seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
uszkodzony wyświetlacz
Właśnie w moim gx-10 wysiadło podświetlanie głównego ekranu :evil: , jak pod światło to coś tam widać, wszystko działa wyświetla normalnie tylko jakby bez podświetlenia. Czy ktoś z was miał coś takiego? Oczywiście gwarancja skończyła się na koniec lipca :roll: Co z tym zrobić może jest jakiś prosty domowy sposób typu wkręcenie żarówki itp.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ups.....chyba jednak serwis

Jak mają mi policzyć za to ze cztery stówy, to ja dzękuje. to już wolę być diehearderem i robić w ciemno :-/ jak za starych dobrych czasów na kliszy, focisz a efekty widzisz jak wywołasz, albo na monitorze.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Jeśli potrafisz i nie boisz się rozkręcić aparat tak, żeby dobrać się do wyświetlacza, a potem złożyć wszystko do kupy, to można pokusić się o próbę naprawy. Co prawda nie wiem jak zrealizowane jest podświetlanie w tym wyświetlaczu, ale:
- jeśli diodami LED (ale raczej nie) to usterka jest najprawdopodobniej mechaniczna i powinna być prosta do usunięcia;
- jeśli lampą wyładowczą, to wielce prawdopodobne, że uszkodzeniu uległ układ zasilania (przetwornica) lampy, co jest do naprawienia (żeby rozsądnie cenowo to raczej zaprzyjaźniony elektronik)
- jeśli "padła" sama lampa - to i tak serwis, bo raczej się jej nigdzie nie kupi, chyba że udałoby się znaleźć rozwalony aparat ze sprawnym wyświetlaczem.
A swoją drogą 400zł to sensowna cena za tego typu naprawę w serwisie... Tak czy siak współczuję.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
To nie będzie lampa wyładowcza, tylko folia elektroluminescencyjna jak w komórkach - do kupienia w arkusikach cos koło 100zl max. Problem w tym ze nie ma się co zepsuć w takiej folii. Tak wiec albo się rozłączył kabelek połączeniowy albo padł przetwornik wysokiego napięcia.

Tak myslę

Mi w motorolce rozłączył się chyba kabelek od przedniego wyświetlacza bo ma tylko podświetlenie i nic nie wyświetla. Tylko do serwisy nie mam czasu :D

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Najbezpieczniej kupić jakiś padnięty aparat, byle mu sie ekranik świecił, i wymienić komplet.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Gwiazdor, pytanie czy taniej niż te hipotetyczne 400zł w serwisie :?: , choć zawsze można by dalej reszte korpusu puścic - no i w razie gdyby to było coś więcej niż podswietlenie (jakiś uklad elektroniczny), to można wymienić pewnie taniej niż to w serwisie zrobią

pba1  Dołączył: 10 Gru 2006
poszukaj w dziale "złota rączka" wątku serwisówka GX10

ściągnij tak jak tam podano dół i tylną ściankę (odpinając najpierw jej złącze z prawej)

na tylnej ściance na rogach wyświetlacza znajdują się dwa przewody biały i rózowy
- sprawdź czy są przylutowane, jesli któryś odpadł porpaw lut
jeśli nie
- podłacz tylną sciankę pod aparat i ostrożnie włącz sprawdzając woltomierzem na zakresie 600VAC czy pojawia się tam jakiekolwiek napięcie i napisz co wymierzyłeś

jeśli nic się nie pojawi to znaczy że problem jest gdzieś na płycie(inwerter)

dzięki

pba1  Dołączył: 10 Gru 2006
http://minase.on.arena.ne...ED/Imgp0014.jpg
pod tym linkiem masz wnętrzności tylnej ścianki i te dwa przewody biegnące od taśmy do wyświetlacza) mierz ostrożnie żeby nie dotknąć masy (możesz zakleić wcześniej tymczasowo metalowe ekrany dookoła punktów pomiarowych taśmą izolującą)

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
seweryn1,
Powodzenia :-B ;-)

Skocz do: