folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Sam nie wiem,widze lekko nieostro a zdjęcie wychodzi ostre (to z AFem) a jak ostrze ręcznie i ustawie ostro wychodzi nie ostre,jednak po ustawieniu ostrości moge korygowac celownik,to chyba normalne.Lekką nie ostrośc na matówce można skorygowac regulacją celownika (który niby wymienili na nowy) ,przesunełem do końca w prawo i przydało by się jeszcze odrobine.

Eustachy  Dołączył: 20 Paź 2007
folab, jeżeli AF ustawia ostrość dobrze, a na matówce jest niewyraźny to przyczyną może być przesunięcie lustra lub matówki. Gdy obraz na matówce jest nieostry to żadna soczewka która znajduje się pomiędzy matówką a okiem tego obrazu już nie wyostrzy.
Ta regulacja, jak i soczewki służą do korekty wady wzroku.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Eustachy napisał/a:
jeżeli AF ustawia ostrość dobrze, a na matówce jest niewyraźny to przyczyną może być przesunięcie lustra lub matówki

A regulacja lustra nie wpływa przypadkiem na AF?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak czytam i w końcu nie wiem czy masz źle ustawioną matówkę, czy wadę wzroku i brakuje Ci korekcji w wizjerze.

[ Dodano: 2008-11-09, 20:18 ]
Stachu napisał/a:

Wpływa a ponieważ AF działa poprawnie to jak w pierwszym zdaniu.

Eustachy  Dołączył: 20 Paź 2007
Stachu napisał/a:

No chyba w tym skrócie myślowym palnołem babola. :oops:
Chodziło mi o to że wpływ na ostrość obrazu na matówce mają elementy przed matówką, a nie za nią.

Skołowany jestem i nie wykluczam żadnej ewentualności,niech ktoś to wytłumaczy.Jeżeli muszę ustawic korekcje maksymalnie na minus czyli chyba 1,5 dioptrii i widzę jeszcze minimalnie nie ostro (po ustawieniu ostrości AFem) to w praktyce jak durzą wadę wzroku musiał bym miec? Bo nie noszę okularów i widzę ostro tak z bliska jak i z daleka,co prawda już dawno nie byłem u oklisty ,ale raczej nie mam wady wzroku.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
folab, to ze jest ostro na zdjeciu (AF) a na matowce nie to wina ustawienia matowki - lub lustra
ALE pod glownym lustrem jest takie mikro lusterko ktore nakierow. obraz na punkty AF
Jezeli wiec ruszysz lustro to musisz zrobic korekcje AF
Narazie zobaczylbym czy matwka jakos mozna poprawic - jej ulozenie

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
folab, a czy informacje wyświetlane na dole wizjerze, te wszystkie cyferki widzisz ostre czy lekko rozmazane?

Matówke widzę,ale nawet jak żle siedzi to będą to dziesiąte milimetra (chyba) sam nie dam rady,dzwonie jutro do zapracowanego serwisanta i zapytam czy da radę czy się poddaje.Jak się chłopak podda to poszukam soczewki korygującej tak -1 może.Robic zdjęcia się da, podejrzewam że nie tylko ja mam ten problem ,można to sprawdzic próbując ustawic ostrośc ręcznie na przysłonie 2,8 ,nie udało mi się ani jednego razu ,no chyba że skorzystałem z podpowiedzi aparatu (potwierdzenia ostrości)

[ Dodano: 2008-11-09, 22:04 ]
Zdano napisał/a:
folab, a czy informacje wyświetlane na dole wizjerze, te wszystkie cyferki widzisz ostre czy lekko rozmazane?

widze te cyferki ostre

folab, czytaj jeszcze raz o co sie Zdano, pyta :-P

[ Dodano: 2008-11-09, 22:06 ]
jezeli jest to kwestia ulozenia matwki to zadne koreckje na wizjer ci nie pomoga

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Eustachy napisał/a:
Chodziło mi o to że wpływ na ostrość obrazu na matówce mają elementy przed matówką, a nie za nią.

Lub sama matówka, należałoby dodać 8-) .

Jeśli ostre są znaki na dole to konieczna korekta położenia matówki grubością podkładki.

Sprawdzałeś czy nie odpiął się zamek matówki, miałem coś takiego i nie było tego widać dopiero próba zapięcia wykazała, że nie była zapięta.

Widac ten zamek po odczepieniu obiektywu ?

folab napisał/a:
To dlaczego,
ale co?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
folab napisał/a:
niech ktoś to wytłumaczy.Jeżeli muszę ustawic korekcje maksymalnie na minus czyli chyba 1,5 dioptrii i widzę jeszcze minimalnie nie ostro

Człowiek, który ma zdrowe oczy prawie zawsze będzie lepiej widział jak ustawi korekcję na minus. Łatwo to sprawdzić używając okularów krótkowidza.

Czy tylko zdaje Ci się, że masz dobry wzrok, czy miałeś wykonywane jakieś badania w ciągu ostatniego pół roku i lekarz też tak stwierdził?

mygosia napisał/a:
Czy tylko zdaje Ci się, że masz dobry wzrok, czy miałeś wykonywane jakieś badania w ciągu ostatniego pół roku i lekarz też tak stwierdził?

Tu się zgodzę bo pierwsze okulary do czytania miałem 1.75, wcześniej sobie radziłem bez nich.

Już kilka lat,a właściwie to nie pamiętam kiedy miałem badany wzrok,ale tak jak pisałem nie zauważam żadnych problemów widze wyraźnie z bliska i daleka.
A wy jak macie ustawiony ten suwak ,to normalne że musze ustawiac maksymalnie w prawo ?

[ Dodano: 2008-11-09, 22:35 ]
Fafniak napisał/a:
folab napisał/a:
To dlaczego,
ale co?

zmieniłem myśl,przepraszam
Pogadam z serwisantem potem pójdę do okulisty,jednak wydaje mi się że gdybym potrzebował okularów -1,5 to musiał bym to jakoś odczówac .

Okulary mam w tej chwili dla prawego oka -2 ale suwak nie jest do oporu w prawo, mam dwa ząbki zapasu.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jak miałam jeszcze dobre oczy, to też ustawiałam na maxa na minus, bo w wizjerze było wtedy ostrzejsze.
Teraz musze ustawiać na maxa, a i tak mam nie ostro, a wadę mam ok -1,25 :-) [a teoretycznie korekcja dioptryczna jest max xhyba -2, co nie? w DLu].

Dziękuję za próbe pomocy,ide spac :-|

Skocz do: