djopti  Dołączył: 09 Cze 2008
[lampa] Problem z wyzwalaniem lampy
Problem jest pewnie dość prosty, ale niestety nie mogę sobie z nim poradzić, ponieważ:
- chciałbym wywołać błysk lampy studyjnej CY200K połączonej z body za pomocą "Adaptera wyzwalającego do studyjnych lamp błyskowych" - http://pracaallegro.pl/it..._440514089.html

Niestety ale lampa błyska ale tylko czasami, tzn. błyśnie raz a później kilka razy z rzędu już nie błyśnie. Pytanie: Co może być tego powodem?? Może jakieś ustawienie w body. Wspomnę jeszcze, że używam obiektywu PENTAX M 50mm.

Szukałem na forum odpowiedzi ale niestety nie udało mi się odszukać. Za wszelką pomoc dzięki.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Zawęź pole poszukiwań usterki, ten "adapter" ma przycisk testu - wyzwala zawsze? to jeszcze załóż na inny aparat i spróbuj, spróbuj też zwierać kulkę stopki ze ślizgaczem w sankach - też powinno wyzwalać.
A tak w ogóle, to jakie napięcie ma na stopce ta lampa? Bo ten adapterek to chyba nie uchroni Ci elektroniki aparatu przed zbyt wysokim napięciem.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kiwak napisał/a:
A tak w ogóle, to jakie napięcie ma na stopce ta lampa?

Ona nie ma stopki ;-) .

djopti napisał/a:
Może jakieś ustawienie w body.

Łatwiej by nam było, jakbyś chociaż podał na jakich ustawieniach robisz? Poza tym to tak jak Kiwak mówi.

Dzisiaj sprawdzę Kiwak to co mi podpowiedziałeś i się oczywiście podzielę uwagami.
Napięcie synchronizacji to 9V, więc powinno być bezpiecznie :)

Co do ustawień o które się Arti pytasz, to robię oczywiście na M; F11 przy czasie 1/125
W body ustawiona oczywiście obsługa obiektywów Manualnych. Oczywiście AF na body wyłączony.
Nie wiem jakie informacje jeszcze by pomogły.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
djopti, mniej więcej o to chodziło. A próbowałeś wydłużać czas? NA razie nie mam pomysłów... A może tylko czy lampy się łądują pomiędzy strzałami? Pewnie tak, ale wolę spytać.

Arti napisał/a:
Ona nie ma stopki
oops, nawet się nie zastanowiłem, co to za lampa, sorry.
Czekamy na wyniki diagnostyki. Nawiasem mówiąc sprawdziłbym podłączając do jakiegoś analoga, to prostsze niż robienie zwarcia na sankach.
Acha: lampa się zdąża naładować pomiędzy próbami wyzwolenia?

Wiec zrobiłem kilka testów.
1. Przyciskiem test błyska zawsze.
2. Oczywiście że czekam żeby się lampa naładowała, zresztą informuje o tym piskiem.
3. Mierzyłem napięcie na sankach w aparacie i zauważyłem że nie za każdym razem wysyła napięcie sterujące na lampę. (nie wiem dlaczego??) Gdy podpinam Metza 48 i też robię w Manualu (lampa i body na M) to błyska zawsze.

Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Nie mam niestety innego aparatu.
Wydaje mi się, że nie widzi zawsze lampy. Ale nie powinno tak być, bo nawet gdy nie mam podpiętej żadnej lampy to body wysyła CZASEM napęcie sterujące a czasem nie wysyła. Już się w tym gubię. Pewnie coś trzeba ustawić w body ale nie wiem co:(

Coś nie tak: body nie widzi takiej lampy, widzi lampy, z którymi się komunikuje. Ja robiłem lampą wyzwalaną środkowym, bez komunikacji i lampa błyskała zawsze jeśli czas był równy lub dłuższy do 1/180, na krótszych kadyszka nie wyzwala i koniec.
Mamy:
- sprawną lampę, bo błyska zawsze na teście,
- dobry kabelek i guziczek, bo błyska zawsze.
Jeśli tedy podłączona do aparatu nie zawsze błyska, to albo body ma kuchę jakąś dziwną, albo jest problem ze złączem sanki-stopka. Ewentualnie w kostce jest problem - sprawdź zwierając styki kostki albo innym body (analog?).
djopti napisał/a:
wysyła napięcie sterujące na lampę
aparat nic nie wysyła - wyzwala zwierając środkowy punkt z masą, na kostce to punkt środkowy i ślizgacz. Starsze aparaty zwierają mechanicznie, nowsze elektronicznie - jakieś triaki tudzież być może tranzystory polowe, tak czy inaczej nic nie wysyła. No chyba, że jestem zacofany i się mylę.

Może źle to napisałem, może nie wysyła, ale pojawia się (tak wynika z mojego badania:)) bardzo małe napięcie rzędu 0,2 V przy zwieraniu tych punktów.
No i jak pisałem to napięcie nie zawsze się pojawia. A moim zdaniem powinno się pojawiać przy każdym zwarciu.

Mam jeszcze pytanie, czy aparat zawsze zwiera środkowy punkt z masą (na sankach) przy robieniu w Manualu? Trochę to dziwne bo z Metzem błyska zawsze (też w M).

Aparat zwiera zawsze przy czasach nie krótszych niż 1/180s. A napięcie...jaki masz miernik? A właściwie jak ma się pojawić napięcie przy zwieraniu???
Zwarcie oznacza 0V. Tanie (i nie tylko) mierniki Ci nie pokażą krótkotrwałej zmiany; możesz podłączyć na teście zwarcia (jak zwierasz, to piszczy) jeśli miernik jest odpowiednio szybki, ale wątpię - to zwarcie trwa króciutko.
Jak metz błyska zawsze, to aparat jest ok.
Kiwak napisał/a:
Ewentualnie w kostce jest problem - sprawdź zwierając styki kostki albo innym body (analog?)

Skocz do: