motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
jak podlaczyc SCSI do laptopa?
Znacie moze jakis prosty i tani sposob podlaczenia urzadzenia na SCSI do laptopa (dokladnie IBM T23) bo niby sa rozne dziwne przejsciowki ale nie mozna ich nigdzie dostac :-(

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
taki na usb do podłączania IDE, SATA,ATA też chyba ma możliwość podpęcia SCSI. Koszt 30pln, sprawdź bo nie jestem pewien. Ewentualnie adapter SCSI na allegro za 5pln, ale trzeba pokombinować czy będzie obsługiwał dany dysk, czy sterowniki do niego są dostępne, jaki system, czy stary komp itp.....
na moje to lepiej iść do komisu PC i wymienić SCSI na jakiś IDE, może się zgodzą...

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Ganz, obstawiam skaner, a to na IDE nie pójdzie :-)

przy opisach tych z IDE/ATA->USB nigdzie nie ma zeby mozna bylo podlaczyc SCSI chyba ze to taki ficzer :-P ;-)

[ Dodano: 2008-11-17, 16:07 ]
MiQ27 napisał/a:
Ganz, obstawiam skaner, a to na IDE nie pójdzie :-)

dokladnie skaner albo dysk z naciskiem na skaner ;-)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Tanio np. tak http://allegro.pl/item480...ptec_1460b.html
albo stacja dokująca plus PCI>SCSI ale to droższa zabawa .

gezeb napisał/a:
albo stacja dokująca plus PCI>SCSI ale to droższa zabawa .

a moglbys rozwinac? bo ja jestem w tym temacie lajkonik ;-) a na pierwsze rozwiazanie to za cienki z elektroniki jestem :-/

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
motaba_virus, Do Della z PIII miałem stację dokującą, która miała m.in. port SCSI (sterownik Adaptec) wbudowany - właśnie głównie do skanerów.
Należałoby sprawdzić, czy są podobne stacje do T23. Z tego, co widzę stacje do tego modelu są już dość tanie. Przy tym rozwiązaniu całe okablowanie masz podpięte do stacji, a laptop tylko blyskawicznie wsuwasz i wysuwasz ze stacji.
Ja np. miałem 2 drukarki, drugi monitor, urządzenie na RS, sieć przewodową oraz drugi napęd we wnęce stacji. W XP Pro system sam przełączał karty sieciowe (WiFi na Ethernet) podczas dokowania/oddokowania.

tyle ze z tego co widze to w tych stacjach nie ma SCSI :-( chyba ze sie myle?

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Chyba niestety nie mają. Było, ale w stacjach do jeszcze starszych modeli IBM.

[ Dodano: 2008-11-17, 20:19 ]
Pozostaje kontroler SCSI na PCMCIA. Są takie na Alledrogo.

W samej stacji nie , trzeba szukać takich z szyną PCI , a potem karta SCSI na PCI . Akurat na allegro nie widzę żadnej stacji do T23 ale czasem sie pojawiają chyba coś koło 100 zł .

emigrant napisał/a:
Pozostaje kontroler SCSI na PCMCIA. Są takie na Alledrogo.

tyle ze one sa bez kabla :-/ niby jest instrukcja jak go zrobic ale to nie na moje zdolnosci elektromechaniczne ;-)

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
kupiłem jakiś rok temu od tego gościa taką kartę, wyciągnąłem lutownicę, zakasałem rękawy... nie takie rzeczy się w elektronice robiło, ale tym razem poległem. nie wiem co było nie tak. połączenia sprawdzałem fafnaście razy. kartę laptop wykrywał bez problemu ale jeśli nie było do niej nic podłączone. jeśli podłączyłem skaner, to laptop nie wiedział, że ma cokolwiek w pcimci. suma sumarum wszystko wylądowało w śmietniku a po jakimś czasie zmieniłem skaner na usb.

a to tym gorzej :-/ bo myslalem, ze jak juz nic nie pomoze to jednak sie pobawie w robotki reczne, a tu widac nawet to nie pomoze :-(

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
nie mówię, że nie pomoże. mówię, że mi się nie udało.

jak chcesz, to możesz powalczyć. dużo kasy w razie czego nie stracisz (skanera ani laptoka raczej nie uszkodzisz).

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
motaba_virus, ja dostalem za darmo (!) stary komputer.. jakis pentium III bodaj z karta SCSI na ISA.. to chyba ogolnie niedrogi biznes?

mam pod biurkiem, podpieta do niego stara minolta... zainwestowalem jeszcze 15zl w USB 2.0 na PCI, zeby foty szybciej zrzucac na pendrive.. jak jest potrzeba podpinam monitor od laptopa do niego, wlaczam skaner, wlaczam kompa, skanuje, zrzucam na pena.. a reszte robie na laptopie.. jak na razie nie widze lepszej opcji :-)

dagio, no niby jest to jakas opcja (nawet niezla :-) ) tylko gdzie ja to wszystko zmieszcze? :roll:

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
motaba_virus, no bez jaj.. zamiast skrzynki samego skanera, stawiasz pod nią skrzynke PCta.. nie masz miejsca na monitor? to kondolencje z praca tylko na laptopie bez drugiego monitora.. na ten luksus warto znalezc miejsce, a 19 calowy dobry CRT kosztowal mnie 50zl.. resumujac.. jak sie postarasz, to bedziesz mial stacje za sumarycznie okolo 100zl (albo mniej) jesli dobrze poszukasz.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
motaba_virus, to może znajdź na allegro jakiegoś slima. Jakieś poleasingowe Fujitsu, Dell, coś z nietypową, małą płytą główna. Chodzą tanio, są małe i niskie, gdzieś to upchniesz. Niektóre wymagają kart "low profile", w innych są też normalne sloty PCI, tyle że poziomo.

motaba_virus a takim http://allegro.pl/item484...macintoshy.html by się dało ? Masz sprzedającego na miejscu można wypróbować .

gezeb, mi potrzeba w druga strone :-/ a moglbys dac jakies foto/nazwe tej stacji dokujacej z PCI? bo nigdzie w necie nie moge znalezc :-|
dagio, ano z miejscem u mnie cienko bo na jakis 8m2 musza sie zmniescic 2 osoby z biurkiem lozkiem szafa sterta ksiazek itp. zebym jeszcze z kumplem mieszkal to moze by zrozumial ten monitor 19", ale moja Pani moze miec z tym problem ;-)

Skocz do: