dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Ken Rockwel podrzuca do pieca w wojence film vs cyfra :-)
http://www.kenrockwell.co...e-love-film.htm

Czesc argumentow nawet dla takiego betona jak ja, jest dosc swieza. Podoba mi sie :-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
szok!! :shock: nie wiedziałem, że film jest tak szczegółowy, eh.. tylko że zapomniał dodać, że trzeba się jeszcze zaopatrzyć w drogi super skaner żeby takie efekty uzyskać (liczył tylko cenę aparatu z wbudowanym szkłem i filmu VS cyfrowe body + obiektyw)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
With film, you'll never get run over crossing the street while looking at an LCD.

HAAHAHAH :-D Koles jest niemozliwy ;-)

( i tak go nie lubie. ale ładnie pojechał...)

Eldred napisał/a:
tylko że zapomniał dodać, że trzeba się jeszcze zaopatrzyć w drogi super skaner
A $20 camera with a $5 roll of film and $20 to process and scan the entire roll is sharper than a $5,000 camera.

Eldred napisał/a:
tylko że zapomniał dodać, że trzeba się jeszcze zaopatrzyć w drogi super skaner żeby takie efekty uzyskać

A po co? Wydrukuj optycznie odbitkę jakiej chcesz wielkosci - te szczegoly tam beda. Albo wez dobrą lupę i podświetlarkę. Albo wyświetl na ścianie.

Inna sprawa ze optycznie to malo kto drukuje teraz...

[ Dodano: 2008-11-19, 12:34 ]
dzerry napisał/a:
$20 to process and scan the entire roll is sharper than a $5,000 camera.

Jaaasne. Pokaz mi miejsce gdzie zeskanują rolke w prawdziwym 4000dpi za 20$.

(może w Kongo)

No dobra, nadal mnie to nie przekonuje bo 20$ za rolkę to dużo, oczywiście skan takiej rozdzielczości musi być droższy, aż się popytam w lubelskich labach czy gdzieś skanują w rozdzielczości większej niż 6 mega.

[ Dodano: 2008-11-19, 13:36 ]
Mi się to spodobało: "It seems digital cameras are all about the freedom to make pictures that suck, at no cost. " :lol:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ten argument bardzo mi sie podoba:
Cytat
When you click your shutter, you're done. Period.

You aren't distracted from the next photo by wasting your time-on-station looking at what you've already shot.

This is much more deeply significant than you think. When I shoot film, my mind is on the next photo, and not on looking at what just came up on the LCD. Staying focused on the subject leads to better photos.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
alkos napisał/a:
Pokaz mi miejsce gdzie zeskanują rolke w prawdziwym 4000dpi za 20$.

A jakie to jest "prawdziwe 4000dpi"? W moim labie podobno skanują w 4000dpi i to chyba za mniej niż 20USD, choć znacznie drożej niż "standardowe" skanowanie. Tylko nigdy z tej opcji nie korzystałem.

" Girls hate it when boys waste their time while on vacation by looking at their photos of the vacation, while they're still on that vacation! This isn't why a woman goes on vacation.

Your resort room isn't intended for you to be playing on your computer when you have your girl there. Shoot film, and you have more time in your room for what it's intended. " zgadzam się :evilsmile:

matb napisał/a:
W moim labie podobno skanują w 4000dpi i to chyba za mniej niż 20USD

Jakbys skorzystal i pokazal efekt takiego skanowania, bylbym wdzieczny :-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
matb napisał/a:
W moim labie podobno skanują w 4000dpi i to chyba za mniej niż 20USD, choć znacznie drożej niż "standardowe" skanowanie.

Dagio robil taki skan rolki z bessy R2a. To byla maksymalna rozdzielczosc Frontiera pod odbitki 30x45. Jakosc bardzo slaba. Detali brak, przekontrastowane, przeostrzone. przesaturowane.

Jak bede w domu, to wrzuce przyklad. Prawdziwe 4000dpi nie moze kosztowac mniej niz 20USD, no chyba ze ktos dzialanosc charytatywna prowadzi.

dan napisał/a:
Ten argument bardzo mi sie podoba:
Tez to ostatnio zauwazylem.

W cyfrze wiekszosc zalet jest wzglednych. Co z tego, ze kazde zdjecie jest prawie za darmo, skoro 90% i tak idzie do smieci? Co z tego, ze film kosztuje, skoro lustrzanka cyfrowa po wyjsciu ze sklepu traci na wartosci wiecej niz filmy i ich obrobka do konca zycia tejze lustrzanki :-)

PawelK  Dołączył: 03 Maj 2007
Swietny tekst choc ja tez nie bardzo lubie Kenusia.

Ja akurat prawie nie przegladam zdjec po zrobieniu. Dopiero w domu. Chyba, ze mi sie karta pamieci zapelni...

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Można sobie zrobić projekt "Jak by to było robić na kliszy"
Bierzemy kartę 128 MB, wyłączamy podgląd, ustawiamy stałe WB i w teren :-)

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
MiQ27 napisał/a:
Bierzemy kartę 128 MB,

W K20D można wziąć kartę 1 GB i ustawić zapis na RAWy...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
dan, w "moim" labie to 4000pix to właśnie nie jest z Frontiera tylko czegoś innego. Z Frontiera robią "normalnie", a z tego czegoś innego bardziej "ręcznie" (w sensie nie z automatu) i w ogóle. Przynajmniej tak twierdzą ;-) I nie robią od ręki i podobno w ogóle lepiej. Tylko nie pamiętam ile to kosztuje. Może faktycznie 20USD? :roll: Po ile teraz jest dolar??

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Niedawno żona mi powiedziała, że slajdy robiłem ładniejsze niż to, co jej pokazuję z K10D :-/ . Na szczęście mam jeszcze kilka rolek Provii. Ale jakoś zacięcia do skanera to ja nie mam. Może dlatego, że nie mam w domu skanera do filmów :mrgreen:

MiQ27 napisał/a:
Można sobie zrobić projekt "Jak by to było robić na kliszy"
CHyba raczej "Prawie jak na kliszy". :-)

[ Dodano: 2008-11-19, 14:14 ]
szpajchel napisał/a:
Ale jakoś zacięcia do skanera to ja nie mam.
A zaciecie do rzutnika masz? My w domu od tygodnia codziennie ogladamy slajdy zamiast dobranocki.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
thrackan napisał/a:
W K20D można wziąć kartę 1 GB i ustawić zapis na RAWy...
thrackan, to już byłoby nie fair. RAW pozwala Ci na mieszanie w WB.
Albo przyjmijmy, że wołamy wszystkie RAW-y na jednym, stałym WB. Dopuszczalne jest mieszanie w EV :-D

dzerry, no pewnie że "prawie". To taki test - czy wytrzyma się bez LCD i histogramu.

matb napisał/a:
Po ile teraz jest dolar??

Po 2 z czymś. 50 zł/rolkę ? W Fotozakupach jest lab - "LAFOT DiGi 2, który umożliwia naświetlanie zdjęć z rozdzielczością 1900×2520". Mam wrażenie, że też z taką skanuje. Muszę się zapytać. To u nich kosztuje bodajże około 20zł/rolkę.

MiQ27 napisał/a:
1900×2520

No to ile tu mamy dpi w stosunku do 36x24mm?

Skocz do: