lajmen  Dołączył: 26 Sty 2008
K30D
Witam!
Poszukujac dzis paru detali w chyba najwiekszym sklepie fotograficznym w Edynburgu - Jessopsie, zapytalem pana o K10D. Ku memu zdziwieniu odpowiedzial, ze produkt jest juz wycofany (discontinued) i nie bedzie go wiecej. Jeszcze bardziej sie zdumialem, gdy powiedzial, ze nowy model ma zaraz byc (powiedzial K30D) i ze spodziewaja sie go juz w tym miesiacu. Nie znalazlem zadnej informacji o nowej puszcze na tym forum, wiec dziele sie... mhmm, plotka, poniekad poloficjalna. Ktos wie cos wiecej na ten temat?

pozdrawiam
Adam

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pewnie najzwyklejsza w świecie plotka, jakich wiele było, szczególnie przed photokiną

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
lajmen napisał/a:
powiedzial, ze nowy model ma zaraz byc (powiedzial K30D) i ze spodziewaja sie go juz w tym miesiacu.

Chyba raczej K-m.

Wątek na temat K30D, i innych naszych fantazji poza tym gdzieś już jest...

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Czy plotka, czy nie - przekonamy się niebawem...
http://www.photographybay...tax-k30d-rumor/

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
dziwne rzeczy w tym linku są. Sensor z cropem x1,3. Chyba zwykłe apsc owe szkla tego nie obsłużą a ff szkieł nie jest znowu jakos specjalnie dużo...

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Na tym chińskim forum, to pewnie też takie same fantazje jak u nas. I skąd pomysł na crop 1,3?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
djack napisał/a:
Na tym chińskim forum, to pewnie też takie same fantazje jak u nas. I skąd pomysł na crop 1,3?

Są (były?) reporterskie Canony 1D z sensorem oznaczonym właśnie APS-H i cropie x1,3

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
k30D ma być w przyszłym roku na otwarcie sezonu niby

Zastanawia mnie tylko czy plota o APS-H zostanie plotka czy rzeczywiście taki krok rozważają. Przy cenie korpusu jak APS-C jakościowo matryca może namieszać.

Ja liczę bardzo na jakiś bonus firmware do k10 np z łatwo dostępnym menu BF/FF, poprawą bandingu w kanale niebieskim na iso 800-1600.

espresso napisał/a:
wiekszość/niektóre DA obsługują pełna klatkę, to tym bardziej x1,3
Limitedy pewnie tak, ale zwykłe DA w większości w ogóle albo tylko w pewnym zakresie ogniskowych.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Thadeus, jestem za :-)

ale pewnie nie będzie - przecież mamy k20d kupować, a nie reanimować k10d ;-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
WuWu84 napisał/a:
Są (były?) reporterskie Canony 1D z sensorem oznaczonym właśnie APS-H i cropie x1,3
Dokladnie.

1.3 akurat mnie nie dziwi.

Bardziej ten news o k30d :-D

espresso napisał/a:
Gringo napisał/a:
Chyba zwykłe apsc owe szkla tego nie obsłużą
jest przecież sporo info że wiekszość/niektóre DA obsługują pełna klatkę, to tym bardziej x1,3

po zwiększeniu ogniskowej mozę i niektore kryją- ale to nie jest wspołpraca w pełnym zakresie

kryją na pewno stałki z tych obecnie robionych 31, 43,77, 40, 70, 100, 200, 300, zoom DA w pełnym zakresie z obecnie robionych to żaden nie kryje FF

Thadeus napisał/a:
Ja liczę bardzo na jakiś bonus firmware do k10
Watpię. Mając już w produkcji K20 z regulacją FF/BF, Pentax nie będzie inwestował w kadyszkę, bo to nieopłacalne.

[ Dodano: 2008-11-04, 22:54 ]
Kurcze, Gringo, znowu mnie wyprzedziłeś. :evil: ;-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Thadeus napisał/a:
a liczę bardzo na jakiś bonus firmware do k10 np z łatwo dostępnym menu BF/FF

pomarzyć można ;-)

djack napisał/a:
Thadeus napisał/a:
Ja liczę bardzo na jakiś bonus firmware do k10
Watpię. Mając już w produkcji K20 z regulacją FF/BF, Pentax nie będzie inwestował w kadyszkę, bo to nieopłacalne.

[ Dodano: 2008-11-04, 22:54 ]
Kurcze, Gringo, znowu mnie wyprzedziłeś. :evil: ;-)

;-)

cwicze, chodze na nauke tanca to i podejrzewam, ze refleks sie wyrabia :evilsmile:

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Gringo napisał/a:
cwicze, chodze na nauke tanca to i podejrzewam, ze refleks sie wyrabia

Gringo, jesteś szybszy niż AF Pentaksa :-P :-B

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Generalnie firmware jest modułowy, w sumie nie zdziwił bym sie gdyby różnice były w module obsługującym matryce i jej chipy. Poza tym odpowiednia funkcja jest juz zaimplementowana - potrzebny jest tylko dostęp z menu bez kombinacji tak samo - profile obrazu - potrzebne tylko odpowiednie modyfikacje w interface cała otoczka jest juz - regulacja to zmiana kilku cyfr typu kontrast i takie tam.

Niestety Marketoidy górą - latwiej reklamować nowy aparat niż pożegnać stary firmwarem naprawiającym to i owo.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Gringo napisał/a:
kryją na pewno stałki z tych obecnie robionych 31, 43,77, 40, 70, 100, 200, 300, zoom DA w pełnym zakresie z obecnie robionych to żaden nie kryje FF

Rozumiem, że wszystko empirycznie sprawdzone i poparte samplami?
(Swoją drogą to chyba nic dziwnego, że obiektywy linii FA kryją FF... :-? )

[ Dodano: 2008-11-05, 00:21 ]
A w ogóle jest już wątek o następcy K20D.
Oraz post, gdzie wspomniano te plotki, przytaczane przez Robert K.: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=332959#332959

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
WuWu84 napisał/a:
I trzeba było do nich podpinać pełnoklatkowe szkła. Moim zdaniem jeżeli większość dostępnych na rynku szkieł obsłuży matrycę APS-H, to taki krok ma jak najbardziej sens. W przeciwnym wypadku Pentax musiałby wypuścić kilka nowych szkieł (może z tym być ciężko).

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
LDevil napisał/a:
Moim zdaniem jeżeli większość dostępnych na rynku szkieł obsłuży matrycę APS-H, to taki krok ma jak najbardziej sens.

Sigma 17-70 na pewno nie obsłuży, ale 18-55 ma szansę obsłużyć nawet na 18mm, niestety kosztem znacznego spadku ostrości na brzegach, ale nadal lepiej mieć jakiś obraz niż go nie mieć :-P
Ktoś sprawdzał może 18-55 II pod kątem krycia pełnej klatki :?:

Skocz do: