nikola2711  Dołączyła: 18 Gru 2007
SMC Pentax M 50/1.7 i SMC PENTAX-A 50/1.7
Czym się różnią te szkiełka? Bo na prawdę nie mogę do tego dojść. Rozważam właśnie kupno jakiejś przeciętnie jasnej 50-tki w niewygórowanej cenie i zastanawiam się nad tym obiektywem. Proszę Was o opinie jak sie pracuje z nimi, ewentualnie jakaś ich konkurencja - może powinnam wybrać coś innego? Proszę, doradźcie mi! Może coś konkurencyjnego z AF? Wszelkie rady mile widziane :)

SoulSick  Dołączył: 10 Lip 2008
M - nie posiada pozycji A na pierscieniu przyslon, przed kazdym strzalem musisz "recznie" zmierzyc swiatlo, dziala tylko w trybie M, mozliwy jest tylko puntkowy pomiar swiatla
A- posiada pozycje A na pierscieniu przyslon, jakas taka plastikowa, generalnie masz wiekszy komfort pracy z tym szkielkiem w porownaniu do wersji M... a tak w ogole to juz troche postow o tym bylo ;)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
M:
1/ ma manualnie ustawianą przysłonę
2/ jest metalowy cały

A
1/ poza manualem ma A, czyli będzie ustawiał przysłonę z poziomu aparatu
2/ jest plastikowy miejscami
3/ czasem blokuje się pierścień przysłony między 8 a 11

jakie masz body? z k10 to tylko A, bo pomiar do bani z M

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Masa tematow byla juz odnosnie 50-tek. Nie jestem pewien czy te szkla roznia sie kontstrukcja optyczna. Roznia sie chyba wykonaniem. Pentax-A ma plastikowy pierscien przyslony. Ma tez styk, ktory pozwala sterowac wartoscia przyslony z body. Jest lepsza opcja.

Dziękuję za wyjaśnienie różnicy :)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007

Posiadam K100d

to spoko może być też M

A trochę wygodniejsze, tylko pytanie czy się opłaca za 5sekundową wygodę płacić nawet 2 razy wiecej...
A możecie mi polecić jakąś jasną portretówkę z AF?

77mm/1.8 limited
ew. 70/2.4 ltd nieco tańszy

[ Dodano: 2008-11-05, 17:16 ]
nikola2711 napisał/a:
czy się opłaca za 5sekundową wygodę

jaką 5 sekundową? W k100ds AE/L naciskasz ( w trybie M) i tyle...
wg mnie bardziej Ci się przyda A, jeśli chcesz pracować w priorytecie czasu, ja akurat tego nie używam

SQ6GIT, Ty masz SMC-FA 50/1.7, jak on sie spisuje z K100Ds?

nikola2711 napisał/a:
SQ6GIT, Ty masz SMC-FA 50/1.7, jak on sie spisuje z K100Ds?

Bardzo dobrze... :-)
Jeśli pytasz o różnicę w zdjęciach, to chyba nie ma względem SMC-M/SMC-A, jedynie co, to ma AF (leniwy jestem na starość). Sampelek nocny (bo takie najczęściej popełniałem ostatnio) z SMC-A:
SMC-A 50/1.7 próbka

Gdyby mi sie gdzieś udało dostać tego FA to tez bym pewnie wolała z AF, zawsze można w razie czego przełączyć na MF w body. Tylko, że na allegro brak ich, na ebayu 1 egzemparz i to bez możliwosci "buy now". Nie wiem, czy jest sens czekać na niego, czy po prostu wybrać szkło z MF....

[ Dodano: 2008-11-05, 17:30 ]
A ten sampel - piękności! :) Już bym chciała go mieć :D

Opcja 1 - wklep w ceneo.pl, na pewno znajdziesz (jeśli chcesz nowy)
Opcja 2 - www.aster-foto.pl
Opcja 3 - (dla cierpliwych) tutaj w dziale "Giełda" czasem też ktoś się zdarza, wtedy nieco taniej niż na rynku; zapytaj użytkownika Incognitos (pewnie lekko przekręcam nazwę, ale zobacz w Giełda), on ma często na stanie w cenie tańszej niż w sklepie /ale z amerykańską gwarancją - Twój wybór

[ Dodano: 2008-11-05, 17:34 ]
Przy opcji 3, jeśli Ci się spieszy, kup może SMC-M 50/1.7 (do 200zł chyba chodzą), a potem poluj na SMC-FA i sprzedasz SMC-M, one są chodliwe.

Ale mi rozjaśniłeś sytuację :) Dzięki wielkie, będe podążać Twoimi wskazówkami!

acha, jeszcze jedno, co SMC-M / SMC-A ma lepsze od SMC-FA:
podziałka z przeliczaniem głębi ostrości, czyli coś, co mają prawie wszystkie manualne

więc do sesji portretowej, gdzie liczy się szybkość i precyzja, bo działasz na małej GO, to SMC-FA jednak
a jeśli szybkość nie jest istotna, masz czas na wyostrzenie, a masz do tego matówkę z klinem, to manualki się doskonale sprawdzą (jak w podanym sampelku)...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Proszę kontynuować w wątku wskazanym przez piotr_luk. Wskazany wątek proszę najpierw przeczytać.

Zamykam.

Skocz do: