Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Jeśli tymi nowozrobionymi fotkami nie nadpisałeś "miejsc" po starych zdjęciach, to odzyskasz bez problemu.
Góglnij za czymkolwiek pod hasłem "data recovery", czy jakoś podobnie...
Oprócz wielu komercyjnych znajdziesz sporo freewareowych. Powinny dać radę.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
A zanim zaczniesz sie bawić w odzyskiwanie to na wszelki wypadek zrób sobie kopię karty (całej jako dysku/partycji).

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Szumak napisał/a:
A zanim zaczniesz sie bawić w odzyskiwanie to na wszelki wypadek zrób sobie kopię karty (całej jako dysku/partycji).

Coraz trudniejsze zadania... - a jak?
(wybaczcie mą ciemnotę, nigdy tego nie robiłem, a bardziej - nawet nie słyszałem, co to)

Jeśli będziesz korzystał z programów, które działają w trybie odczytu danych (bez jakiegokolwiek zapisu czegokolwiek) to na dobrą sprawę etap tworzenia kopii napędu możesz sobie darować. Tym bardziej, że Twój przypadek jest raczej dość prosty: dane zostały tylko usunięte z karty pamięci. Większość programików poradzi sobie z ich odzyskaniem bez problemów.
Z komercyjnych i całkiem dobrych wypróbuj jakieś GetDataBack albo Ontrack EasyRecovery - powinny być jakieś wersje trial czy dema. A jak nie - szukaj wśród freewareowych. Jest ich sporo.

Dobrym rozwiązaniem jest ściagnięcie sobie obrazu narzędziowej płyty CD "miniPE" z programami "na każdą okazję" - zawiera pełne wersje wszystkiego co potrzebne do odratowywania danych z systemów MS WinXXX. Płyta jest bootowalna i należy z niej uruchomić komputer. Wszelkie czytniki USB, które chcemy używać w trakcie muszą być włożone w momencie bootowania systemu bo inaczej nie zostanie załadowana obsługa tych urządzeń, reszta już będzie łatwa ;)

Szumak napisał/a:
ściagnięcie sobie obrazu narzędziowej płyty CD "miniPE" z programami "na każdą okazję"

dzięki, ale skąd to ściągnąć - to jest w sieci? darmowe?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Dzięki wszystkim, ściąga się, jutro powalczę... :-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
SQ6GIT napisał/a:
jutro powalczę...
Jakieś hasło tam trzeba zapodać

Na torrentach i innych p2p leży tego sporo.

Próbowałem za pomocą PC Inspector, Smart Data Recovery, Zero Assumption Recovery.
Każdy z tych 3 nie odzyskał danych - co ciekawe również tych plików, co mam działające. Każdy inaczej interpretował stan plików (raz dane pliki były "poor" raz "average" a raz "good"). Te programy są bezpłatne lub triale.
Może faktycznie coś bardziej renomowanego muszę poszukać. Tylko szkoda mi USD płacić... (szczególnie że efekt niewiadomy) :-(
Spróbuję tę płytkę miniPE. Podobno hasło potrzebne, czy ktoś ma może do podzielenia się? Z góry dzięki :-)

A te testowane programy pokazały Ci chociaż ślady po usuniętych plikach? Ich nazwy? Usuniętą strukturę katalogów? Czy kompletnie nic?
Spróbuj np. tego http://www.easyrecovery.pl/wersje-demo.php albo tego http://www.runtime.org/data-recovery-downloads.htm
Demo nie pozwoli Ci skopiować plików, ale chociaz pokaże, czy są osiągalne.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
SQ6GIT może PhotoRec coś znajdzie , w sieci jest kilka opisów a najbliżej chyba tu
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=321394 .

Robert K. napisał/a:
Demo nie pozwoli Ci skopiować plików, ale chociaz pokaże, czy są osiągalne.

Wiesz, problem w tym, że one wszystkie pokazują mi jakoby te pliki były osiągalne. Mało tego, kopiuję je, ale jak chcę otworzyć, to programy nie czytają RAW (nawet tych, co nie miałem z nimi problemów w normalnym trybie).

Robert K. napisał/a:
A te testowane programy pokazały Ci chociaż ślady po usuniętych plikach? Ich nazwy? Usuniętą strukturę katalogów? Czy kompletnie nic?

pokazały wszystko, nawet kopiuję, ale pliku Irfan/RT/Picasa nie czyta, mimo że jest.

[ Dodano: 2008-11-04, 14:12 ]
gezeb napisał/a:
SQ6GIT może PhotoRec coś znajdzie , w sieci jest kilka opisów a najbliżej chyba tu
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=321394 .

Albercik! T o d z i a ł a ...

:-D

* * *

Wielkie dzięki!
A przesłanie dla wszystkich - PhotoRec - bardzo prosty i darmowy programik, bez trudu zrobił to, z czym inne nie dawały rady!
Acha, no i pod Windą się tego nie instaluje, po prostu program rozpakowujesz, uruchamiasz, zapisujesz dane i można skasować. :-)

Skocz do: