kosiarz  Dołączył: 14 Sie 2008
Niesynchronicujaca lampa wewnetrzna
jestem poczatkujacy i mam pewian problem mam nadzieje ze blachy. Otoz chodzi o moja lampe wewentrzna. Nie synchronizuje tzn albo nieoswiatla wogole albo przeswietla zdjecia. Zwykle wogole nie oswietla. Dziala bo widac jak "strzela" jdnak nei w tym momencie co trzeba. Probowalem juz na wszystkich ustawieniach i nic. Nawet na automatic nie dziala.
Pomocy.
ps. mam k10d.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kosiarz,
napisz po polsku
wstaw zdjecia

byla tu uzyta lampa i nic nie widac.

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
Kosiarz tak łopatologicznie Ci napiszę ;-) - wciśnij przycisk "fn" , strzałka w dół (ustawienia lampy) i sprawdź w lewym dolnym rogu ekranu czy nie masz czasem np. - 2,0 (ev). Być może też masz ustawione na "W" (wireless) i dodatkowo w ustawieniach aparatu jako lampę sterującą lampami zewnętrznymi w trybie bezprzewodowym (dającą błysk kontrolny przed otwarciem migawki). Błysk widać, a nie naświetla kadru. Ustawienia lampy daj na błyskawicę po lewej i próbuj. Sprawdź jeszcze czy nie masz kompensacji ekspozycji ustawionej na -... (ev) (ustawia sięprzyciskiem +/- i pokrętłem i widać na górnym wyświetlaczu). Jak nie pomoże to ... może być kłopot. Nie celuj w lustro itp. odbijające powierzchnie.

[ Dodano: 2008-10-30, 20:16 ]
użyj małej przesłony (daj na av i pokrętełkiem na 5,6) i ustaw pomiar światła na matrycowy. ;-)

Jesli robisz zdjęcia w seriach (a masz w ustawieniach aparatu, że zwalnia Ci migawkę pomimo nienaładowanej lampy) to musisz robić przerwy, żeby lampa zdążyła się naładować.

Możesz mieć jeszcze ustawione w aparacie robienie kilku zdjęć o różnych parametrach naświetlania. Np 3. zdjęcia z których np 1. prześwietla, 2. prawidłowe, 3 niedoświetlone - nie pamietam czy ta funkcja się wyłącza po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu.

Nie wiem co tu jeszcze można wymyśleć. ;-) Czytaj instrukcję obsługi aparatu, a jak czegoś nie wiesz co do czego służy to szukaj w googlach i na forum.

chyba oddam do serwisu. mam nadzieje ze w apollo mi go wezma. kupilem w uk aparat i mam niby jeszcze gwarancje 2 lata bo mam ta dodatkowa.

Skocz do: