mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
  [ analog] MZ-5n - Problem z przekazywaniem informacji o przy
Pojawil sie problem w moim MZ-5n.

Do tej pory wszystko było ok - tzn. z obiektywami F i FA, korpus odczytywał aktualnie wybrana przyslone.
Od dzisiaj, bez wzgledu na to jaka przyslone wybiore pokazuje F22 (i dla tej przysłony dopiera czas). W trybie A informacja jest przekazywana prawidłowo... Ale co to za praca kiedy nie moge sam ustalic przysłony...

Czy ma ktos jakis pomysl co moze byc nie tak? Bardzo prosze o jakies sugestie.

Dodam, ze sprawdzalem to na 3 obiektywach. Mam tez MZ-M i tu wszystko dziala ok. Przeczyscilem tez styki.

Mateusz

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
mateo_m, popatrz na styki w korpusie, moze przetrzec trzeba? moze ktorys sie zapadł? skoro szkla testowales, to probem na pewno w korpusie, pytanie jaki..

mateo_m napisał/a:
Przeczyscilem tez styki.

Wszystkie kuleczki, ktore maja wystawac, wystaja :-/
Nie wiem co jest grane... Pare dni temu wszystko bylo ok...

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
podmuchać, pochuchać, przetrzeć, zmienić baterię.. nie żartuję, zrób to, nawet jeśli już raz próbowałeś ;-)

dagio napisał/a:
podmuchać, pochuchać, przetrzeć, zmienić baterię.. nie żartuję, zrób to, nawet jeśli już raz próbowałeś ;-)

Nom... Wasnie zrobilem to kolejny raz dzisiaj... Baterie - dwa komplety - nowki i uzywane do tej pory - na obu to samo...

[ Dodano: 2008-11-05, 16:04 ]
Nikt nie jest w stanie nic pomoc?? :cry:

Czy zna ktos jakis serwis w Trojmiescie i okolicach gdzie mozna odda Pentaxa?
Czy moze ktos rozbieral bagnet?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Zobacz czy popychacz ustawienia przesłony (nie popychacz przesłony, tylko to co "ucięto" w bagnecie "Crippled Kaf") jest na swoim miejscu i daje się poruszyć.

Gwiazdor, chodzi o ten dzynks co sie porusza w zdłuz bagnetu, po przeciwnej stronie niz popychac? Jesli tak to rusza sie bez problemu i wraca do pozycji wyjsciowej.

[ Dodano: 2008-11-05, 22:40 ]
Tylko wlasnie zobaczylem ze ten dzynks jest ulamany... Czyli rozumiem ze to jest przyczyna?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
mateo_m, dobrze rozumujesz. Niestety.

Ta... juz nawet doszedlem teraz sam do tego patrzac na budowe obiektywu.
Teraz pytanie czy ktos z forumowiczow rozrecal bagnet? rozumiem ze stopien ostroznosci wysoki ze wzgedu na sprezynki i kulki... :-/
Jest jakas instrukcja serwisowa do bagnetu?
Albo serwis gdzie mi to naprawia??

Rozkręcałem podobny. Możesz trafić na jedną rzecz, na którą musisz zwrócić uwagę.
Ten pierścień w wielu SLR-ach jest zębaty i zasprzęglony z kółkiem zębatym i czymś (potencjometr lub enkoder), co przekazuje jego stopień obrotu do układów automatyki aparatu. Musisz jakoś zaznaczyć sobie ich wzajemne położenie, bo inaczej zacznie ci przekłamywać naświetlenie.
Czy MZ-5n pokazuje na LCD wartość przysłony, jeśli podepniesz obiektyw typu M, bezstykowy ? To byłby szybki sposób na sprawdzenie poprawności złożenia tego zespołu.

Pozbylem sie ostaniej M-ki jakis rok temu i nie pamietam jak bylo.
Moze ktos wie/moze sprawdzic?

MiQ27, dlaczego akurat sprawdzenie z M-ka moze dac informacje o kalibracji a wersja FA juz nie? Przeciez przy FA pokazuje informacje o wybranej przysłonie

[ Dodano: 2008-11-05, 23:13 ]
Aha, jak bardzo mam sie spodziewac wystrzelenia kulek lub czegos podobnego? Mozna spokojnie rozkrecic/otworzyc czy przygotowac sie na uciekanie elementów??

mateo_m, FA ma elektroniczną komunikację z body. Ale chyba masz rację, przysłona od zawsze szła "mechanicznie" bo MZ-50 i cyfrówki nie dostają tej informacji z żadnym szkłem, potrafią tylko sterować przysłoną z korpusu. Czyli na FA też powinno tak zadziałać.
Kulki i sprężynki... spodziewaj się, że zawsze coś gdzieś może Ci wyskoczyć :-)
Stosuj taśmę klejącą, taśmę dwustronną, zaglądaj ostrożnie pod wszystko, co zamierzasz podnieść/odkręcić. Sam wiesz :-)

MiQ27, :-B

Musze sie do tego zebrac psychicznie :roll: Albo wymyslic sposob na dosztukowanie tego dzynksu, albo szukac uszkodzonego aparatu...

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
MiQ27 napisał/a:
Czy MZ-5n pokazuje na LCD wartość przysłony

MZ5N na lcd nic nie pokazuje, jak już to w wizjerze, ale przy szkłach M - nic.

rychu napisał/a:
MZ5N na lcd nic nie pokazuje

Tak to fakt,
jak czytalem tamtego posta w mozgu zrodzilo mi sie ze chodzi o wizjer

Skocz do: