Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Mi dla odmiany dużo bardziej podoba się 6, a nie 5. Głównie dlatego, że jest "czystszy" jak sam to napisałeś, ale też z powodu kolorów. Nie wiem, czy to obróbka, ale kolory moim zdaniem są dużo lepsze - lubie takie.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nicze napisał/a:
DeKa, tak bokeh jupitera często jest uznawany za brzydki i sumie tez wolałbym ładnie rozmazane tło niż kółeczka ale za tą cenę nie ma co narzekać..

Jak dla mnie to masz walniętego jupiterka... nie widzialem jeszcze nigdy takich koleczek, oprocz obiektywow lustrzanych...

Nicze  Dołączył: 09 Paź 2008
Kosior, nom to inne światło i trochę inna obróbka..

alkos, jesteś pewny? myślałem, że ten typ tak ma w niektórych warunkach, po prostu ruski obiektyw..

Przepraszam, że pozwolę sobie wstawić zdjęcia z innego portfolio bez pytania autora ale może to coś wyjaśni w tej kwestii a zawsze lepiej zobaczyć niż snuć domysły czy opowiadać...

Foto kolegi z tego samego serwisu ,na którym i ja wystawiam swoje gnioty, o nicku FttSniper :

To 3 przykłady, wiem ze inne kadry, ja niestety nie mam na razie takich bliskich by to porównać ...
Jeszcze podlinkuje całe portfolio autora: http://www.fotoik.pl/inde...autor&rid=13987 ...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kurcze, moj nigdy takich nie dawal :-/

Nicze  Dołączył: 09 Paź 2008
Hmm .. to ja już nie wiem :-/ ... Może to ten sławetny rozrzut jakościowy :-)

To może jeszcze coś z bokehem z mojego jupiterka:

8. jupiter 85 @ 2.8

9. jupiter 85 @ bodajże 2.0

Aha - to niby wersja MC z powłokami..

Pozdrawiam...

[ Dodano: 2008-11-16, 16:08 ]
No i oczywiści 8. i 9. to nie praca pod światło ...

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
alkos napisał/a:
Kurcze, moj nigdy takich nie dawal :-/

Mój daje dokładnie taki sam bokeh w niektórych warunkach, wiec to raczej nie walnięte szkło.

Skocz do: