alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
costa napisał/a:
A czy jest jakaś minimalna temperatura przy płukaniu kaskadą, nawet kosztem czasu? O ile latem puszczenie zimnej kranówy jest ok (temp. ok 20 st.)

Kiedys mi sie obilo, ze juz przy 15st potrzebny czas przedluza sie mooocno... Z kolorem nie mam problemu - pod prysznic, 38st, 6min... ;-)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
poszukam w notatkach, poniżej pewnej temperatury płukanie nic nie daje, choćby było to 12 godzin

sebostek  Dołączył: 19 Kwi 2006
costa, a jak tam nowy powiększalnik się sprawdza?

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
Zatem na okres zimowy pozostaje mi płukać po staremu - metodą "ilforda". Wtedy jestem w stanie zapewnić wymaganą temp.
Kaskada u mnie odpada ze względu na mój piep... piec, który nie utrzyma stałej, niskiej temp.

A powiększalnik (LPL C7700) - rewelacja :)

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
jak to jest z ta metoda ilforda? bo moze jakos marnie szukam ale jak w google wpisze to mi tylko nasze forum wywala :-P
wiem ze coraz wiecej obrotow wymiana wody itp. ale co ile ta wymiana i w ogole jakby ktos mogl jakies mini "how to" zlinkowac albo opisac bylbym wdzieczny bo filmy czekaja a ja czytam czytam i coraz mniej wiem juz z tego wszystkiego :-?

blazejs  Dołączył: 24 Wrz 2008
Nalewasz wode, zamykasz i robisz paredziesiat (no, ja tak robie, w oryginale jest mniej) szybkich przewrotek. I tak na kilka zmian wody. Wode mam na to zawsze przygotowana w bance (przefiltrowana bo u mnie czasem z rdza leciala). Klasyczna metoda u mnie tez odpada bo nie utrzyma sie stalej temperatury lecacej wody przez dluzszy czas..

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
motaba_virus, tutaj masz w języku Szekspira: http://www.largeformatpho...lor/ilfwash.pdf

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
screwdriver, :-B bo za cholere nie wiedzialem jak to po ichniemu napisac :-P zaglebiam sie w lekture 8-)

SQ6GIT albo inni koledzy, to jak jest z tą minimalną temperaturą płukania filmu, która ma jeszcze sens?
Np. dla papieru foma w tabelce jest czas dla temp. 5 st. C.

costa napisał/a:
Np. dla papieru foma w tabelce jest czas dla temp. 5 st. C.

??? a to przypadkiem nie chodzi o 5st roznicy?

alkos napisał/a:
??? a to przypadkiem nie chodzi o 5st roznicy

Muszę sprawdzić w domu, może faktycznie palnąłem...

[ Dodano: 2009-01-29, 15:18 ]
Na razie tylko potwierdzę na podstawie PDFów ze strony fomy, że podają coś takiego:
Washing running water 30 min. above 12C, 45 min. below 12C
(zarówno dla barytu jak i plastiku)

Hmmm... moze papiery plucza sie jakos latwiej... ale np. C41 w temp. 30-40 stopni plucze sie 5 min... wiec moze jest to podobna zaleznosc czas-temp jak przy wywolywaniu... ale z drugiej strony czytalem gdzies, ze w niskich temperaturach costam nie wyplukuje sie zupelnie...

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Papiery barytowane możesz płukać nawet w takiej wodzie, do której ręki niewłożysz, bo się poparzysz. Tylko potem trzeba uważać na zadrapania emulsji, bo robi się miękka i może przy krawędziach odłazić od podłoża. Nie próbować tego z filmami! :-D

Skocz do: