cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
dołożyć RAM czy myśleć o zmianie kompa?
Mam pewnie prosty -ale nie dla mnie :oops: - problem: komputer przy jakiejkolwiek obróbce plików z K20D (nawet jpgów) mocno mi się zamula; nawet Picasa nie śmiga już tak jak dawniej (o PPL czy RawTherapee nie wspomnę)... więc pomyślałem, że dołożę sobie RAMu. Ale z drugiej strony dopadły mnie wątpliwości, czy aby to coś diametralnie zmieni, czy tylko przypudruje problem, bo komp ma już kilka lat.
Nie powiem dokładnie, co w nim siedzi, ale z tego co wiem, to:
- procesor 1,6 (chyba Athlon)
- RAMu ma 1GB (400 Mhz)
- płyta główna to jakiś stary Asrock
- karta grafiki Radeon 9600

i co radzicie? Nie ukrywam, ze wolałbym wyjście budżetowe, czyli dołożyć 1GB RAM i poczekać co najmniej do kwietnia z decyzją o wymianie kompa. Próbować?

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
wg mnie to winny temu jest bardziej procesor niz ram

Gandalf  Dołączył: 18 Wrz 2008
Według mnie przy rawach itp liczy się przede wszystkim procek. Ram tu raczej niewiele pomoże (ale to jest tylko moje zdanie). Poza tym procka można podkręcić(ja ze swojego 2,5 3,2 GHz wycisnąłem.)

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
cypis, kup.
Sam się zdziwiłem "po ile chodzą" używane komputery na Allegro. Przedwczoraj, mój znajomy, kupił za 479 zł -> athlona 2600+@na 3200, Ram 1,5GB, w tym 2 dyski 80 i 120, Geforce 6600GT i zasilacz 400wat.
Dla mnie to :shock:
Powiedz ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na modernizację, czy nowy zakup komputera.
Pozdr

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Jeśli przy obróbce dysk ci pracuje, to dołożenie ramu pomoże. 1GB raczej jest wystarczające, chociaż to taki minimum. ;-)
Zmienił bym procesor, Athlon 64 3000+ jest dużo szybszy niż Athlon XP 2500+. Oba z 1 GB ramu.

Gwiazdor,
Gwiazdor napisał/a:
Zmienił bym procesor, Athlon 64 3000+ jest dużo szybszy niż Athlon XP 2500+.

Jak XP2500 poleci na @3200, to nie są to znaczące różnice/wręcz minimalne/. I płyta zupełnie inna/vide:chipset.

Arclight  Dołączył: 29 Maj 2008
Mając Athlona 64 3000+ 1 GB RAM zauważyłem, że obróbka RAWów strasznie zamula kompa. Pomyślałem, że dokupię pamięci - dokupiłem dwie kości po 1 GB. Nie zauważyłem poprawy.
Tak więc jak już koledzy wcześniej napisali - ważniejszy jest procesor, najlepiej od razu jakiś dwurdzeniowy - u kuzyna mającego Athlona X2 5600+ obróbka trwa bardzo szybko.

forestowy
[Usunięty]
No stary na 3GB i Athlona 64 3000+ to nie ma prawa ci nic mulić chyba że masz system zamulony

dziękuję... tak myślałem. Czeka mnie raczej wymiana...
ile kasy chcę przeznaczyć na sprzęt? wolałbym zmieścić się w tysiącu, ale wtedy na pewno nie łyknę nic dwurdzeniowego.
powiedzmy więc, że 1,5 tys.

forestowy
[Usunięty]
w zestawie płyta+ram+procek (2 rdzenie) spokojnie w tysiaku sie zmieścisz

cypis, o stary ;-) Za te pieniądze, ino będzie furczało. Poszukam /ale jutro/ i wyślę Ci przykładowy zestaw na PW.
Pozdr

cypis napisał/a:
wolałbym zmieścić się w tysiącu, ale wtedy na pewno nie łyknę nic dwurdzeniowego.
powiedzmy więc, że 1,5 tys.

za tysiac to w tej chwili zrobisz porzadnego kompa (nie biorac pod uwage gier), a za 1500 to naprawde mozna zlozyc juz total wypas.

:shock:
:-B :-B :-B

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
jeśli ram masz DDR2, to na pewno opłaci się kupić 2x2GB, bo tanie teraz kości, jeśli nadal nie będzie dobrze, to kupisz lepszą płytę główną z prockiem (też za grosze teraz można dostać). Karta graficzna niewiele zmieni, niestety - obróbka obrazów nadal cały czas odbywa się w głównej jednostce obliczeniowej.
Swoją drogą ciekwe czemu nikt nie pomyślał jeszcze, żeby przerzucić obróbkę zdjęć na karty graficzne, przecież tam nawet większość podstawowych przekształceń obrazu obsługiwana jest przez dedykowany sprzęt

Procesor
Athlon 64 x2 5600+ s.AM2 BOX 309,00
Płyta główna
Asus M2A-MX A690V s AM2 179,00
Pamięć RAM
KingMax DDR2 4GB 800 160,00
Karta graficzna
Gigabyte 9600GT 512MB 256bit PCI-e Zalman 409,00
Dysk Twardy
Seagate ST3500320AS 500GB sATA II 32MB 199,00
Obudowa
Cyclone Obudowa ATX 3001 Silver/Black 69,00 69,00
Zasilacz
Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt 185,00 185,00
Napęd lub nagrywarka
LiteOn DVDRW+- H-20A1L SATA OEM Black 75,00
----------------------
ok 1590

Przykladowy zestaw. Procesor (AMD vs INTEL) wg wlasnych preferencji. To samo obudowa, wazne by bez zasilacza, bo to co daja w zestawach to chłam.

jeszcze raz dziękuję :-)

slavkoz1  Dołączył: 30 Mar 2008
Cytat
w zestawie płyta+ram+procek (2 rdzenie) spokojnie w tysiaku sie zmieścisz

spokojnie cztery rdzenie

Hypcio  Dołączył: 03 Sie 2008
cerfes napisał/a:
Swoją drogą ciekwe czemu nikt nie pomyślał jeszcze, żeby przerzucić obróbkę zdjęć na karty graficzne, przecież tam nawet większość podstawowych przekształceń obrazu obsługiwana jest przez dedykowany sprzęt

Błąd, pomyślano o tym. Karty graficzne (GeForce szczególnie) jest dość łatwo programowalny, wprawdzie to dopiero początki, ale Cuda zacznie się upowszechniać. Narazie to ludzie wykorzystują głównie do łamania haseł (WPA i pochodne oraz haseł winrara).

Do zaproponowanego zestawu jeszcze kilka wtrętów pozwolę sobie.
Ram, rozumiem że 2x2gb, bo płyta nie obsługuje 4gb w jednej kości. Jeśli ma to chodzić na XP to całe 4gb nie będą dostępne, a tylko 3,25gb, przy czym na jeden program można przydzielić jedynie 2gb ramu. Takie ograniczenie 32bit systemów.
Karta graficzna, jeśli nie planujesz grać, to przerost formy nad treścią, a jeśli planujesz to 9800gt 512mb Palit kosztuje około 400zł i jest lepszym rozwiązaniem niż 9600gt.

nie gram. nie mam czasu... jak już to w zookeepra pykne czasem, ale na to to i komórka chyba wystarczy :-P

Hypcio  Dołączył: 03 Sie 2008
Jeśli gry nie interesują cię, to może wystarczy ta integra na płycie (Radeon X1200), obraz ma dobry, wydajność do gier słabiutka bardzo:), ale pozwoli to zaoszczędzić kasę. A jak przyjdzie ochota na gierki, to żaden problem dokupić grafikę.

Skocz do: