ambroz  Dołączył: 08 Paź 2008
Kodak Professional Endura - papier jedwabisty
Od ponad 3 lat robię zdjęcia właśnie na tym papierze jak dla mnie jest o niebo lepszy niż papier matowy orz błysk.
przedstawiam Wam propozycję zdjęć na papierze
KODAK PROFESSIONAL - czyli popularnym JEDWABIU
mam dostęp do maszyny i cena odbitek wygląda tak(może Wam się wydawać że drogo ale popatrzcie w innych firmach ile kosztują odbitki na jedwabiu):

10x15cm - 0,55 zł
13x18cm - 0,90 zł
15x21cm - 1,40zł
20x30cm - 3,50zł
20x40cm - 4,00zł
30x40cm - 5,50zł

jest kilka ALE:
1 ALE: ja tam jadę tylko raz w miesiącu (ponieważ mam tam 80km)
2 ALE: żeby Wam się to opłaciło trzeba dość dużo odbitek wysłać
3 ALE: oczywiści do ceny trzeba doliczyć jeszcze koszta wysyłki średnio od 8-15 zł pocztą piorytetową
4 ALE: ALE JAK DLA MNIE TO WARTO

rzucam temat jak ktoś będzie zainteresowany to proszę pisać

PS fotki można wysyłać na ftp więc nie trzeba dosyłąć płytek

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Ambroz, czy mógłbyś sfotografować dla porównania obok siebie odbitkę błysk/jedwab/mat? Tak żeby nabrać orientacji chociaż?

ciężka sprawa mam tylko na jedwabiu....
no i fotografia nie odda stanu rzeczywistego

idź do jakiegoś zakładu fotograficznego lub laboratorium niech ci pokażą zdjęcia na papierze jedwabistym

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
thrackan, jedwab, perla, satyna, pol-mat - roznie na to wolaja. Genralnie chodzi o to, ze struktura odbitki jest drobniejsza niz w zwyklym macie, przez co kontrast tak nie siada. Nigdy nie robilem takich odbitek z labu, ale w ciemni tylko na takim papierze pracuje. Blyszczacy baryt suszony na szybie tez ma podobna strukture.

[ Dodano: 2008-11-06, 13:31 ]
ambroz, jak mamy traktowac ten temat? Jesli to oferta handlowa, to powinna znalezc sie w Gieldzie. Jesli bezinteresowna chec pomocy, to raczej w Hyde Parku.

nie wiedziałem gdzie to dać więc walnąłem w dział najbardziej związany z tematyką
jeżeli trzeba to proszę przesunąć wątek w odpowiednie miejsce i, moim zdaniem tam gdzie w grę wchodzą pieniążki to chyba faktycznie do giełdy

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
dzerry napisał/a:
pol-mat

Bingo ;-) Już rozumiem. Dzięki.

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Jeśli chodzi o jedwab - jest dostępny w fotonecie http://fotonet.tychy.pl chyba właśnie w takich cenach - ponieważ wyprowadziłam się ze Śląska, gdzie miałam najbliżej do firmowego labu, odbieram bezpośrednio w Warszawie, bez kosztów przesyłki i czekania

w fotonecie robie na szybko fotki (sami mi je codziennie dostaraczają) ceny są takie dla jedwabiu:
15x21 1,95
13x18 1,69
10x15 0,78
20x30 6,50

PS. śluby robie tylko na jedwabiu

PS2. co do jakości się nie wypowiadam ale daje do myślenia to że wole młodej parze powiedziec że album do odbioru za 3 tygodnie niż miec foty na drugi dzień i się wściekac ze znowu zrobione na innej maszynie a ja zdjęcia przygotowałem pod inna , w każdym labie gdzie fotki obrabia kilka osób zawsze jest troche inna jakość raz lepsze raz gorsze

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Re: Kodak Professional Endura - papier jedwabisty
ambroz napisał/a:

15x21cm - 1,40zł

1 ALE: ja tam jadę tylko raz w miesiącu (ponieważ mam tam 80km)

cena zaiste interesująca. ja jutro robię 15x21 ale ze względu na cenę, chyba zrobić mat (robię portfolio swoich fotek okołoślubnych, bo co raz więcej osób doprasza się pokazania - optymistycznie ;)) Dlatego teraz się tak zastanawiam... Gdybym wysłał teraz foty (tego jest circa 500MB, fotek ponad 120 chyba) to kiedy dostałbym odbitki z powrotem?

bede tam najpóźniej 15-16 listopada

pasuję...Jadę za chwilę do labu... na przyszły tydzień muszę mieć portfolio ślubne zrobione, bo się ludzie zaczynają dobijać :)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Grendel, pomyśl też o tym..

jeśli Kodak Professional Endura to to samo co Kodak Supra Endura Professional,
to tu masz bardzo sensowne ceny, szczegolnie jak bierzesz "bez korekcji"
(ja zawsze tak biore) Podaje przyklad formatu interesujacego Ciebie:
http://ankaralab.com/?act...dukty=11&prd=51

15x21 Cena (bez korekcji - OFF): 0,99 zł

A jak z jakością? Jak mają taki syf odstawić jak CeWe, to ja już wolę dopłacić drugie tyle i mieć wypasione odbitki.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Grendel, nie wiem co rozumiesz przez jakość, ale ja drukowałem u nich w sumie już przeszło 70 zdjęć 20x30cm, kilkanaście największych.. mam ściągnięty ich profil, mam dokalibrowany monitor, zawsze wychodzi tak, jak ja to widzę. Ale musiałbyś się chyba na mniejszej liczbie sam przekonać, bo nie chcę Cię zapewniać jeśli nie znam Twoich oczekiwań, ani ich obsługi zdalnej.. ja zawsze zamawiam i odbieram na miejscu, czasem w kilkanaście minut robią od ręki kilka odbitek..

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Grendel napisał/a:
Jak mają taki syf odstawić jak CeWe
Grendel, Ankara to jest normalny LAB, nie fabryka trzepiaca odbitki 24/7. Jeden z kilku najlepszych labow w Gdansku. Maja swoje wzloty i upadki, ale generalnie trzymaja poziom. Wielokrotnie robilem u nich te same odbitki z kilkutygodbniowymi przerwami i zawsze wygladaja identycznie.

CeWe zrąbało mi fotki straszliwie - te same pliki wysłałem do CeWe i oddałem do labu - z CeWe wróciły zdjęcia w stylu "skóra w kolorze wściekłej marchewki" itd...

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Tak jak poprzednicy, zgadzam sie ze Ankara to jeden z najlepszych labow w 3-miescie. Jako nieliczni udostepniaja profile pod papiery.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ostatnio robiłem na tym papierze 5 odbitek 20 x 30 w ramach eksperymentu.
Dałem bez żadnej korekcji i wyszły fajnie.
Przy oglądaniu z bliska papier ma strukturę podobną do plastra miodu..
Jedwab jest czymś pośrednim pomiędzy błyskiem i matem.
Polecam każdemu wypróbować.
U mnie na miejscu cena ok. 6,50 zł za 20 x 30.

Skocz do: