Gutek  Dołączył: 08 Cze 2008
PENTAX FA 50mm 1.4 - ostrość vs. f
Witam,
Nabylem wlasnie 50tke 1.4 zachecony recenzjami i przykladowymi zdjeciami. Nie oczekiwalem super ostrosci na pelnym otworze, ale mimo wszystko spodziewalem sie nieco lepszych zdjec. Ponizej zamieszczam przeprowadzony przeze mnie test dla roznych otworow od 1.4 (wartosc przeslony w podpisie). Chcialbym zapytac, czy wasze egzemplarze tego obiektywu daja podobne zdjecia, czy moze z moim egzemplarzem jest cos nie tak. Ostrosc ustawiana automatycznie, zielony okrag na poczatku kazdej serii oznacza polozenie punktu autofokusa. Z pelnej klatki wykadrowano kwadrat 1000 na 1000.

http://picasaweb.google.p...ey=9D48RVh5vZs#

pozdrawiam, G.

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Jak dla mnie to ostrość jest przed punktem ostrości, ale bądź co bądź wydaje mi się zbyt mydlane całe zdjęcie... Niech się może wypowiedzą właściciele 50/1.4 bo z tych zdjęć to ten obiektyw nie jest wart swojej aktualnej ceny..

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
na moje niedoświadczone oko masz FF lekki, dlatego nie dolatuje ostrzenie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z jakiej odległości robione, czy przeliczyłeś zakres głębi ostrości, faktycznie nie ostrzy w punkt lecz przed (albo czujnik AF przesunięty w dół)

Zdjecia byly robione z okolo 70-80 cm. (nie mierzylem). Czy serwis naprawia FF? Wymiana raczej nie wchodzi w gre, obiektyw uzywany, kupiony na allegro choc ma jeszcze troche gwarancji. Poza tym FF to jedno ale jak widac na duzych otworach wcale nie ma ostrosci.

w kazdym przypadku autofokus byl na srodek zdjecia a crop byl robiony automatycznie wokol srodka (a raczej wokol punktu [1500,1000] przy formacie [3008,2000]), wiec nawet jesli zielny okrag jest zle zaznaczony, to mozna sprawdzic samemu gdzie powinno byc ostro.

pozdr. G.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gutek napisał/a:
Zdjecia byly robione z okolo 70-80 cm.

Głębia ostrości około 1 cm
Gutek napisał/a:
Czy serwis naprawia FF?

Tak, jakie to body?
Gutek napisał/a:
Poza tym FF to jedno ale jak widac na duzych otworach wcale nie ma ostrosci.

Moim zdaniem ostre tylko mała głębia ostrości.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Jak dla mnie nie ma co tragizować - zacznij robić zdjęcia a nie tablice testowe, jak nadal Ci będzie przeszkadzało mydlenie (którego ja nie widzę...) wejdź w menu serwisowe i sobie popraw tego FFa

Body k100d.

Oczywiscie zdjecia robie i to wlasnie efekty sklonily mnie do testow. Oto przyklad 'prawdziwego' zdjecia: (f=1.7)

http://plfoto.com/1681574/zdjecie.html

Zarowno tu jak i na kwiatkach, to jak dla mnie przy f<2 mydlo jest wyrazne.

pozd. G

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Gutek, mozesz dac gdzies cropa samej twarzy 100% ?

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
faktycznie zdjęcie f/1.4 wskazywałoby na front focus.
A co do mydlenia to chyba we wszystkich testach nt tego obiektywu jest mowa, że mydli poniżej f/2 (ktoś na forum napisał, że bosko mydli)
Jezeli chodzi o mnie to zdjęcia poglądowe kwiatka od f/2 oglądałem z prawdziwa przyjemnością.

crop twarzy:

http://picasaweb.google.p...260146477238322

w photome zauwazylem, ze ostrosc byla ustawiana na czole nad okiem - chyba moj blad (robione lewa reka bo prawa mam na temblaku - a trudno mi wytrzymac bez focenia :) ) choc robione z nieco wiekszej odleglosci,wiec glebia powinna objac spora czesc twarzy.

pozdr. G

ostrosc jest na oku - jest ok.
co do samej ostrosci z tego szkla ....to chyba jednak jest dosc miekkie

'tego szkla' tzn. tego konkretnego egzemplarza czy fa50 1.4 w ogolnosci?

Oddac do serwisu w celu regulacji (czy w ogole da sie?) czy odpuscic?
Zawsze z zazdroscia patrzylem na super ostre portrety, gdzie bylo widac zmiany odcienia w teczowce oka....

pozd. G

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
IMO za bardzo się przejmujesz - i tak 90% zdjęć robi się z przysłoną 2.0 wzwyż - no chyba że chcesz mieć w GO same oczy... U mnie są non stop problemy z BF (i to sporym), czasami straciłem przez to zdjęcia, ale zwykle po prostu nie oglądam cropów tylko odbitki - a tam naprawdę nie widać (do formatu 20x30) centymetrowego FF przy fotce robionej z 1m.

Moja 50 też nie jest żyleciasta na 1.4, na 1.7 jest znośnie (widać już dość dokładnie rzęsy), od 2.0 jest taka jaka być powinna. Naprawdę niewiele jest szkieł ostrych poniżej 2.0 ;)

Gutek,
moja 50tka poprzednia pracowala tak :
http://www.pbase.com/fafn...458633/original

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Ostatnio bawię się smc-a 50/1,7 i muszę powiedzieć, że jak trafię, to ostrość powala nawet na pełnej dziurze. Przynajmniej w porównaniu do kita ;-) No i wygląda, że masz FF, ja też, ale już CHYBA wiem o ile przeostrzać.
Tutaj masz surowego cropa 100% z portretu robionego na jpg, moja narzeczona była ode mnie oddalona na jakieś 1,5m

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
SMC-F 50/1.7 na pelnej wygralo ostroscia z FA 50/1.4 i to znacznie - test robiony przez Macioha na afterparty w knajpie po foto-deju. Obiektem byl kufel pelny piwa. 50/1.4 sie skrzywila (piwa nie lubi) a 50/1.7 zdecydowanie wysotrzyla az do bolu - widocznie lubi browara. Nie sprawdzalismy faktycznie czy lubia - szkoda bylo topic obiektywy w piwie :D

DJ_Direct, uhm....taaaaa

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
to i tak lepsze niz testowanie obiektywów na..petach :shock: u ,,opacznych"

[ Dodano: 2008-11-05, 23:27 ]
Obiektywu? ..No nie ważne -jeden czy więcej.. Ale żeby na petach... :roll:

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
fotki jak fotki, 1,4 daje płytką głębie i mydełko - normalka. Ogólnie IMO 50/1,4 są nieco przereklamowane. Jasność jasnością... ale ceną jest właśnie spadek ostrości i AC. O 50/1,7 nie mam dużo lepszego zdania. Ja podziękowałem i sprzedałem.

Skocz do: