nightartist  Dołączył: 28 Paź 2007
  Pentax 85mm FA 1.4 realna mozliwosc zakupu?
Czy jasna 85tka z af jest realnie do kupienia? U nas w kraju? lub czy ktoś ma możliwość jej sprowadzenia? i najważniejsze gdzie kupić by nie przepłacić?
Pytam bo chce za dwa, może trzy miesiące kupić ten właśnie obiektyw.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
tak jest realnie do kupienia

najłatwiek z zagranicy bo u nas to srednio z tym towarem ale juz pare osob z tego forum rozstawało sie z tym cacuszkiem.

za ten obiektyw z założenia sie przepłaca- wiec nie wiem czy to najlepsze pytanie pytać o okazje w takim wypadku

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
Czy jasna 85tka z af jest realnie do kupienia?
Jeżeli nówka, to marne szanse.
Zaprzestano produkcji w 2004 roku. Czasami pokazuje się na aukcjach. Częściej na zagranicznych ( Ebay), ale bardzo rzadko. Nawet teraz jest na Ebayu. Cena startowa 1500$ :-P
Ceny, zdaje się, powyżej 3000zł

Gringo, nie od dzis kupuje szkła pentaxa, to dla mnie 'czesciwo' zrozumiałe ze przelacamy za szkła, jaka jest realna cena za nowe szklo ? a moze ktos z forum ma używkę w dobrym stanie :) i chciałby sie z nia rozstać? (sam w to nie wierze :P)

[ Dodano: 2008-11-05, 19:34 ]
Ostatnio na allegro widziałem 85 1.4 wersja A , poszla za 1650zl , niezla cena , ale wole jednak dołożyć do tego by mieć AF mimo ze wersja z AF wygląda paskudnie gdy porówna sie ja do wersji A

jungli
[Usunięty]
nightartist,

Bylo pytac niecale 2mce temu, kolega z kraju wisienki proponowal za 2,1tys zl na gotowo, nie bralem, bo akurat zanabylem 77ltd, ech, teraz pozamiatane przy tym kursie dolara

hej

Nie będę już tego pisał, bo lipalipski mnie uprzedził.

jungli napisał/a:
nightartist,
Bylo pytac niecale 2mce temu, kolega z kraju wisienki proponowal za 2,1tys zl na gotowo, nie bralem, bo akurat zanabylem 77ltd, ech, teraz pozamiatane przy tym kursie dolara

nawet nie wiesz jakiego smaka mi narobiles :-(

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Możliwość zawsze istnieje.. :mrgreen:
Wiesz... Nie przepadam za tonem mentorskim i nie mam zamiaru nikogo pouczać ;-)
TO TYLKO KWESTIA CENY i jak już Ci tu napisano TRUDNO MÓWIĆ O OKAZJI ;-)
Osobiście uważam to za wyrzucenie pieniędzy, ale każdy ma inne priorytety..
Myslę że jeśli chcesz coś nowego bez autofokusa to Carl Zeiss robi taki obiektyw do Pentaxa w wersji A. Miałem okazję obejrzeć u Jarka Dąbrowskiego... 85-tka Pentaxa może być lepsza... Ale nie musi.. ;-) Na pewno jest bardziej kultowa... Tak to już jest że są też produkty bezkompromisowe (tak jak na przykład ,,GRYPHON" w dziedzinie audio) Ale kompromisem przeważnie jest cena... Okazje jeśli chodzi o 85-tkę Pentaxa są rzadkie i wiem coś o tym bo sam kiedyś myślałem... Ale mi przeszło :mrgreen: Prozaiczną prawdą jest że jezeli nie zrobisz dobrego portretu za pomocą 50-tki to pewnie i 85-tka niewiele pomoże, ale komfort psychiczny jest nie do pogardzenia.. :lol:
Pozdrawiam serdecznie :-B

specmisiek napisał/a:
Myslę że jeśli chcesz coś nowego bez autofokusa to Carl Zeiss robi taki obiektyw do Pentaxa w wersji A.
Piękne szkło. Widziałem na SPD.

A propo portretów tak na marginesie (OT): oglądałem program o rosomakach w Finlandii i sposobach dokumentowania ich zycia i zachowania przez gościa który poświęcił na to ćwierć wieku.. I on stwierdził że nie lubi zdjęć z teleobiektywów bo są ,,takie płaskie" Zastosował ukrytą kamerę i zdalny wyzwalacz, oraz obiektywy o krótszych ogniskowych (wyzwalał zdjęcia zdalnie bo rosomaki by go blisko nie podpuściły) Twierdził że takie zdjęcia sa bardziej trójwymiarowe, chociaż miał też dobre teleobiektywy których rzadko uzywał... Tak więc pomyśl o 50-tce.. ;-)
Pozdrawiam :-B

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
specmisiek napisał/a:
oglądałem program o rosomakach w Finlandii

U nich to się chyba nazywa PATRIA. ;-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Dokładnie :lol:

Samp napisał/a:
Dokładnie :lol:
:lol:

Nie chodziło mi o lipny złom tylko żywe stworzenia... :mrgreen: :lol: Lipalipski , wiem że masz szerokie zainteresowania...Ale żeby aż tak :mrgreen: :lol: ? Poza tym robicie OT lepiej ode mnie.. ;-) Lipa -moze jakieś :-B ?

specmisiek napisał/a:
Nie chodziło mi o lipny złom
Sam słyszałem zgoła odmienne opinie. Nie tylko od naszych, ale także zagramanicznych. Z pierwszej reki.

to już całkiem OT ale powiedz najpierw czy masz na myśli rosomaki czy oryginał?
Bo oryginał nie musi zawsze być lepszy.. ;-)

specmisiek napisał/a:
to już całkiem OT
Rzeczywiście. Ja na to pozwalam :evilsmile:
specmisiek napisał/a:
ma na myśli rosomaki czy oryginał?
Rosomaki.

Rosomaki po pewnych usprawnieniach ,,dają sobie radę" nawet w Afganistanie. Oczywiście są sytuacje które przerastają nawet Abramsa2 więc nie ma co narzekać..
A Patria też nie jest najgorsza.. Pisząc ,,lipny złom" po pierwsze żartowałem a po 2-gie miałem raczej na myśli te wszystkie wpadki z ,,pływaniem-nie pływaniem" na czeskich poligonach, ,,rzekome łapówki-niełapówki" i inne wtopy ;-) A Ty sobie argawen nie za dużo pozwalasz? :evilsmile: -Pamiętaj że o rosomaku i patrii był cały dział w jeszcze nie do końca odtajnionym raporcie Maciarewicza :evilsmile: A z ludźmi których on odrzucił dalej ktoś musi pracować.. :-? :-B

specmisiek napisał/a:
Pamiętaj że o rosomaku i patrii był cały dział w jeszcze nie do końca odtajnionym raporcie Maciarewicza :evilsmile: A z ludźmi których on odrzucił dalej ktoś musi pracować.. :-? :-B
Nie pracuję w tym sektorze.

Tym sie akurat pewnie nie musisz martwić ;-)

[ Dodano: 2008-11-05, 23:00 ]
ale lepiej zejdź ;-) my ze śliskich tematów OT

[ Dodano: 2008-11-05, 23:02 ]
Chciałem tylko delikatnie zwrócić uwagę że 85-tka to do kropa 1,5 może troszkę za długa ogniskowa-jak do jej pierwotnego przeznaczenia, chociaż Carl Zeiss też dalej ją produkuje.. Akurat i do Pentaxa... Akurat i jeszcze bez FF ;-)

Skocz do: