jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
[jacekkar1] poddaję się krytyce
Witam
Postanowiłem poddać się krytyce. Zacznę od zdjęcia zatytułowanego "oczy Franka".
Proszę o opinie.

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Mam wrażenie, że za bardzo zbliżyłeś obiektyw do Franka, przez co twarz jest lekko zdeformowana, że tak się wyrażę.

pancurski napisał/a:
Mam wrażenie, że za bardzo zbliżyłeś obiektyw do Franka, przez co twarz jest lekko zdeformowana, że tak się wyrażę.

zdjęcie zrobione jest obiektywem 35/2 i wykadrowane - fakt że za krótka ogniskowa na tak bliski portret

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ale efekt ciekawy.
Przyzwoite zdjęcie pamiątkowe :-)

mygosia napisał/a:
Ale efekt ciekawy.
Przyzwoite zdjęcie pamiątkowe :-)

moim zamiarem było przedstawienie oczu, zastanawiam się jednak czy zbyt odważnie kadrowanie nie zepsuło zdjęcia, mi się podoba, ale jestem nieobiektywny gdyż na zdjęciu jest mój syn - dlatego poprosiłem o opinię

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
jacekkar1 napisał/a:
mi się podoba
mi też, spróbuj portretu Soligorem 135/2.8

dyptam napisał/a:
spróbuj portretu Soligorem 135/2.8

próbowałem, jednak wydaje mi się że ten soligor jest mydlany na 2.8, to stara wersja na m42 i kontrastowo słaba oraz trudno złapać ostrość dziecku

Orpheo  Dołączył: 21 Maj 2008
jacekkar1 ładne kolory, przemyślana GO - podoba mi sie (choć nie znam się na portretach)

kolejny portret o podobnej tematyce
tym razem Julia (kuzynka Franka) w wersji BW
co wy na to?

2.

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
wg mnie słabe (2)

w4syl  Dołączył: 16 Lis 2007
Niestety nasz ukochany Pentax ustawił sobie ostrość, gdzie sam chciał, czyli niestety nie na oczkach. Do tego trochę na oczach brakuje światełka. I ogólnie umiesz lepiej ;-)

ramcin  Dołączył: 24 Paź 2007
2 - za centralnie

rysiacz  Dołączył: 04 Sie 2008
1 nie potrzebnie uciełeś trochę czoła i włosów a przy 2 zrobił bym poziomy kadr

w4syl napisał/a:
Niestety nasz ukochany Pentax ustawił sobie ostrość, gdzie sam chciał, czyli niestety nie na oczkach. Do tego trochę na oczach brakuje światełka. I ogólnie umiesz lepiej ;-)

Teraz dopiero widzę, że ostrość jest chyba przed, a to dziwne bo często mam BF - już nie kumam tego AF w moim aparacie.
Jeśli chodzi o brak światła na oczkach to niestety nie miałem jak doświetlić, zdjęcie było robione w skąpych warunkach oświetleniowych - ISO1600 i f2.0.
Teraz po czasie już wiem że bym go nie zamieścił - mnie się podoba bo znam Julkę - dla was to moje zdjęcia to zwykłe albumówki.
A jak poradziłem sobie według was z konwersją na B&W - bo oprócz desaturyzacji to lekko wyginałem krzywymi, ale na LCD w laptopie to niekoniecznie dobrze widać.

Skocz do: