amarcin  Dołączył: 02 Lis 2008
rozkręcenie obiektywu
witam.
to mój piewszy post więc witam serdecznie Kolegów znawców.
wchodzę w świat makro. zdobyłem obiektyw Yashica DS-M 50mm 1:1.7 - problem mam z blokadą (bolcem) przysłony - złosliwość obiektywu :evil: nie nie daje mi się rozebrać.
Nie wiem co mam zrobić po rozkręceniu śrubek zewnętrznych - a nie chcę go zepsuć.
barrrdzo prosze o poradę.
A poza uwagami dotyczącymi pisowni czy są jakieś inne pomocne w przedmiotowym problemie?

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007
Przeczytaj co napisałeś i popraw :mrgreen:

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Po obejrzeniu odcinka "jak to jest zrobione" o produkcji obiektywów, darowałem sobie rozkręcanie obiektywów - nawet tych pozornie najprostszych... :) (to tak tytułem zwyczajowego offtopa :P )

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Kurka chyba nie widziałem tego odcinka -chyba ze jest on o produkcji Zeissa (widziałem)

P.S Bardzo fajnie wygląda produkcja filtrów Lee :D

A do Prowodyra wątku - Jeśli nie czujesz się na siłach rozkręcać obiektyw, skocz do zakładu naprawy foto i wyłuszcz problem - za mała kasą zrobi co trzeba, a przy okazji zakonserwować może.

Aha uważaj na kuleczkę :D

amarcin  Dołączył: 02 Lis 2008
dzieki.
zawsze to rada

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Thadeus napisał/a:
Kurka chyba nie widziałem tego odcinka -chyba ze jest on o produkcji Zeissa (widziałem)

http://www.youtube.com/watch?v=Am5wJUEiNAI

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Dzięki - Tego Zeissa gdzie indziej widziałem - tylko programu nie pamiętam.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Grendel napisał/a:
darowałem sobie rozkręcanie obiektywów

Zacytuję częściowo siebie z innego wątku :-P
Eee tam, ja dziś właśnie rozebrałem Takumara F70-200 i działa to co nie działało, ale zdjąłem jeden element za dużo Czyli po prostu rozebrałem za dużo o pierścień zooma i uszkodziłem styki które wraz z obracaniem pierścienia zwierają odpowiednie paski na taśmie by puszka wiedziała na jaką ogniskową jest szkło ustawione.
Znalazłem przyczynę kłopotów z ocierania tubusa przy pozycji portretowej, ale nie miałem czasu na zalewanie i gwintowanie - poprawiłem na szybko i już działa :mrgreen:

Przy okazji uszkodzenia styków zooma szkło nie ma AF na 200mm (max zoom) i teraz na 200mm puszka pokazuje 70mm, ale za to mogę ustawić f4 na 200mm
Czyli mam teraz Takumara F 70-200(70) f4-5.6(4) - tafi na giełdę za grosze dla zapaleńca.

Co do kuleczki - to szukałem jej jakieś 4 razy po upadku na podłogę :evil: - to jest zdecydowanie najgorsza rzecz do włożenia, już piny styków się lepiej wkłada.

Skocz do: