Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
SQ6GIT napisał/a:
sprawdziłem Exif, no i SR przy 2s samowyzwalaczu jak najbardziej jest włączone

Prawdę mówiąc, ja na statywie i przy samowyzwalaczu sam wyłączam SR mimo, że w instrukcji piszą:
"Funkcja redukcji drgań wyłącza się automagicznie gdy:
używany jest samowyzwalacz, samowyzwalacz 2 sek., pilot zdalnego sterowania, funcja robienia zdjęć z opóźnieniem 3 sek., tryb B lub tryb bezprzewodowy z zewn. lampą błyskową".
(to z instr. K20D)
A przy okazji: co to za funkcja robiebia zdjęć z opóźnieniem 3 sek.?

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
argawen napisał/a:
SQ6GIT napisał/a:
ło żesz Ty! nie wiedziałem... już lecę sprawdzać!
W instrukcji strona 48 tak napisali.

no to albo kłamie exif albo instrukcja...
i bądź tu mądry... :-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Robert K. napisał/a:
co to za funkcja robiebia zdjęć z opóźnieniem 3 sek.?
pilot ?

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
może to głupie pytanie, ale wolę zadać - a czy mówimy o k100ds?

SQ6GIT napisał/a:
może to głupie pytanie, ale wolę zadać - a czy mówimy o k100ds?
Z małym wyjątkiem, tak. Ten wyjątek, to moja odpowiedź na pytanie:
Robert K. napisał/a:
(to z instr. K20D)
A przy okazji: co to za funkcja robiebia zdjęć z opóźnieniem 3 sek.?
Pilot ?

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
predoo, Kot ma minę jak czytuje "Jak mi k.... jeszcze raz błyśniesz to Cię drapnę w pisanki"

:D

SQ6GIT, Jak pisze Argawen w instrukcji jest napisane ze podobno tak .

P.S Nie wiem czy wiecie ale FA 50 1.4 jest już u Pentaxa Discontinued (i tak ładnie się te 16 lat trzymał na pozycji). Dobrze ze jeszcze się załapałem na sztukę tylko czekam żeby przyleciała od znajomego. I to jeszcze z fabryki z Japonii bo teraz wszystkie nowe szkła będą made in Wietnam :D

Thadeus napisał/a:
Nie wiem czy wiecie ale FA 50 1.4 jest już u Pentaxa Discontinued
Skąd ta informacja ?
Tutaj jest nadal.

na forum DPreview zapodał ktoś post - słowa od jakiegoś tam dystrybutora w anglii.

Co nie znaczy ze mogą produkcje wznowić w fabrykach w Wietnamie. Obecnie wyprzedają to co naprodukowali na zapas. Nie żebym się cieszył ale, wygląda prawdopodobnie biorąc po uwagę nowego SDM 55.

Thadeus napisał/a:
słowa od jakiegoś tam dystrybutora w anglii.
Pewnie chciał sobie napędzić sprzedaż :-P . Poczekajmy na oficjalne info.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
http://www.pentax.jp/english/imaging/digital/lens/
tu powinno sie zmienic - nadal jest (jako tele :shock: )

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
SQ6GIT napisał/a:
no to albo kłamie exif albo instrukcja...
i bądź tu mądry... :-)

Oba podają prawidłowo. Przełącznik SR na ON i tak też jest podane w EXIFie. Natomiast stabilizacja jest wyłączona przy 2 sek samowyzwalaczu (korpus hałasuję jak przy wyłączonej stabilizacji jeśli nie wierzysz). 2 sek samowyzwalacz to takie pentaksowe automatyczne wstępne podnoszenie lustra. Samowyzwalacz 3 sek działa tylko z pilotem i jest głównie po to abyś schował rękę z pilotem przed wykonaniem zdjęcia. Niestety w kasetce nie ma możliwości wstępnego podnoszenia lustra w tym trybie.

argawen, No nie spieram się, wiadomo, trzeba jednak pamiętać o wprowadzeniu sdm'a. Jak by nie było czekajmy co powie sam Pentax.

Fafniak, na APS-C "można powiedzieć short telephoto" :P

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
DJ_Direct napisał/a:
Obiektem byl kufel pelny piwa. 50/1.4 sie skrzywila (piwa nie lubi) a 50/1.7 zdecydowanie wysotrzyla az do bolu - widocznie lubi browara.

Cholera, nie wiedziałem, że mam szkło, które nie lubi browara... Muszę z nim poważnie porozmawiać :mrgreen: :-B

Za to FA 77 Ltd. to istny piwosz... :shock:

Gutek  Dołączył: 08 Cze 2008
Witam ponownie,
postanowilem jeszcze troche potestowac 50tke FA 1.4 na malej przeslonie. Okazuje sie, ze mozna osiagnac calkiem ostre zdjecia, jak ponizej . Ostrosc na lewe (wzgledem obserwatora) oko:

http://picasaweb.google.p...320512462175314

ale potrzeba do tego troche szczescia - nie zawsze udawalo mi sie uzyskac taki efekt. Nalezy pamietac, ze drobne poruszenie glowy może wyprowadzić obiekt poza obszar uprzednio ustawionej ostrości.

Poniżej kolejny przykład na przesłonie 1.4 - zdjęcie robione tylko przy świetle świec, ISO 400, 1/4s. Ostrość ustawiana na cyfrę 8. Widać tu dobrze inny problem tego obiektywu - aberrację chromatyczną;

widoczny również tutaj:

oraz na poprzednich zdjęciach z planszą pomiarową. Oba zdjęcia to 100% cropy.

Mam nadzieję, że pomogłem trochę osobom zainteresowanym kupnem tego obiektywu.

Pozdrawiam, G.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Tak sobie przeczytałem cały ten wątek i się autentycznie załamałem :-(
Kupiłem sobie to szkiełko w lipcu od Thomfoto, funkel nówkę, Porobiłem parę zdjęć Kadyszką, nawet trochę slajdów "miałem pstrykłe" i byłem bardzo zadowolony. A tu raptem, ni z gruszki ni z pietruszki, okazuje się że wywaliłem pieniądze na . . . . (niedomówienie). No, bryndza totalna.
No chyba, że miałem szczęście. Bo jak ktoś ma pecha to wtedy, jak mówi stare przysłowie pszczół:
Kto ma w życiu pecha, ten ma nieszczęść kupę.
Złamie sobie palec podcierając d . . . .
:mrgreen:

Pązdrówka - Kuszelas

Kuszelas napisał/a:
Tak sobie przeczytałem cały ten wątek i się autentycznie załamałem :-(

sorry... :)

Ale czegoś nie rozumiem. Jeśli jesteś zadowolony ze swoich zdjęć to o co chodzi? Czy dopiero teraz dostrzegłeś, że coś nie tak? Może Twój egzemplarz jest ok. Mógłbyś zresztą pokazać jakieś foty...

pozdr. G.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
No, Gutek, ja tam skromny jestem, ale skoro tak zachęcasz, to mam zobligowane :mrgreen:

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=11953

Trochę moich zdjęć jest też w wątku o bokehu i w "Jesiennych fotkach" Zapraszam.
W "jesionce" jest chyba nawet coś z tej "50" na f 1,4.

Pązdrówka - Kuszelas

liczylem wlasnie na jakies konkretne przyklady z fa 50. Watek o jesieni długi i trudno tam znaleźć daną fotę.

G.

dzieki :)
Fota fajna, a jakości tez nie można nic zarzucić. Może rozważ odwołanie załamania... ;)

G.

Gdzie tam fajna - mrÓFka mu wyszła nieostro ;-) :P :evilsmile: :mrgreen:

Skocz do: