować szerokiego kąta.

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
Skoro jest taka perspektywa to "przemęczyłbym" się z 18-55 i na razie kupił 12-24. Przy zdjęciach architektury w ciasnej zabudowie, niestety zwykle nie ma gdzie odejść i jest potrzebny szeroki kąt

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Nie wiem co zamierzasz robic na tych wyjazdach, ale:
-na plazy piasek i inne pylki, no i woda zazwyczaj nie daleko ;-)
-gory po sylwestrze to moze i narty.
Uszczelnienia to to, co mnie przekonalo do DA* /oczywiscie nie tylko to/

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Lepiej Tamron 10-24 lub Sigma 10-20 i Tamron 17-50 lub Sigma 17-70 :-) .

Będzie taniej...

MacRayers napisał/a:
Proszę, nie wskazujcie mi Tamrona, Sigmy etc
Markus napisał/a:
Lepiej Tamron 10-24 i Tamron 17-50 lub Sigma 17-70 :-)
Trzymajmy się tematu i prośby autora :evil:

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
nie wszyscy chca taniej - niektorzy chca lepiej :-P

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Zdecydowanie :-? 12-24 - fotografowanie architektury standardowym zoomem na dłuższą metę powoduje frustrację... :-/ :-/ :-/

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Re: DA 12-24 czy lepiej DA* 16-50 ?
MacRayers napisał/a:
Proszę, nie wskazujcie mi Tamrona, Sigmy etc. Na pewno są to godne szkiełka. Wybrałem Pentaksa dla Limitedów i Gwiazdek

Witam w krainie foto-fetyszystów :mrgreen:
Nie zapominaj tylko że 12-24 to nie gwiazdka ani nawet limited. Jakoś to ścierpisz, hę?! ;-) Ja osobiście - jako początkujący fetyszysta - preferuję jednak delikatny meszek, błysk srebrnych drobinek zatopionych w korpusie i złote paski EX Sigmy. Jakiś tam zielonkawy Pentaksik 12-24?! Nie, mnie nie chwyta za gardło ... :mrgreen:

Dziękuję Koledzy za szybkie odpowiedzi. Trochę moich dywagacji

ms napisał/a:
Więc może 16-50 na początek?

nazgul napisał/a:
Gdybym to ja miał taki dylemat to wziął bym DA*

Tak, właśnie to rozważam coraz mocniej. Tylko to już nie taki początek :) Ale na pewno biorę to pod uwagę, gdyż cena tych szkieł jest praktycznie identyczna.

Bardzo zainteresowało mnie również to,
chrzaszcz napisał/a:
"przemęczyłbym" się z 18-55 i na razie kupił 12-24. Przy zdjęciach architektury w ciasnej zabudowie, niestety zwykle nie ma gdzie odejść i jest potrzebny szeroki kąt
co napisali Koledzy o 12-24 :
Pentagram napisał/a:
MacRayers, DA 12-24 używam zawodowo właśnie do architektury. Nic lepszego nie jestem w stanie Ci polecić w Pentaxie do tego celu.

Czy mógłbym prosić Ciebie o jakieś sample architektury ? Szczególnie interesuje mnie zakres ok. 16-20 (bo na pentaksowej gwiazdce byłbym robił właśnie takim zakresem)

chrzaszcz napisał/a:
18-55 i na razie kupił 12-24. Przy zdjęciach architektury w ciasnej zabudowie, niestety zwykle nie ma gdzie odejść i jest potrzebny szeroki kąt

widać to na załączonej przeze mnie fotce... dalej odejść nie można było bo zaczynała się mała fosa.....

Zastanawiając się nad plusami tych szkiełek, niewątpliwie DA* ma pewną przewagę w tej materii :
Matey3000 napisał/a:
Uszczelnienia to to, co mnie przekonalo do DA*

Mnie też to przekonuje, nawet bardzo. Nad morzem może padać, wiać etc. w górach na pewno będzie mokro i śnieżnie (mam taką nadzieję, że śnieg będzie). Tutaj na pewno gwiazdeczka daje lepsze poczucie komfortu psychicznego. Tylko, jak tu stanąć na stoku (nie uczęszczanym przez snowbordzistów i narciarzy), wyciągnąć statyw, założyć szkiełko, wycelować w ten najwspanialszy widok, który ma za 20 sekund zniknąć i stwierdzić - brakuje mi 4 mm szerokości by otrzymać piękny kadr.....

argawen napisał/a:
Trzymajmy się tematu i prośby autora

Dziękuję argawen. Mi naprawdę zależy tylko na pentaksowych szkiełkach. Nie, nie jestem bufonem. Uważam natomiast, że siłą naszego systemu były i są (i pomimo mrocznych proroków będą) szkła. Na razie jestem na początku drogi, ale wiem już jakie szkła będę miał. Poza wspomnianymi - na pewno 3 stałki limitedowe: 30-tka, 50-tka ale zacznę od 70-tki. Tak wiem, sporo kasy, ale nie przeraża mnie to. I nie powinno nikogo. Dlaczego ? Bo znam wiele osób (w tym niestety siebie), którzy paląc przepuszczają z dymem jedną siedemdziesiątkę rocznie. Więc można spokojnie uzbierać na to szkło. Może zajmie to pół roku, może rok - ale można. Może nawet uda się rzucić palenie - kto wie ?

Dziękuję za odpowiedzi i proszę o kolejne (patrząc na uwarunkowania jakie podałem). Przychylam się raz do gwiazdki, raz to do 12-24. Wspaniałe szkła. Ale, jak już pisałem wcześniej, oczekiwanie jest przedsionkiem raju :)

Na koniec jeszcze mały edit :
Benek napisał/a:
Nie zapominaj tylko że 12-24 to nie gwiazdka ani nawet limited.

Pamiętam o tym dobrze. Każdy niech wybiera to co mu leży. Mi się podoba złoty kolor obrączek na szkiełkach gwiazdkowych, związek chemiczny z jakiego wykonany jest plastik (ciężar molowy) i to, że zupa nie jest przesolona jak obok mam Limiteda. Takie jakieś zakrzywienie czasoprzestrzeni.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
MacRayers napisał/a:
Tak wiem, sporo kasy, ale nie przeraża mnie to. I nie powinno nikogo.

i
MacRayers napisał/a:
Tak naprawdę problem jest jeden : ostatnio co 2 miesiące wydaję po 2-3 tysiące na hobby.

Hmm.Swoją drogą dziwię się trochę, że nie wszedłeś w Leikę, a w takiego plebejskiego Pentaksa ;-) Leika to są dopiero ceny, a obiektywy do niej - fiu-fiu! ;-) Przy Leice wydawałbyś po 12-13 kantów miesięcznie! :mrgreen:

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
a to juz tylko jedno hobby na swiecie? :mrgreen: PENTAX

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
MacRayers napisał/a:
wiem już jakie szkła będę miał. Poza wspomnianymi - na pewno 3 stałki limitedowe: 30-tka, 50-tka ale zacznę od 70-tki.

Takich stałek limitedowych mieć nie będziesz. :-?

Ale możesz kupić teraz 12-24 i poczekać jeszcze na gwiazdkę DA* 30/1.4 (?). Tej zapomniałem wymienić w mojej pierwszej liście.

Benek napisał/a:
Hmm.Swoją drogą dziwię się trochę, że nie wszedłeś w Leikę, a w takiego plebejskiego Pentaksa ;-) Leika to są dopiero ceny, a obiektywy do niej - fiu-fiu! ;-) Przy Leice wydawałbyś po 12-13 kantów miesięcznie! :mrgreen:

rozumiem kolegi ironię. Wyjaśnię zatem (ale nie chciałem robić off-topa).
Pomimo tego, że zawodowo zajmuje się tzw. IT, uwielbiam historię. Szczególnie interesują mnie marki, ich osiągnięcia. Jedną z moich ulubionych marek jest Alfa Romeo. Tak tak, włoszczyzna jak się patrzy. Ta włoszczyzna, którą wygrywał swoje pierwsze wyścigi Enzo Ferrari i którą gdy później pokonał to płakał, ta włoszczyzna, którą wygrywał Nuvolari. Ta sama, która gdy mijał nijaki Henry Ford, to ściągał kapelusz. Marka, która ma w swojej historii 2 mistrzostwa świata Formuły I (lata pięćdziesiąte), wiele wygranych w Mille Miglia.
Marka, która kiedyś ścigała się ze Srebrnymi Strzałami (Mercedesami). To był piękny okres.
W latach 80-tych AR została kupiona przez Fiata. Koncern ten, w zamian za licencje sprzedane ZSRR otrzymywał od nich blachy. Jakość ich była hm... kiepska. To właśnie z tego okresu wzięła się opinia o AR. Dopiero ostatnie lata, to powrót AR nie tylko w zakresie designu. Panowie z Fiata zatrudnili 3 osoby z BMW - odpowiadają oni jedynie za jakość AR. Efekty są widoczne - wystarczy spojrzeć na model 159, MiTo. Długa droga, by powrócić na szczyt. Ale tak jak Audi w latach 70-tych (wykupiony przez VW za grosze) był na skraju przepaści by dziś brylować - AR na pewno wróci na swoje miejsce.
Jaki to ma związek z Pentaksem ? Dla mnie spory. Pentax to marka z tradycjami, osiągnięciami. Takie marki nie znikają po prostu. Hoya, jak wiemy kupiła naszą ulubioną markę. Pytanie - czy zachowa się jak FIAT w latach 80-tych czy od razu wykorzysta potencjał i osiągnięcia jakie niewątpliwie posiada Pentax.
Mogłem kupić Canona - sąsiad ma wieeeeeeelką szklarnię i Canona EOS 5D. Mój drugi przyjaciel - fotograf - ma Nikona z nie mniejszą szklarnią. Zapytać ich o Pentaksa - mają bardzo dobre zdanie. Dlaczego zatem nie korzystają z naszej marki ? Bo jest ona na etapie Audi w latach 70-tych, Alfy w latach 80-tych. Ale przyjdzie jeszcze czas, że Pentax będzie na szczycie. Każda marka, ma piękne i trudniejsze chwile. Nieliczne jednak potrafią to przetrwać. Pentax przetrwa, bo znaczy zbyt wiele w fotografii. Czy ktoś sądzie, że Panowie w Hoya/Pentax nie wiedzą jak działa AF ich produktów? Uważam, że mogliby wprowadzić szybko FF. Tylko po co ? Dla 5% użytkowników ? Wolą zadbać na razie o użytkowników systemu 645. Jestem przekonany, że w ciągu 2-3 lat będziemy mieli świetną maszynę pociągową (marketingowo czyli 645 D) i znakomite poprawione Safoksy w nowych modelach.
Czego sobie i wam życzę.

P.S. Leica jest świetna, ale nie stać mnie na nią. Uważam, że wybrałem system z najlepszą szklarnią dla przeciętnego zjadacza chleba. Czy kolega Benek może coś pokazać mi w Sigmie co odpowiada 70-tce Pentaksa ?

MacRayers napisał/a:
........Każda marka, ma piękne i trudniejsze chwile.............
Dałeś czadu. Podobało mi się :-B

Skocz do: