alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
nemo napisał/a:
Robiliście coś może powyżej 800?

Robiłem S1600, ale to już naginanie praw fizyki ;-) Dobrze wychodzi jak sie naswietli na 800, ino ziarno duuuze...

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
alkos napisał/a:
Robiłem S1600, ale to już naginanie praw fizyki
Hehe, dzięki za opinie :-P

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
alkos napisał/a:

.... tylko 800Z jest inne.

tzn. większe ziarno?

kondrath napisał/a:
tzn. większe ziarno?

Raczej podobne, ale zupelnie inna maska i nieco kolorki...

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
alkos, zdjęcie z Twojego bloga : Day 1117 to też S800 ? :shock: Chyba pasuje nabyć tej 800setki trochę.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Pietras napisał/a:
Chyba pasuje nabyć tej 800setki trochę.

800-ka to pikus. Trzeba jeszcze miec umiejetnosci, doswiadczenie, wyczucie, skner z Dmax 4.8 i target IT8 :mrgreen:

dan napisał/a:
800-ka to pikus. Trzeba jeszcze miec umiejetnosci, doswiadczenie, wyczucie, skner z Dmax 4.8 i target IT8

To też kombinuje jak by tu nabyć dobry skaner który już posiada targety w zestawie. A co do doświadczenia to teorią go nie nabędę, pozostaje kupić film i się uczyć ;-) Innej sensownej drogi nie znam.

Pietras napisał/a:
To też kombinuje jak by tu nabyć dobry skaner który już posiada targety w zestawie.

Moze byc z tym problem - nie wiem, czy sa skanery z targetami do negatywow.

Heidelberg dodaje targety tylko że 4x5 a ja wolał bym 35mm :-/ Ale na skaner płaski to "chyba" bez różnicy.

Pietras napisał/a:
Day 1117 to też S800 ? :shock:

Tak, z balansem bieli (prawy klik w vuescanie) na ramieniu pana:-)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
alkos, czy Ty jeszcze dodatkowo coś robisz z tą 800-tką? Gdzieś pisałeś, że odejmujesz zielony. Tu piszesz, że korygujesz też balans. Jeszcze jakieś hinty?

Przyznam, że broniłem się przed filmami czulszymi niż 400 ISO, tak jak broniłem się przed wyższym ISO w K10D. Ale chyba mi przeszło już. Gdyby mi nie przeszło, to moje fotografowanie musiałbym ograniczyć do poranków.

jorge.martinez, podejrzewam, ze Alkos robi dokladnie to co kazdy - dopasowuje plik wg wlasnego gustu i uznania :-) Czasem trzeba cos zdjac, czasem dodac. A z kolorowym skanem mozna zrobic wiecej niz z RAW-em z kadyszki :->

dan napisał/a:
Alkos robi dokladnie to co kazdy - dopasowuje plik wg wlasnego gustu i uznania

To właśnie alkos robi. Ostatnio odpuscilem troche i cala korekcja sprowadza sie do jasnosci, punktu bieli i punktu szarosci.

alkos napisał/a:
To właśnie alkos robi.

:lol: Czyli "wystarczy" dobrze naświetlić :mrgreen:

jorge.martinez napisał/a:
Czyli "wystarczy" dobrze naświetlić

Tez niekoniecznie - de facto wiekszosc zdjec naswietlam na oko ;-)

alkos napisał/a:
de facto wiekszosc zdjec naswietlam na oko

Snob i burzuj :-P

dan napisał/a:
Snob i burzuj

Taa, bo mnie obecnie nie stac na naprawe swiatlomierza w m6, a przeciez kazdej sceny zewnetrznym mierzyc nie bede ;-)

(zamowilem 1l E-6 na 12 filmow... musze sprobowac slajda, coby jeszcze bardziej zminimalizować postprocessing... ;-) )

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
A mówią, że Leica taka bezawaryjna :-|

alkos napisał/a:
Tez niekoniecznie - de facto wiekszosc zdjec naswietlam na oko

O, to tym lepiej, bo mi wihajster czułość/korekcja w ME Super nawalił i nie wiem już co światłomierz pokazuje...

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
alkos:mam do Ciebie takie pytanie...nie związane z kwestiami technicznymi/nie związane z tematem...
Zastanawiam się czy rozmawiasz z ludzmi których fotografujesz(na ulicy)?..ze stopki/podpisu widzę ,że masz szkło raczej bliskiego kontaktu...więc ciekawi mnie ta kwestia ...
Czy np zagadujesz w stylu "...hej, nie masz nic przeciwko abym cię cyknął:D.." czy coś w tym stylu...czy po prostu robisz zdjęcie nie zwracając zbytnio uwagi na reakcje osobnika?

Skocz do: