Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
j+ napisał/a:
Ile później radości, jak się znajdzie!

A będziesz chociaż pamiętał J+ co to jest :?:
Pozdrówka - Kuszelas

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Nawet jeśli nie, to bym pewnie spróbował. Odkrywanie smaku piwa na nowo: radość jeszcze większa!
*puf*

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Pentagram napisał/a:
folab, sugerujesz, że w moim też nie działa?

Nie,pewnie u każdego działa tylko czemu tak różne doświadczenia z tym SR,tak samo jak z AF jedni piszą że dokładny jak nic , inni że trafia gdzie chce.

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
j+ napisał/a:
Wolałbym zapomnieć gdzie jest, niż wylać. Ile później radości, jak się znajdzie!

Pod warunkiem, że się znajdzie jeszcze zimne a nie po tygodniu :-)

dominicus  Dołączył: 01 Paź 2008
Trochę to dziwne z tym SR. Jak to czytam to zastanawiam się czy kupować Pentax'a. Poważnie rozważałem zakup K200D...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dominicus, na razie 1 osoba zgłasza tu takie problemy, z którymi powinna od razu uderzać do serwisu

u mnie SR działa i nie wiem czy jest sens się czymś tak naprawdę przejmować

Dzięki! Czasami człowiek za bardzo się przejmuje ;)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
dominicus, używanie kolorów w tekście jest niezgodne z regulaminem:
Cytat
Pisz wiadomości w kolorze domyślnym i czcionką domyślną. Do wyróżnienia tekstu używaj pogrubienia. Kolor i wielkości czcionki to narzędzia zarezerwowane dla Administracji

http://pentax.org.pl/faq.php#3

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
dominicus napisał/a:
Czasami człowiek za bardzo się przejmuje ;)
O to, to. Stąd bierze się najwięcej problemów.

mygosia napisał/a:
dominicus, używanie kolorów w tekście jest niezgodne z regulaminem:
Cytat
Pisz wiadomości w kolorze domyślnym i czcionką domyślną. Do wyróżnienia tekstu używaj pogrubienia. Kolor i wielkości czcionki to narzędzia zarezerwowane dla Administracji

http://pentax.org.pl/faq.php#3

Ups.... Moje przeoczenie. Przepraszam i dziękuje za czujność.

M.  Dołączył: 12 Sty 2008
dominicus, jeśli po moim poście pojawiły ci się wątpliwości czy kupować Pentaxa czy też nie to.....hmm, to przepraszam :)
Na tysiące postów na tym forum tylko ja zgłosiłem problem z SR, więc chyba nie jest źle:)
Poza tym - mój aparat powędruje niedługo do serwisu gdzie prawdopodobnie zostanie to doprowadzone do stanu normalnego i tyle.

W kwestii wyjaśnień - dziś zepsuł mi się włącznik SR - lata sobie luźno :) Być może nie działał prawidłowo już wcześniej, a teraz tylko zupełnie się "wysypał".

Puszka wędruje do Apollo i tyle:)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
M. napisał/a:
Puszka wędruje do Apollo i tyle:)
oby spisali sie lepiej niz w moim przypadku 8-)

M.  Dołączył: 12 Sty 2008
A twój przypadek to...?

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
To ja jeśli można rozwieję wątpliwości niezdecydowanych co do stabilizacji obrazu Pentaxa

Przykładzik na szybko

Iso 400, 0,5s, f5.6,SMC Pentax M 50/1.7, Manual Exposure, Brak wyostrzania obrazu

Cały kadr

Wycinek

Przykład na szybko - skuteczność 2ev ( o ile dobrze licze ) - jak się pomyliłem poprawcie mnie :D

Aha. I proszę nie pisać ze mam monitor zakurzony. Jak skończę pisać publik to zajmę się generalnym porządkiem :D

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
jak robi się zdjęcia "z podzrzutu" z włączonym stabilizatorem to też czasem wychodzą poruszone (a czasem nie :-P )
Thadeus, masz zakurzony monitor :-B

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Thadeus napisał/a:
Aha. I proszę nie pisać ze mam monitor zakurzony

Thadeus, masz zakurzony głośnik :-P :-B

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
PK, mcgyver, :P Marudy :-B :-B

nightartist  Dołączył: 28 Paź 2007
Kosior napisał/a:

W moim k10d stabilizacja na pewno działa - sprawdzałem kiedyś i wyniki były lepsze z włączoną stabilizacją.

Mimo wszystko, po porównaniu z redukcją drgań z Nikkora 70-300 VR, odnoszę wrażenie, że ta nasza stabilizacja to pic na wodę.

Dziwne bo ja z 50tka osiągam ostre i nie poruszone zdjecia nawet przy 1/3 chodz jesli chodzi o powtarzalność to tylko z 1/10 , ponizej tego juz naprawdę trzeba sie starać zeby nie poruszyć.

[ Dodano: 2008-11-14, 18:17 ]
M. napisał/a:
argawen napisał/a:
A co tutaj jest niekulturalnego ?
Następna osoba wyżala się, nie pokazując zdjęć, więc nic dziwnego, że został ostrzeżony.

A jakby ktoś napisał, że jego Pentax się nie włącza, to też miałby wam zrobić zdjęcie, żebyście uwierzyli? :lol: Skąd takie przewrażliwienie?
Dostałem dwa ostrzeżenia od dwóch modów za to samo. Może skrzyknijcie pozostałych, niech też mi jeszcze dadzą po jednym?
Dziecinada.....

Nadgorliwość, gorsza od faszyzmu.

[ Dodano: 2008-11-14, 18:22 ]
M. napisał/a:

W kwestii wyjaśnień - dziś zepsuł mi się włącznik SR - lata sobie luźno :) Być może nie działał prawidłowo już wcześniej, a teraz tylko zupełnie się "wysypał".

Ja mam K10D od kwietnia 2006 , ponad 10.000 klapnięć lustrem , testowany w mrozie (-20), długotrwałych ulewach , pare razy mi upadl w studiu i nie tylko , a mimo to nic nie peklo , nic sie nie popsuło , nic sie nie zarysowało - nawet LCD o ktory NIKON boiji sie do tego stopnia ze montuje szpetne plastikowe zasłony na nich :P , K10D to solidna pucha co najmniej na kilka lat intensywnego użytkowania.

[ Dodano: 2008-11-14, 18:26 ]
folab napisał/a:
Pentagram napisał/a:
folab, sugerujesz, że w moim też nie działa?

Nie,pewnie u każdego działa tylko czemu tak różne doświadczenia z tym SR,tak samo jak z AF jedni piszą że dokładny jak nic , inni że trafia gdzie chce.

BO ludzie maja RÓŻNE SZKŁA ! Z zoomem sigmy 24-70 2.8 AF dziala lepiej niz z kitem 18-55 , podobnie portretowa 50tka pentaxa dziala milion razy lepiej niz zoom sigmy 70-300 - duzo do powiedzenia maja mechanizmy ustawiania ostrosci w samych obiektywach - zarowno 50tka pentaxa jak i zoom sigmy 24-70 chodza bardzo szybko i plynie, a sigma 70-300 i kit pentaxa 18-55 głupieją i kreca sie w jedna i druga strone bez sensu , czesto nie łapiąc w ogólę ostrości w trudnych warunkach w ktorych wspomniane dwa szkla nie maja najmniejszych problemów - pisze z doświadczeń własnych.

[ Dodano: 2008-11-14, 18:30 ]
Effendi napisał/a:
piter_76 napisał/a:
Funkcja redukcji drgań wyłącza sie automatycznie w następujących sytuacjach. Używany jest samowyzwalacz, samowyzwalacz 2 sek, pilot zdalnego sterowania, fukcja robienia zdjęć z opóźnieniem 3 sek., tryb czasu B [...] instrukcja str. 68.
Ostatnio odkryłem, że odłącza również przy flashu w trybie wireless (k20d). Może ktoś mi logicznie wytłumaczy dlaczego tak się dzieje, bo mnie to przerasta...

O ile dobrze rozumiem, SR wyłancza sie przy robieniu zdjec w trybie bezprzewodowego wyzwolenia flasha - pytasz dlaczego sie tak dzieje? to proste, większość zdjec z flashem wykonywana jest z czasami 1/180 i w gore , SR jest tutaj całkowicie zbędne , sens jego użytkowania jest tylko przy czasach krótszych niz czas stosowny dla długości ogniskowej szkla, czyli SR włanczamy gdy mamy czas dłuższy niz 1/50 dla ogniskowej 50mm ;p proste.

Skocz do: