Gośka  Dołączyła: 19 Lis 2008
Im więcej czytam tym mniej wiem:)) Jaki opbiektyw?
Witam,
Mam pentaxa K 100D Super i chcę kupić obiektyw. Może powiem do czego ma służyć. Na wstępie powiem może , że dopiero sie uczę :)) Chciałąbym nim robić dobre zdjęcia krajobrazu , ale nie tylko . Również ludzi na tle krajobrazu . Będąc ostatnio w górach był to problem ,ponieważ ludzie byli mali, daleko jeśli chciałam uwzględnić ich na tle krajobrazu czy innego motywu. Dzwoniłam nawet do różnych sklepów pytając o radę ale dostałam odpowiedzi bardzo różne od 18-200 przez 50-100 do 10-20 :roll: więc zgłupiałam całkowicie. Proszę niech ktoś mi wytłumaczy jaka jest różnica i jaki obiektyw wybrać . Ale tak jak chłopu na rowie:))) :lol: No i czy jest możliwość użycia filtra do każdego rodzaju obiektywu???

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Gośka napisał/a:
ludzie byli mali, daleko jeśli chciałam uwzględnić ich na tle krajobrazu czy innego motywu.

rozumiem że posiadasz tylko kit 18-55

jeżeli chcesz mieć jak najwięcej krajobrazu, + dużych ludzi, to pewnie obiektyw szerokokątny, typu 10-20 i podchodzisz w miarę blisko człowieka, wtedy szeroki kąt widzenia obiektywu zapewni ci duże pole widzenia

jak chcesz mieć dużego człowieka, ale krajobrazu mało, to wtedy teleobiektyw typu 50-200

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Gośka napisał/a:
Proszę niech ktoś mi wytłumaczy jaka jest różnica i jaki obiektyw wybrać . Ale tak jak chłopu na rowie:)))
Spróbujmy.

Z tego co piszesz:
Gośka napisał/a:
ludzi na tle krajobrazu

Gośka napisał/a:
ludzie byli mali, daleko jeśli chciałam uwzględnić ich na tle krajobrazu

jedyne czego potrzebujesz to podejść odpowiednio blisko.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Obiektywy o mniejszych ogniskowych, powodują szerszy widok (stąd szeroki kąt). Nadają się do krajobrazów, i rodzinnych zdjęć. Obiektywy o dłuższych ogniskowych, "widzą" bardziej wąsko, czyli uzyskujesz lepsze przybliżenie. Te 10-20- to już ekstremalne- nie dla Ciebie narazie.

Polecam Ci poprostu kita x2, czyli DA 18-55, i 50-200 Pentaxa. Na każdy obiektyw nakręcisz filtr.

Jeden- 18-200 jest strasznie ciemny, i bardzo zniekształca obraz. Dlatego bierz dwa.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
hamster napisał/a:
jedyne czego potrzebujesz to podejść odpowiedni blisko

tyle że problem pewnie w tym, że jak podchodzi blisko, to krajobrazu nie ma, dlatego ta propozycja szerokiego kąta :-)

[ Dodano: 2008-11-19, 15:59 ]
luhso napisał/a:
Na każdy obiektyw nakręcisz filtr.

a na fiśaja :?: ;-)

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Nie powiedziałaś ile masz na ten cel pieniędzy do wydania. A to sama przyznasz jedno z ważniejszych kryteriów

Myślę, ze do twoich potrzeb wystarczy sigma 17-70 lub Pentax 17-70. Gdyby Ci jednak zostało jeszcze budżetu to zawsze jakieś tele w górach się przyda.

Gringo napisał/a:
Nie powiedziałaś ile masz na ten cel pieniędzy do wydania. A to sama przyznasz jedno z ważniejszych kryteriów

Myślę, ze do twoich potrzeb wystarczy sigma 17-70 lub Pentax 17-70. Gdyby Ci jednak zostało jeszcze budżetu to zawsze jakieś tele w górach się przyda.

Wydać chcę 1600,00 ale jaka jest różnica jeśli zrobię fotkę szerokokątnym między 10 a 20(np. 18) a np przy pomocy teleobiektywu 18- 200 ustwiając na najmniejszą ogniskową?

opiszon napisał/a:
tyle że problem pewnie w tym, że jak podchodzi blisko, to krajobrazu nie ma, dlatego ta propozycja szerokiego kąta :-)
Mam spore podejrzenia że założycielka wątku jest początkująca w fotografii a istota sprawy wskazuje na umiejętność kadrowania.

Ponadto założywszy:
opiszon napisał/a:

żadnych dodatkowych klamotów nie potrzeba.

Chyba że Gośka nie posiadasz "krajobrazowych" ogniskowych. Powiedz jaki obiektyw(y) już masz w takim razie.

Gośka napisał/a:

Wydać chcę 1600,00 ale jaka jest różnica jeśli zrobię fotkę szerokokątnym między 10 a 20(np. 18) a np przy pomocy teleobiektywu 18- 200 ustwiając na najmniejszą ogniskową?

tutaj masz odpowiedź na to pytanie na przykładzie obiektywu 18-200 zdjecia sa i na 18 i na 200 z tego samego miejsca LINK.

I własnie- jaki masz obecnie obiektyw

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
Gośka napisał/a:
ponieważ ludzie byli mali,

jeśli to zdjęcia pozowane, to ty skadruj krajobraz, a ludzie niech podejdą odpowiednio blisko żeby byli duzi.
Jeżeli to przypadkowi przechodnie, to raczej tak jak napisał opiszon

hamster napisał/a:
opiszon napisał/a:
Mam spore podejrzenia że założycielka wątku jest początkująca w fotografii a istota sprawy wskazuje na umiejętność kadrowania.

Ponadto założywszy:
opiszon napisał/a:

żadnych dodatkowych klamotów nie potrzeba.

Chyba że Gośka nie posiadasz "krajobrazowych" ogniskowych. Powiedz jaki obiektyw(y) już masz w takim razie.

Tak mam 18-55 jestem początkująca w fotografi ale nie na tyle by mieć problem z kadrowaniem

Gośka napisał/a:
Tak mam 18-55 jestem początkująca w fotografi ale nie na tyle by mieć problem z kadrowaniem

Jeśli jakość zdjęc z kita Cię zadowala to pprponuje dokupienie jakigoś fajnego teleobiektywu, np Pentax 55-300. Spokojnie wyrobisz się cenowo. Co do szerokiego kąta to nie uzyskasz nim efektu o jakim mowisz.

Gringo napisał/a:
Gośka napisał/a:

tutaj masz odpowiedź na to pytanie na przykładzie obiektywu 18-200 zdjecia sa i na 18 i na 200 z tego samego miejsca LINK.

I własnie- jaki masz obecnie obiektyw

To wiem jaka jest różnica :)) mam kita 18-55 . Ale czy jest jakaś różnica pomiędzy wykonanym zdjęciem obiektywem 10-20 ustawiając na 18:)) a obiektywem 18-200 (ustawiając też na 18:)) ??

[ Dodano: 2008-11-19, 16:33 ]
Jeśli jakość zdjęc z kita Cię zadowala to pprponuje dokupienie jakigoś fajnego teleobiektywu, np Pentax 55-300. Spokojnie wyrobisz się cenowo. Co do szerokiego kąta to nie uzyskasz nim efektu o jakim mowisz.[/quote]

ok tak więc lepszy długoogniskowy a 18-200 dość często się pojawia w wątkach o obiektywach , jest godne polecenia?

teoretycznie 18 mm powinno zawsze dawać z danym aparatem identyczne rezultaty niezależnie od tego czy jest to 10-20 na 18mm czy 18-200 na 18mm. Praktycznie mogą być minimalne róznice w kącie widzenia

Do twoich potrzeb własnie teleobiektyw byłby najlepszym wyborem. Takie 18-200 czy 18-250 jak ma Pentax czy Tamron jest dobrym wyborem jesli zalezy Ci na niewielkich wymiarach takiego zestawu> Jeśli jednak jakosć chodzi to lepszy byłby zestaw ogniskowych rozbity na 2 obiektywy. Jeden juz masz i wystarczy jeszcze tele jak np Pentax 55-300

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Gringo napisał/a:
teoretycznie 18 mm powinno zawsze dawać z danym aparatem identyczne rezultaty niezależnie od tego czy jest to 10-20 na 18mm czy 18-200 na 18mm.

Zdziwie cie teraz nieco:

1. mamy 70-200 i 18-200 (obydwa IF)
2. na ustawieniu 200 i nieskonczonosci, obydwa obiektywy pokazuja to samo
3. na 1m, 70-200 daje na oko 190mm, 18-200 ~ 140mm (!)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gośka napisał/a:
Ale czy jest jakaś różnica pomiędzy wykonanym zdjęciem obiektywem 10-20 ustawiając na 18:)) a obiektywem 18-200 (ustawiając też na 18:)) ??

Nie ma różnicy poza jakością, z kita powinno być lepsze. Wydaje mi się, że najpierw naucz się wykorzystać obiektyw kitowy a sama z czasem dojdziesz jakiego zakresu ogniskowych Ci brakuje.

Ok dzięki za odpowiedzi. Poszukam 55-300 , 18-250 lub 50-200. Z tym ,że 18-250 mam dwa rodzaje .... Pentax DA 18-250mm f/3.5-f/6.3 i Pentax DA 18-250 mm f/3,5-6,3 ED AL.
Jeśli mogłabym jeszcze uzyskać info na temat filtrów szarych połówek jaką firmę wybrać i jaki typ do zdjęć w górach , zimą?

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
masz 18-55
czyli teraz potrzebujesz albo 10-20 albo 55-300
pooglądaj zdjęcia z tych ogniskowych i będzie wszystko jasne

jak chcesz mieć uniwersalnie to kup 18-250 ale kosztem trochę jakości bo mimo że dobry to jednak ma swoje wady i światła, ciemny jest...
Najlepsze rozwiązanie wg. mnie: używany 50-200 za 300 zł.(mały, lekki, dobry) + używana sigma 10-20 za 1300 (duża, ciężka, dobra) i masz na razie wszystko, chyba że wsiąkniesz na poważnie w fotografię portretową.
Przed decyzją sprawdź specyfikację i pododawaj masę tych obiektywów coby nie musiał ich ktoś za Tobą nosić po górach. Dla ułatwienia przy szukaniu dodam że wszystkie poza 10-20[sigma] to pentaksy.
Pozdrawiam mcgyver :mrgreen:

Gośka napisał/a:
chciałam uwzględnić ich na tle krajobrazu

Gringo napisał/a:
Do twoich potrzeb własnie teleobiektyw byłby najlepszym wyborem
Gringo napisał/a:
jak np Pentax 55-300

Coś takiego polecasz początkującej osobie? Nie twierdzę że nie da się, ale to wymaga sporej kreatywności by uwiecznić osobę na tle krajobrazu za pomocą teleobiektywu.

Gośka, napisz coś więcej jaki efekt chcesz uzyskać, albo
pokaż jakieś swoje zdjęcia i powiedz co ci się na nich nie podoba, albo
(najprościej) wstaw jakieś zdjęcia z internetu, które są bliskie temu co chcesz uzyskać

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Gośka, moim zdaniem wstrzymaj się z zakupem nowego obiektywu i tak jak koledzy wcześniej napisali, zwróć większą uwagę na to gdzie stoją osoby i jakie elementy krajobrazu chcesz mieć w tle. Poproś osoby, aby podeszły bliżej aparatu, ewentualnie sama podejdź bliżej do nich, zależnie od tego co chcesz mieć w tle. DA18-55 jest odpowiednim obiektywem aby otrzymywać opisane przez Ciebie rezultaty.

Skocz do: