argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
W tym linku jest także parę opinii użytkowników.
Stan's Pentax Photography

[ Dodano: 2008-11-07, 20:33 ]
Pentagram, SQ6GIT proszę o wstrzymanie :-)

nightartist  Dołączył: 28 Paź 2007
argawen napisał/a:
Za to tutaj rating jest wyższy dla FA 77.
FA* 85mm/1.4
FA 77mm/1.8 limited

Jeśli uda mi sie znaleźć w pamięci przegladarki jedna strone, podam link, to wlasnie na tej stronie byla mowa o wyzszej rozdzielczosci szkla, o jego ocenie wedlug jednego z czolowych serwisów ktory ocenil go jako 2 najlepsze szklo jakie zostalo wyprodukowane. Ale nie obiecuje nic.

nightartist napisał/a:
Jeśli uda mi sie znaleźć w pamięci przegladarki jedna strone, podam link
Mnie nie musisz, już dawno wybrałem :-P

argawen napisał/a:
Mnie nie musisz, już dawno wybrałem :-P

77/1.8 ?

nightartist napisał/a:
77/1.8 ?
Yhy.

Moim marzeniem jest wyeliminować udzial zoomów do minimum. Ograniczyc ich uzytkowanie tylko do reportazu (gdzie stawia sie na uniwersalnosc i praktycznosc), a pozostalych kwestiach takich jak np portret w plenerze zostac przy staloogniskowych szklach.

Dlatego nie widzę przeciwwskazań w posiadaniu 77 i 85 :) , a także 43 i 50 , różne szkla , różne efekty pracy z nimi.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Teleobiektywy portretowe wg Nikona
argawen, już wstrzymuję, znaczy idę popracować.

Pentagram, osobiście przyznaję ci rację, co do ogniskowych portretowych. Chodziło o niepotrzebnie zaostrzającą się dyskusję :-) .

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Jak już poszukujemy tego św. graala obiektywów portretowych to ja proponuje Carl Zeis 135 1.8 z bonusem w postaci Sony a900. :mrgreen: Bawiłem się takim zestawem jest super. Może i trochę drożej, ale z szukaniem nie będzie kłopotu :evilsmile: . To jest coś dla prawdziwych dieharderów kupować aparat do obiektywu. 8-) Pozdrowienia i powodzenia w szukaniu (i oby znalezieniu) :-B

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
nightartist napisał/a:
nie sugeruj sie wynikami 85/2 w stosunku do 77/1.8

gebi napisał/a:
testy rozdzielczości obiektywów (...)
Test 2

Nie sugerowałem się wynikami 85/2 w stosunku do 77/1.8 Wyraziłem swoją opinię na podstawie doświadczeń z ich używania.
W przytoczonym teście jest również *FA 85/1.4
Może tam zaglądnij nightartist.

zbyllu napisał/a:
nightartist napisał/a:
nie sugeruj sie wynikami 85/2 w stosunku do 77/1.8

gebi napisał/a:
testy rozdzielczości obiektywów (...)
Test 2

Nie sugerowałem się wynikami 85/2 w stosunku do 77/1.8 Wyraziłem swoją opinię na podstawie doświadczeń z ich używania.
W przytoczonym teście jest również *FA 85/1.4
Może tam zaglądnij nightartist.

Zajrzałem i.. nie jestem przekonany , 77 uzyskał tylko 6 punktowa przewagę 66 do 60 - a 85 jest jaśniejszy i ma dłuższą ogniskowa , do tego jest o wiele starszym szkłem - a mimo to i tak osiąga powalające wyniki.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nightartist napisał/a:
Zajrzałem i.. nie jestem przekonany , 77 uzyskał tylko 6 punktowa przewagę 66 do 60 - a 85 jest jaśniejszy i ma dłuższą ogniskowa , do tego jest o wiele starszym szkłem - a mimo to i tak osiąga powalające wyniki.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Fafniak, wez pod uwage ROK PRODUKCJI obu szkiel 85/1.4 a i 77/1.8 dzieli je naprawde spora granica wieku i technologii

Fafniak napisał/a:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

nightartist napisał/a:
77 uzyskał tylko 6 punktowa przewagę 66 do 60 - a 85 jest jaśniejszy i ma dłuższą ogniskowa , do tego jest o wiele starszym szkłem - a mimo to i tak osiąga powalające wyniki.

Wszystkie te szkła są świetne. Nieistotne są różnice rzędu 6 punktów.
nightartist, życzę Ci rychłego zakupu upragnionej *85 a sobie życzę spotkania z Tobą i krótkiej wymiany 85–77.
A potem moglibyśmy się pozachwycać przy :-B :mrgreen:

zbyllu, życzę nam obu tego :D, bo sam bardzo jestem ciekaw, swoja droga nie mam nic przeciwko 77, z chęcią kopiłbym oba, :D

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Banda ignorantów :!: Oczywiście że 85mm 1.4 jest lepszy do portretu od 77mmm 1.8. Przeciecz to oczywiste w końcu ma dużo większą osłonę przeciwsłoneczną.

Liczby mówią same za siebie! A jak wiadomo 1 obraz wart jest 1000 słów więc patrzcie:

potężna osłna – od razu wiadomo że świetna portretówka!

– no tu nawet jej nie widać. Czyli musi być gorsza ergo gorsza portretówka

nightartist napisał/a:

Musiałem zacytować. Coś wspaniałego, przeczytałem już ten tekst 4 razy i coś mi mówi, że jeszcze do niego wrócę, bije z niego taka… Zwłaszcza ten fragment
nightartist napisał/a:
77 uzyskał tylko 6 punktowa przewagę 66 do 60
Ech, ktoś pytał o definicję fotografii? Czyż to nie jest jej sedno. Nie gra światła i cieni, nie skojarzenia, nie emocje, czy kolory. To proste w fotografii chodzi o liczby.

Coś wspaniałego, czyż nie? Skłania mnie on do uznania mojego argumentu o ważkości wielkości osłony przeciwsłonecznej, choć zaczynam mieć wątpliwości, że cały czas omijamy istotę problemu. Być może to nie osłona jest najważniejsza może jakiś inny czynnik sprawia, że obiektyw jest lepszy (co nie zmienia faktu, że wielkość osłony się liczy wszak liczby się liczą bo to o nie chodzi w fotografii, ale może jest istotniejszy parametr?)? I chyba udało mi się go znaleźć! TO KOLOR! Czarny jest oczywiście lepszy od srebrnego (to oczywiste przecież srebrny limited jest tańszy od czarnego ergo jest gorszy HAHA) i tu docieramy do sedna sprawy. Jaki kolor ma obudowa 85/1.4* ? Szampański HA oto ultymatywny dowód wyższości 85 nad 77 czarne szkło w żadnym razie nie może być lepsze od szampańskiego.

Żaba napisał/a:
czarne szkło w żadnym razie nie może być lepsze od szampańskiego

Czuję się zdruzgotany... :shock:
Sprzedam czarnego limiteda! :cry:

Żaba napisał/a:
Jaki kolor ma obudowa 85/1.4* ? Szampański HA oto ultymatywny dowód wyższości 85 nad 77 czarne szkło w żadnym razie nie może być lepsze od szampańskiego.

77/1.8 jest w wersji czarnej i srebrnej, coś jeszcze mądrego masz do dodania?

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Ja jednak jestem za nowoczesnością i np. różowy K-M z zielonogroszkowym Da 70. To by było coś każdy by zwrócił uwagę na ten wspaniały sprzęt. Nawet osony nie musiałbym wysuwac :-P

Skocz do: