Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
MiQ27, nie tylko teraz. Cała seria obiektywów pod bagnet Contax N jest wykonana w 100% przez Kyocera & Cosina a na wszystkich pisze Carl Zeiss. Ba! jeżeli wierzyć temu co piszą użytkownicy N-ki to Zeiss poza zleceniem nie miał z tymi szkłami nic wspólnego.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
No ale projekty optyczne są, jak podejrzewam, z wcześniejszych szkieł Zeissa pod SLR-y Contaxa (nie pamiętam - MM/MC czy jakoś tak). Nazwa Zeiss to nie nalepka z odpustu, jakieś podstawy to musiało mieć.
EDIT: Mam na myśli, że Zeiss nie pozwoliłby na użycie swojej nazwy na czymś, co w całości zaprojektował i wyprodukował kto inny.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Zeiss istnieje. O ile mi wiadomo, to nie jest marka, ktorej wlascicielem jest Cosina.

W przypadku nowych szkieł np. pod bagnet Pentax-a czy Nikona to tak. Są to projekty Zeiss-a.

Ale te na bagnet Contax N poza nazwą nie mają z nim nic wspólnego. Są to kompletnie nowe konstrukcje.

Pietras napisał/a:
Ale te na bagnet Contax N poza nazwą nie mają z nim nic wspólnego. Są to kompletnie nowe konstrukcje.

Podzielisz sie zrodlem?

http://contaxlist.com/pip...rch/003254.html

Część informacji, jak tylko znajdę pozostałe to wkleję.

A jak sprawa wyglada w przypadku szkiel ZM, Contax G, do Hassela, Alpy, Sinara, Panasonica?

Cytat
A jak sprawa wyglada w przypadku szkiel ZM, Contax G, do Hassela, Alpy, Sinara, Panasonica?

W tym przypadku nie zagłębiałem się w informacje ale myślę że jeżeli chodzi o Contax G to historia ma się podobnie jak ta z systemem N czyli wszystko robiły Kyocera & Cosina a Zeiss tylko użyczył znaczka. Ale to tylko moje gdybanie więc mało prawdopodobne.

[ Dodano: 2008-11-02, 23:08 ]
Aha jeżeli chodzi o ZM wydaje mi się że ma bardzo dużo wspólnego z Zeissem choćby dla tego że jest Sonnar f1.5 50mm który był w starym RF Contax-a & Nikona :?:

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Ale, ale.
Cytat
The problem is, of course, that Zeiss did not build the N lenses. Kyocera did. Zeiss, apparently from what I hear, can not even service them due to all the electronics.

To, że "Kyocera did" to jest normalna sprawa. Robili szkła na licencji Zeissa do poprzednich Contaxów też. Widocznie mieli jakość wystarczającą na potrzeby Zeissa. Zresztą dział Kyocery od szkła optycznego zdaje się nazywa się Tomioka :-)
To, że szkło nazywa się Zeiss Planar, nie wynika z napisu, tylko z projektu optycznego. A że w przypadku mocowania Contax N Kyocera opakowała projekt w swoje mocowanie tudzież elektronikę, nie zmienia faktu, że optycznie to nadal musi być Zeiss Planar, żeby ta nazwa mogła być na nim widoczna.
Tessar, Planar, Sonnar - to nie są tylko nazwy. To są bardzo konkretne konstrukcje. I nazwy chyba jednak zastrzeżone. Ruski Sonnar to bodajże któryś Jupiter, Tessar to Industar...

Znalazlem cos takiego:

Contax:
http://www.zeiss.de/c1256...125711e004ad178

Hassel:
http://www.zeiss.de/c1256...125711e004ad179

ZF/ZK:
http://www.zeiss.de/c1256...125716a004a8f7a

Sony:
http://www.zeiss.de/c1256...125711e004ad17c

ZM:
http://www.zeiss.de/c1256...125711e004ad17d

Wyglada na to, ze Cosina tylko klepie to, co jej Zeiss zleci. Czyli nie jest to tylko nalepka.

dan, ale równie dobrze może być tak że Zeiss tylko zleca i na tym się kończy kontakt z firmą Zeiss i starymi konstrukcjami ?

Ja bardzo chce wierzyć że to dalej są Zeiss-y ale jak poczytasz np. informacje o systemie N to trudno dalej w to wierzyć.

Pietras, jesli Zeiss na swoich stronach twierdzi, ze tylko produkcja i kontrola jest zlecana, to nie mam powodu, zeby w to niewierzyc.

W sumie to ważne że jakość trzymają na bardzo dobrym poziomie ;-) Reszta się nie liczy.

wyrwiflak  Dołączył: 24 Mar 2007
Pietras napisał/a:
wyrwiflak napisał/a:
a Revuenon to produkcja Tomioki.

Nie, kiedyś sam tak myślałem i zostało mi to sprostowane.

Porst, Revuenon, Chinon, Fujica itp. (jest tego od groma) to są produkty zrobione tylko i wyłącznie według projektu przygotowanego przez firmę Tomioka i nic więcej wspólnego z nią nie mają.

Wrzucanie Fujinona (nie mylić z Fujica) i Chinona do jednego worka z markami tylko i wyłącznie handlowymi (należącymi do domów handlowych) to lekka przesada. To dlaczego nie wrzucać też Nikkora i Asahi Pentaxa?

wyrwiflak napisał/a:
To dlaczego nie wrzucać też Nikkora i Asahi Pentaxa?

Bo nie wrzucam ich ze względu na jakość tylko na to że nie produkowała ich Tomioka. Zauważ że obiektywy które wychodziły z fabryki Tomioki zawsze były podpisane ich nazwą.

To całe gadanie "wyprodukowane przez Tomiokę" jest tylko po to żeby podbić ceny obiektywów.

Z tego co mi wiadomo Tomioka nigdy nie produkowała nic dla Fujinona. Dla Chinona - możliwe ale raczej poszczególne przypadki. To są firmy które miały własne działy projektowe i wytwórnie optyki nie potrzebowały nigdy współpracować z konkurentem jakim była Tomioka - dlatego porównałem je do Nikkora czy Asahi. Stwierdzenie że Fujinon to wszystko Tomioka nieco druzgocze mój światopogląd i jeśli się z tym pogodzę to równie dobrze mogę się pogodzić z tym że robiła wszystko dla Asahi czy Nikkora. Ale na razie na szczęście nie ma na to dowodów. A jeśli są to nie mi dostępne i chętnie się z nimi zapoznam.

Ja nie pisze że Tomioka robiła coś dla Fujinona.

Piłem do tego że napisałeś :

wyrwiflak napisał/a:
Porst 55/1,2 to dawny produkt Fujinona sprzedany Porstowi a Revuenon to produkcja Tomioki.

A faktycznie jest (cytaty ogólnie dostępne) :

"Porst 55mm f1.2. Lens is designed by Tomioka and made by Cosina."

"The Porst 55mm f/1.2 is a different lens, and was (bizarrely) manufactured by Cosina with the following specs:

Focal length: 55mm
Filter size: 55mm
Diaphragm blades: 8
Aperture range: f/1.2 to f/22
Optical formula: 6 elements in 4 groups
Closest focus: 60cm"

Nie wiem skąd Ty wytrzasnąłeś to że Porst to Fujinon.

Pomyłka była po mojej stronie, rodowód Fuji należy do Porsta 50/1,2, Porst 55/1,2 faktycznie nie miał z Fuji nic wspólnego. Niby 5mm u jednego sprzedawcy a jaka różnica :)

Skocz do: