Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
OK Dan, masz rację, pozamiatałeś, dla ciebie wielkie :-B ;-)

Wiem, że na analogu 28mm to szeroki kąt, bo to jest jakby 18,5mm w APS-C, wiem że autorowi wątku chodziło o analoga, cała dyskusja o ogniskowych się wzięła z tego, że mi gdzieś ten fakt umknął... eh.. przepraszam wszystkich za ten cały bałagan..

A jeśli chodzi o naukę z forum, to chociażby twoje słowa, że w ogniskowych panują stereotypy, wiele uczą :-P

eot z mojej strony, i posypuje się popiołem :-|

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
panowie spokojnie hehe. 28 bedzie chyba na początek dobrym wyborem, fotki które wstawił alkos mnie przekonały że różnica jest w moim przypadku pomijalnie mała. trudno o coś szerszego w cenie 28/2.8 co byłoby jakościowo i rozmiarowo zblżone :-/

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Eldred napisał/a:
A jeśli chodzi o naukę z forum, to chociażby twoje słowa, że w ogniskowych panują stereotypy, wiele uczą

No bo u nas staramy sie _przynajmniej_ dyskutowac o stereotypach :-) (czasem z nimi walczymy ;-) ) Nie ma tu fotograficznych tematow tabu. Dzieki temu "otwieramy" sobie glowy, poszerzamy horyzonty... po prostu uczymy sie czegos nowego :-) :-B

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dan napisał/a:
Dzieki temu "otwieramy" sobie glowy

Masz na myśli

czy raczej

:evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
No co Ty? :shock:

Ja mialem na mysli te gre:

:-P

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Odswieżę temat. Na allegro w zasadzie są tylko trzy stałki 28: pentax, tokina i revuenon.
Teraz pytanie, czy tokina ma powłoki typu SMC ?, bo do revuenona jakoś nie jestem przekonany, a znowu szkło pentaxa droższe.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tokina z powłokami powinna mieć w nazwie oznaczenie MC.

Z informacji znalezionych w między czasie na necie tochyba nie MC tylko RMC. Tak czy siak wspomniane Tokiny takiego oznaczenia nie mają, mają za to coś w stylu symbolu liczby Pi w kolorze czerwonym......ki czort ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pancurski napisał/a:
MC tylko RMC

Zgadza się

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
piters1986, niedawno kristoffo wystawiał na allegro M 3,5/28 za kwote troche wyzszą.Może warto ewentualnie pożyczyc różnice i nabyc cos dobrego,zamiast taniej "protezy" ,którą za jakis czas i tak bedziesz oddawał,bo nie spełni Twoich oczekiwań.

[ Dodano: 2008-10-31, 12:09 ]
Ps. Mam cosinę 2,8/24 - jakbys był zainteresowany,to napisz na PW.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
pancurski, mam na sprzedaż SMC M28/2.8, taniej niż ta na allegro. Jeśli jesteś zainteresowany daj znać :-)

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
OT

alkos, fotki z pierwszej strony ze śl-imakiem są Twoje ?

EOT

matth poszło PW.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Pietras napisał/a:
alkos, fotki z pierwszej strony ze śl-imakiem są Twoje ?

ślimak znaleziony w google, reszta moja... :-)

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Jak tanio i 24mm to może Exacta 24mm f/2.8 Mc Macro - na bagnet KA ? tak po prawdzie to plastikowy badziew, ale po domknięciu o jakieś 2 działki sprawuje się całkiem nieźle

Skocz do: