mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
A pytanie z innej beczki
Jak oddaje plik do labu, zalozmy 30x40, 250dpi
Z tego co wiem, laby naswietlaja zawsze w jakiesc rozdzielczosci (d-lab chyba 400dpi?)
Jak lab naswietla odbitke to intepoluje to zdjecie?
I jak lepiej - zostawic interpolacje labowi czy samemu "powiekszac" do 400 dpi?

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
szpajchel napisał/a:
A ja się martwiłem czy mogę dać na wystawę swoje odbitki z K10D w rozmiarze 30x45 cm :mrgreen:

Ja wiem na pewno, że mogę dać na wystawę odbitki 30x45zm z K100D, tylko wśród wykonanych przes siebie fotek nie moge się jakoś dopatrzeć takiej co się na wystawę nadaje :-/

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
mateo_m napisał/a:
Jak lab naswietla odbitke to intepoluje to zdjecie?

innego wyjscia nie ma. Jak dobry lab, to honoruje opcje "no resize" i naswietla piksel w piksel (fotonet w Tychach na dlabie tak robi, nie wiem jak gdzie indziej).

mateo_m napisał/a:
jak lepiej - zostawic interpolacje labowi czy samemu "powiekszac" do 400 dpi?

jak kto woli ;-]

a pozostajac w temacie, robilem kolezance reprodukcje obrazow 100x180 - bylem bardzo nieprzekonany do tego, 10mpx, masakryczne problemy z oswietleniem itp Pliki rozdmuchalem z shopie do 250dpi (czy cos kolo tego) + wyostrzenie do granicy artefaktow - tak chciala, bo zalezalo jej na szczegolach. Wydruk na rolce na jakims plotnie czy cos takiego - kasa koszmarna za sztuke. Podsumowujac, kolezanka artyska byla zadowolona, wiec k10 daje rade :-B

EDIT: mala poprawka: te obrazy to byly 150x200 ;-]

brodek  Dołączył: 14 Paź 2007
exportujesz do 8 bitowego tiffa bez kompresji (bo nie kazdy to umie otworzyc potem)
ja oddawalem takie tiffy w 72dpi i drukowalem A2 (było bardzo dobrze) , jesli nie jestes pewien czym drukowany jest taki format to sie dowiedz ile DPI powinien miec plik. jesli jakis EPSON Stylus Photo to możesz spokojnie dać 90 albo 130, ale radze sie dowiedzieć. Poza tym dowiedz się na jakim papierze drukowane to będzie (Lightroom pozwala na przygotowanie pliku z wyostrzeniem dla konkretnego rodzaju papieru, można oczywiście tego nie uzywac). Aha plik przygotuj w Adobe RGB najpewniejszy jesli chodzi o kolorystyke. Tak naprawde o tym to można ksiązke napisać.. i niejeden art.

brodek napisał/a:
Adobe RGB najpewniejszy jesli chodzi o kolorystyk

pod warunkiem, ze drukarnia jakos (jakkolwiek) zarzadza kolorem...
z reszta, to i tak bedzie drukowane w CMYKu, wiec AdobeRGB to przesada.

brodek  Dołączył: 14 Paź 2007
l_uka napisał/a:
brodek napisał/a:
Adobe RGB najpewniejszy jesli chodzi o kolorystyk

pod warunkiem, ze drukarnia jakos (jakkolwiek) zarzadza kolorem...
z reszta, to i tak bedzie drukowane w CMYKu, wiec AdobeRGB to przesada.

Jeżeli będzie to drukowal na drukarce Photograficznej, będzie to drukował w RGB snie ma już informacji o rozbarwieniu na CMYK sterowniki odwalają robotę i przygotowują dane do druku na 8 tuszach wiec CMYK nie ma tu zastosowania...

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
brodek napisał/a:
Photograficznej,

O.o

Zdecyduj się może na jeden język w wyrazie ;-)

brodek napisał/a:
CMYK nie ma tu zastosowania...

yyyyy, no to niby jak sie drukuje? To ze drukarka robi konwersje nie oznacza, ze nie ma CMYKa. Jakies herezje mowisz, drukowanie w RGB :roll:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
mateo_m napisał/a:
Czy da sie z 10-cio MP Kadyszki zrobic wydruk formatu ok. 180x100 cm? Czy to niewykonalne/akceptowalene pod wzgledem jakosciowym?

1. Da się
2. Ja akceptuję :-P
Coby nie być gołosłownym przykład z K100DS w rozmiarze 100x60cm tak około. Oryginał dla porównania siedzi obok :mrgreen:

[ Dodano: 2008-11-06, 22:20 ]
brodek napisał/a:
będzie to drukował w RGB

Chyba na ekranie monitora - nie widziałem jeszcze drukarki drukującej w RGB :shock: (w CMYK i CMY tak)

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
JackDeJack, fajne zestawienie :-D

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Testowałem Takumara po tym jak go "naprawiałem" (czyt. zmniejszałem wartość rynkową) - a to akurat jest z S24-135, tak w mędzyczasie cyknięte bo mi się w kadrze nie mieściło z Takumarem :-P

slavkoz1  Dołączył: 30 Mar 2008
Da się. Cyknij fotę i daj do obróbki pierwszemu lepszemu grafikowi (albo sam pogrzeb w PSie). Ostatnio robiłem wydruk 125x185 cm (z kadyszki) drukarnia wydrukowała w rozdzielczośći 150 dpi i z odległości 1 metra nie widać żadnej pikselozy. Na necie znajdziesz oferty różnych drukarni, średni koszt druku 1 m2, w zależności od nośnika to powiedzmy 25 zyli, lub taniej.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
jorge.martinez napisał/a:
Film mogę sobie zeskanować do o wiele większej rozdzielczości niż daje mi kadyszka.

Co nie zmienia faktu że klisza też ma ograniczoną rozdzielczość ("szum" przy większej rozdzielczości skanowania) Nie wiem też co się dzieje z przestrzenią barwną ... z jednej strony mamy ograniczenie przestrzeni przez kliszę a z drugiej strony obcina ją dodatkowo skaner.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Co nie zmienia faktu że klisza też ma ograniczoną rozdzielczość ("szum" przy większej rozdzielczości skanowania) Nie wiem też co się dzieje z przestrzenią barwną ... z jednej strony mamy ograniczenie przestrzeni przez kliszę a z drugiej strony obcina ją dodatkowo skaner.

Mimo to na dobrym skanerze dostane wiecej niz z k10d.

Ale przy zlej obróbce to i 10X15 może wyjść spixelowane.

Ale jako że nie jestem guru druków wielkoformatowych to się nie bede wypowiadal.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Cytat
Moja galeria streetopodobna

jorge.martinez - te reklamy na fotoblogu to porażka, szczególnie, że co jedno foto trzeba klikać, zrób coś z tym, bo nie da się oglądać

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
cerfes napisał/a:
Cytat
Moja galeria streetopodobna

jorge.martinez - te reklamy na fotoblogu to porażka, szczególnie, że co jedno foto trzeba klikać, zrób coś z tym, bo nie da się oglądać

polecam https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1865 i problem znika

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
natus napisał/a:
polecam https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1865 i problem znika

mam ABP, zwsze używam, ale nie wszystko blokuje - reklamodawcy też znają się na rzeczy i wiedzą jak zamieszczać AD'sy, żeby blocker nie wykrywał

w kwestii tematu - drukowałem kiedyś z 5 mpix na A4 i super widać, drukowałem też kiedyś skany z klisz na papier (nie robiłem od razu odbitek, bo chciałem w programie graficznym pogrzebać). Skany też na A4 drukowałem i wyglądały bardzo dobrze, choć skanowane były do plików zaledwie 1500x1000pix, ale za to crop 100% był na tych skanach idealny, zero interpolacji.

Moim zdaniem jeśli nie będziesz z lupą oglądał tych wydruków (co mija się z celem), to możesz spokojnie drukować, może też pomóc powiększenie plików podczas obróbki, tzn. np. 200% a potem wyostrzenie, żeby wyciągnąć kontrast na krawędziach

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
dzerry napisał/a:
przejdz sie do Teatru Wybrzeze, w foyer jest wystawa zdjec z festiwalu Wybrzeze Sztuki. Z samego brzegu wisza dwa zdjecie z instalacji "nieznosna lekkosc bytu" (drukowane dwustronnie), autor Jaroslaw Orlowski. Robilem je moim GX1s

dzerry, byłem obejrzałem sobie.
dzerry napisał/a:
Nic specjalnego. Dalem im jakies 50 zdjec z calego festiwalu. Wybrali najbardziej nijakie ze wszystkich :-)
Wewnątrz raczej ciemno było, w świetle dziennym lepiej mógłbym im się przyjrzeć. Ostrość trafiła w tło zamiast w obiekt na pierwszym planie (nie to żebym się czepiał :-P ) chyba że to było celowe.

Wniosek nasuwa się tylko jeden:
mateo_m napisał/a:
I caly mit o megapikselach poszedl sie... gonic :-P
w zasadzie o tym wiedziałem, ale nie zdawałem sobie z tego sprawy aż tak bardzo.

Skocz do: