K1000,HEL-44-2,JUP-MC-135/3.5,PORST-MC-135/2.8,PETRI-MC-135/2.8,FA-80-200,OREST-300/4.5,RUBINAR 500/5.6,kasetka&kit ;)
GALERIA
fresho napisał/a:Witajcie.
Temat z pewnością znany i nielubiany ale czy zaobserwowaliście podobne przebarwienia w K20 lub K200 przy wykonywaniu dłuższych ekspozycji?
Krzych
roland napisał/a:fresho napisał/a:Witajcie.
Temat z pewnością znany i nielubiany ale czy zaobserwowaliście podobne przebarwienia w K20 lub K200 przy wykonywaniu dłuższych ekspozycji?
Krzych
A możesz podać parametry ekspozycji (czas, ISO) ? Plik nie zawiera EXIF, a bez tych danych trudno coś zawyrokować. Robiłem kadyszką naświetlania do 5 minut (ISO 100) - bez takich przebarwień, moi znajomi co chodzą po kopalniach i jaskiniach, robią kadyszką ekspozycje do 10 minut (oświetlane wieloma błyskami) - zero problemów, na flckr widziałem zdjęcia wykonane kasyszką przy czasie 20 minut (ISO 100) - bez widocznych przegrzań.
pozdrawiam
Remigiusz Żukowski
K1000,HEL-44-2,JUP-MC-135/3.5,PORST-MC-135/2.8,PETRI-MC-135/2.8,FA-80-200,OREST-300/4.5,RUBINAR 500/5.6,kasetka&kit ;)
GALERIA
fresho napisał/a:
ExposureTime - 1885.0 seconds
FNumber - 4.50
ISOSpeedRatings - 200
FocalLength - 18.00 mm
GALERIA
no ale tu masz prawie 2x dłuższy czas (ponad 50 minut), to przy czułości iso100 wynik podobny jak dla iso200fresho napisał/a:Co prawda długo ale na ISO 100
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
roland napisał/a:fresho napisał/a:
ExposureTime - 1885.0 seconds
FNumber - 4.50
ISOSpeedRatings - 200
FocalLength - 18.00 mm
Pół godziny naświetlania na ISO 200, hmm, tak długich czasów nie robiłem. Podejrzewam też, że zdjęcie zrobione KIT-em, w takim razie lepiej chyba było obiektyw maksymalnie otworzyć uzyskując dwukrotne skrócenie czasu naświetlania i proporcjonalne do tego zmniejszenie szumów i wszelkiego innego badziewia. Sceneria jest taka, że i tak się wszystko załapałoby się w GO na otwartej dziurze a nawet gdyby miało się nie załapać to się rozmaże (drzewa, od naturalnego ruchu liści). Poza tym w zdjęciach nocnych polecam robienie RAW-ów, daje to znacznie lepszy materiał do późniejszego spłaszczenia "gigantycznej" dynamiki, jaka najczęściej pojawia się w zdjęciach nocnych.
pozdrawiam
Remigiusz Żukowski
GALERIA
fresho napisał/a:
Wiem, wiem - wciąż się uczę pstrykać nocą ale chodziło mi głównie o odzwierciedlenie ruchu ziemii. Teraz zastanawiam się nad czasami rzędu 3h - czy nie będą szkodliwe dla migawki?
fresho napisał/a:
A co do KITa czasem rozczarowuje a czasem zaskakuje - F/4.5 to aż tak ciemno nie jest ale na pewno ostrzej niż na pełnej dziurze.
'roland napisał/a:Ma to oczywiście swoje minusy, największy to taki, że jeśli użyjesz odejmowania ciemnej klatki, to ruch gwiazd będzie nieciągły
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
opiszon napisał/a:'roland napisał/a:Ma to oczywiście swoje minusy, największy to taki, że jeśli użyjesz odejmowania ciemnej klatki, to ruch gwiazd będzie nieciągły
oczywiście można zrobić inaczej, i będzie szybciej niż przy jednokrotnej długiej ekspozycji
robisz kilka ujęć , bez ciemnej klatki, po ostatnim zakładasz dekiel na obiektyw i robisz ciemną klatkę (każda zrobiona klatka ma mieć te same ustawienia)
potem w postprocesie odejmujesz szumy przy pomocy tej ciemnej klatki i łączysz tak odszumione zdjęcia
powinno pomóc![]()
GALERIA
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Fafniak napisał/a:Jezeli interesuja cie tego typu zdjecia to kupic raczej nalezy canona
Pozdrawiam
Michał
7.1-21.3mm 1:1.8-2.6 | 4.95-35.4mm 1:3.3-5.2 | 18-70mm 1:3.5-4.5 | 50mm 1:1.7 | 50-150mm 1:3.8
Fafniak napisał/a:fresho, jezeli mam byc szczery to dziwie ci sie ze masz nadal pentaxa. Jezeli interesuja cie tego typu zdjecia to kupic raczej nalezy canona![]()
GALERIA
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
roland napisał/a:lepiej chyba było obiektyw maksymalnie otworzyć uzyskując dwukrotne skrócenie czasu naświetlania i proporcjonalne do tego zmniejszenie szumów i wszelkiego innego badziewia.
roland napisał/a:chyba lepszym rozwiązaniem jest wielokrotna ekspozycja
szczerze ciekawy jestem dlaczego.Fafniak napisał/a:fresho, jezeli mam byc szczery to dziwie ci sie ze masz nadal pentaxa. Jezeli interesuja cie tego typu zdjecia to kupic raczej nalezy canona![]()
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
hamster napisał/a:Sorry ale to wszystko jest ominięciem problemu. Tryb ekspozycji "B" jest po to by możliwe było naświetlanie całą dobę jak się chce
no dobra, przyznaję że nie zgłębiałem problemu. Jednak wychodzę z założenia, że aparat powinien robić poprawne zdjęcia w dostępnych trybach. KaDyszka oferuje czas migawki max 30s, więc 30min to jest 6 EV więcej (poprawcie mnie jeśli źle liczę). Jeśli grzeje się w czasie pół godziny to w jakim czasie się nie będzie grzać? 8 min? (załóżmy) -to jest 4 EV więcej niż daje nam zwykły tryb manual. Moim zdaniem mało.opiszon napisał/a:ale wtedy przyjmujesz na klatę wszelkie niedogodności związane z grzaniem matrycy, OK![]()
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
Pentax K-5II | Sigmy 17-50 mm f/2.8 i 50-150 mm f/2.8 | AF FGZ 540 | grip i inne drobiazgi
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro