cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Hypcio napisał/a:
Błąd, pomyślano o tym. Karty graficzne (GeForce szczególnie) jest dość łatwo programowalny, wprawdzie to dopiero początki, ale Cuda zacznie się upowszechniać. Narazie to ludzie wykorzystują głównie do łamania haseł (WPA i pochodne oraz haseł winrara).

No tak jak najbardziej masz rację, to zresztą oczywiste, że specjalizowany układ przy pewnych typach zadań będzie się sprawował niż jednostka ogólnego zastosowania, ale programy do obróbki obrazu normalnie z tego nie korzystają. A szkoda. Poza tym GPU ma własną kartę rozszerzenia i o ile potrafi zgadać się z resztą kompa to na pokładzie może mieć dowolną (nowoczesną) technologię, natomiast główne CPU, to architektura stworzona jakieś 20 (jak nie 30) lat temu... tylko nikt nie ma odwagi zaproponować nic nowego. Dodawanie kolejnych rdzeni to imitacja rozwoju
Hypcio napisał/a:
całe 4gb nie będą dostępne, a tylko 3,25gb, przy czym na jeden program można przydzielić jedynie 2gb ramu. Takie ograniczenie 32bit systemów

nie wszystkich, ja ostatnio do Linuksa 32 bit wpakowałem 8GB i śmiga jak marzenie.
Hypcio napisał/a:
9800gt 512mb Palit kosztuje około 400zł i jest lepszym rozwiązaniem niż 9600gt.

Owszem, w testach będziesz miał kilka % lepszy wynik, ale czy da się zauważyć różnicę gołym okiem (bez stopera czy licznika FPS)?

slavkoz1  Dołączył: 30 Mar 2008
Hypcio mądrze prawi.

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
cerfes napisał/a:
Hypcio napisał/a:
9800gt 512mb Palit kosztuje około 400zł i jest lepszym rozwiązaniem niż 9600gt.

Owszem, w testach będziesz miał kilka % lepszy wynik, ale czy da się zauważyć różnicę gołym okiem (bez stopera czy licznika FPS)?

W testach? Popatrz jaka jest różnica w jednostkach geometrycznech kart. 9800 ma ich dwukrotnie więcej i automatycznie na wyższych rozdzielczościach i w grach wymagających więcej obliczeń pokaże co umię i to nie będzie kilka procent. I uwierz że się da zobaczyć różnicę gołym okiem :-P W crysisie te 5 fps więcej da Ci grywalność której nie osiągniesz na 9600. Taki przykład mały ;-)

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Ja nie mówiłem, że widziałem te karty na oczy, to pytanie było. Jeśli faktycznie taka duża różnica, to brać tę co mówią

Hypcio  Dołączył: 03 Sie 2008
Różnica między 9600gt a 9800gt jest spora. Choć paradoksalnie w testach syntetycznych typu 3d marki jest ona pomijalna, a czasami nawet 9600gt wypada lepiej. Mimo to w grach 9800gt jest lepsza za sprawą większej ilości Pixel i Vertex Shaderów (64 vs. 112 a w 9800gtx 128 tychże). Może się wydawać, że nie są to duże różnice, ale najnowsze gry głównie z tego korzystają, zatem jest sporo lepiej, co przy podobnej cenie...

A uwaga odnośnie 4gb ramu i systemów 32bit faktycznie odnośi się tylko do Windowsa, linuxy mimo, że 32bit to potrafią więcej zaadresować. Wprawdzie w XP do wersji SP1 da się jeszcze wykorzystać 4gb ramu, ale SP2 i 3 już nie.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Daje rade 4Gb. Wprawdzie na Sp1, bo sp2 i 3 są be, ale podejrzewam, ze też dałoby rade :-D

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
A co za problem kupić windowsa xp 64 bit?
Wszyscy się go boją itp. a tu wszysto elegancko chodzi. Tylko trzeba sprawdzić czy ma się sterowniki 64bitowe :)

buran  Dołączył: 06 Kwi 2008
Lamerskie pytanie:czy ma znaczenie w którym porcie pamięć jest zainstalowana?Czy jak mam 1GB i 256MB to ta pierwsza powinna być nr.1 czy to nie ma znaczenia?

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
To nie powinno mieć żadnego znaczenia. Gdybyś miał dwie identyczne kości i chciałbyś uruchomić je w trybie dual-channel to w większości płyt głównych, które to obsługują konkretna para slotów ma znaczenie.

[ Dodano: 2008-11-19, 17:40 ]
O! 1001 postów
baśniowo :-P

pjak, kiepsko wycisnąłeś drzemiącą moc w swoim C2D :-P

TTomek napisał/a:
pjak, kiepsko wycisnąłeś drzemiącą moc w swoim C2D :-P

Spoko, procek może więcej :-D , Jak na procka bez podnoszenia napięcia na rdzeniu to cyba wynik nie jest taki zły :-P

No chyba że tak. No i zależy jaki Ci się egzemplarz trafił pjak, ale ja bym tam więcej z niego ciągnął na Twoim miejscu :-P

TTomek napisał/a:
No chyba że tak. No i zależy jaki Ci się egzemplarz trafił pjak, ale ja bym tam więcej z niego ciągnął na Twoim miejscu :-P

Eee.. tam. Nie ma stresu. Chodził juz na 3,8, ale bardzo krótko, tzn do odpalenia pierwszego bencha, :-D . Na 3,7 chodzi stabilnie tylko napięcia mu potrzeba. 1,47V. Więcej będę dawał jak będę szukał powodu do zmiany procka :mrgreen:

sledzik  Dołączył: 26 Cze 2008
pjak - śmiało możesz dawać 1,5 V nawet -> nie słyszałem o procku któremu by było źle przy takim napięciu (pod warunkiem że zadbasz o chłodzenie - 65stopni w stressie to raczej max.)

Kiwny  Dołączył: 18 Sty 2008
bix napisał/a:
A co za problem kupić windowsa xp 64 bit?
Wszyscy się go boją itp. a tu wszysto elegancko chodzi. Tylko trzeba sprawdzić czy ma się sterowniki 64bitowe :)
mam Windows XP x64 od kilku lat (chyba trzech) i większych problemów z nim nie ma. Tylko niektóre programy nie rozpoznają go jako windowsa (np jakiś antywirus dołączony jako gratis do karty graficznej) i nie daje się ich zainstalować, ale większość chodzi bez zarzutu. Bardziej bałbym się visty x64 i jej wole nie testować bo podobno strasznie zamula (wystarczy popatrzeć na wymagania gier gdzie dla visty 2 razy więcej ramu potrzeba).

sledzik  Dołączył: 26 Cze 2008
mam vistę od kilku miesięcy i nie narzekam (zbytnio).

Gry... te nowsze - chodzą czasami dużo lepiej pod vistą niż pod XP, sprawdzałem i moge się pod tym podpisać.

Stabilniejsza też jest...

jedyne co mnie wkurza - "jeżeli problemu nie widać, to znaczy że go nie ma" - rozwińcie sobie dalej sami.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
a co myślicie o zakupie firmowego "gotowca" zamiast składaka?
Mam na oku np. coś takiego:
http://www.adax.pl/browse...root=28&page=14

cena coś koło1800, ale w związku z tym, że ze starego kompa w zasadzie poza 1 dyskiem nic nie nadaje się do powtórnego użytku, więc nawet składak, jak obliczyłem wyniesie mnie spokojnie powyżej 1500; a w firmowym mam przynajmniej gwarancję i legalny system operacyjny.
czy może się mylę, uważając, że to ma sens?

p.s. albo coś takiego
http://wolnet-resellerweb...px?PID=C0342043

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
cypis napisał/a:
więc nawet składak, jak obliczyłem wyniesie mnie spokojnie powyżej 1500; a w firmowym mam przynajmniej gwarancję i legalny system operacyjny.

Różnica jest taka że w składaku za taką samą cenę (a nawet niższą) będziesz miał lepsze podzespoły, a jeśli nie lepsze - to przynajmniej bardziej odpowiadające Twoim wymaganiom. Co do gwarancji to bym nie przeceniał gotowca - często lepsze warunki gwarancyjne oferują producenci poszczególnych podzespołów (np. wieczysta gwarancja na RAM). Kwestia systemu - jednak i tutaj musisz się zastanowić - wersje OEM również mają swoje ograniczenia. W nawiązaniu do ofert które podlinkowałeś - za taką cenę powinieneś spokojnie złożyć sprzęt midle a nie jak z tych ofert low-endowy. Producenci takich komputerów najczęściej wabią klienta szybkim procesorem (np. Optimus) i niczym poza tym.

Skocz do: