hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
mcgyver napisał/a:
masz 18-55
czyli teraz potrzebujesz albo 10-20 albo 55-300
ludzie przypominacie mi sprzedawców w markecie

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
hamster napisał/a:
ludzie przypominacie mi sprzedawców w markecie
:-D

ale my przynajmniej nie namawiamy na Sony, tym się różnimy :-P

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
A co do Pentaksów 18-250mm - jest tylko jeden obiektyw tego typu. Czyli te podane przez Ciebie niczym się nie różnią.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Moim zdaniem dużo zależy od tego na jakim tle znajdują się fotografowane osoby.

Jeśli np. tworzą wianuszek wokół ogromego starego dębu, żeby pokazać jaki jest olbrzymi, a Ty chciałabyś jednocześnie sfotografować jak najwięcej drzewa nie zmniejszając zbytnio fotografowanych to bardziej odpowiedni jest szeroki kąt (np. wspomniane 10mm). :-) Wtedy mozna podejść bliżej do ludzi i jednocześnie zadzierając nieco obiektyw do góry objąć sporą część drzewa.

Jeśli natomiast postaci stoją nad malowniczą przełęczą, a w oddali przez chmury pełznące doliną przebija się strzelisty skalny szczyt korzystniej byłoby odejść nieco od ludzi i "zdjąć" ich obiektywem o dłuższej ogniskowej ;-) . Wtedy szczyt się trochę przybliży i nie będzie tylko małą plamą na tle osób.

W sumie dobrym obiektywem mógłby tu być DA 16-45 f4 lub DA 16-50 2.8 (ten jest niestety droższy ale na 50mm 2.8 można się bawić głębią ostrości w portretach). 16mm to już trochę szerzej niż w kicie ale jednocześnie nie zniekształca jeszcze tak kosmicznie perspektywy jak Sigma 10-20 na 10mm co jest czasem dość istotne przy fotografowaniu postaci.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
dajcie spokój z tym korowodem szkieł dla Gośki
Gośka , uwierz, że kit jeszcze na długo w zupełności ci wystarczy. i do robienia tych zdjęć z sylwetkami ludzi i bez sylwetek. :mrgreen:
popatrz jak zdjęcia robią inni i... spróbuj robić takie same...

Krzysiek K.  Dołączył: 11 Paź 2006
Nie jestem specjalistą jak niektórzy tutejsi podpowiadacze, ale ostatnio odłożyłem wszystkie zoomy, założyłem stałkę i zaczynam być z tym szczęśliwy, a i waga plecaka spadła. Ja radzę: porób zdjęcia kitem, potem kup kilka innych zoomów, a na koniec załóż jakąś stałkę i wtedy zaczniesz fotgrafować ...
A może sam się mylę ...?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Krzysiek K., nie mylisz się - ja też rzadko zdejmuję FA 50 (innej stałki nie mam póki co)

ale na początek to chyba inne szkła się przydadzą osobie niezorientowanej
żeby chociaż wiedzieć jakie ogniskowe się używa

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
piotrecius napisał/a:
Jeśli natomiast postaci stoją nad malowniczą przełęczą, a w oddali przez chmury pełznące doliną przebija się strzelisty skalny szczyt korzystniej byłoby odejść nieco od ludzi i "zdjąć" ich obiektywem o dłuższej ogniskowej . Wtedy szczyt się trochę przybliży i nie będzie tylko małą plamą na tle osób.

Cóż za poezja. Poczułem się prawie jakbym był na wakacjach w górach, a nie w robocie przed kompem :mrgreen:
Ja uważam, że drugi kit, czyli 50-200 byłby dobrym uzupełnieniem. Jest tani, a stosunkowo dobrej jakości. Sam korzystam z takiego zestawu i dopiero po niespełna roku zastanawiam się nad innymi szkłami.

Gośka  Dołączyła: 19 Lis 2008
Dzieki za wszystkie odpowiedzi :) Niektórzy radzą bym nadal się bawiła tym co mam. Niestety nie zawsze jest możliwość by osoby fotografowane podeszły bliżej, no a górek też nie przybliże , a zwierzątko nie podejdzie :-D :) itp. Potrzebuję naprawdę jakiegoś zooma:)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Sęk w tym, że jeśli użyjesz teleobiektywu, góry będą mniejsze po prostu, bo kąt widzenia będzie dużo węższy, jeśli chcesz pokazać ludzi z bliska a jednocześnie możliwie dużo ich otoczenia, czy to góry czy nawet jakieś pomieszczenie, musisz użyć szerokiego kąta i podejść. Oczywiście wiąże się to ze zniekształceniami, więc postaci będą powydłużanie ale już taki urok szerokiego. Przykład:

[ Dodano: 2008-11-20, 10:53 ]
Stałem bardzo blisko ziomala, a jednocześnie ująłem cały taras przed naszym blokiem, gdybym mu zrobił zdjęcie teleobiektywem powiedzmy na 150mm po pierwsze nie było by widać bloku a jedynie fragment tarasu, po drugie tło by prawdopodobnie wyszło silnie rozmyte więc w ogóle by nie pasowało do tego czego oczekujesz.

Zdjęcie zrobione obiektywem Pentax FaJ18-35 na ogniskowej 18mm, z tym że na analogu, czyli tak jakby na cyfrowej lustrzance użyć ogniskowej 12mm.

Ok Eldred ale jeśli chcę przybliżyć coś , kogoś to nie zawsze jest możliwośc podejścia wiem , że wtedy zrobię zdjęcie kogoś na tle części powiększonej np. góry a nie na tle całej :) Tylko jaki obiektyw lepszy 18-150 Pentax czy 50-200 Pentax, jeśli chodzi o jakość , szkła itd

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
A ja zamiast dodatkowego obiektywu zaproponuję Ci zakup dobrej książki o podstawach kompozycji foto lub dobry kurs. (zaraz pewnie wywiąże się dyskusja jakiej).
Na początek w zupełności wystarczi Ci obiektyw kitowy, jak okaże się , że naprawdę potrzebujesz kolejny inny to będziesz sama wiedziała jaki.

Młodzi (stazem) adepci fotografii chcieliby od razu przejść na poziom znajomośco magii zadając pytania świadczące o bardzo małym doświadczeniu. Przypomnijcie sobie czasy Zenita, Zorki lub Smieny i kombinacje jak zrobić zdjęcie posiadanym obiektywem (a pojawiały się wtedy w naszym posiaaniu obiektywy jakie akurat były w sklepach).

Jeśli ktoś chce nauczyć się fotografii, to niech nie pomija etapu "Zenita".
Mżesz kupić dowolny z polecanych obiektywów, i każdy będzie się nadawać, tylko musisz wiedzieć (widzieć) co tak naprawdę chcesz ;)

Zawsze lepiej mieć dwa obiektywy pokrywające dany zakres niż jeden, jeżeli zależy ci na jakości oczywiście, po za tym takie cuda jak 18-250 są strasznie ciemne. Najlepszym przykładem są tu obiektywy stałoogniskowe, które w ogóle nie mają zooma, są maksymalnie zoptymalizowane pod jedną ogniskową, dzięki temu dają najlepszą ostrość, jasność i są najprzyjemniejsze w użyciu ;-)

papcio napisał/a:
A ja zamiast dodatkowego obiektywu zaproponuję Ci zakup dobrej książki o podstawach kompozycji foto lub dobry kurs. (zaraz pewnie wywiąże się dyskusja jakiej).
Na początek w zupełności wystarczi Ci obiektyw kitowy, jak okaże się , że naprawdę potrzebujesz kolejny inny to będziesz sama wiedziała jaki.

Młodzi (stazem) adepci fotografii chcieliby od razu przejść na poziom znajomośco magii zadając pytania świadczące o bardzo małym doświadczeniu. Przypomnijcie sobie czasy Zenita, Zorki lub Smieny i kombinacje jak zrobić zdjęcie posiadanym obiektywem (a pojawiały się wtedy w naszym posiaaniu obiektywy jakie akurat były w sklepach).

Jeśli ktoś chce nauczyć się fotografii, to niech nie pomija etapu "Zenita".
Mżesz kupić dowolny z polecanych obiektywów, i każdy będzie się nadawać, tylko musisz wiedzieć (widzieć) co tak naprawdę chcesz ;)

Na co mi się przyda obiektyw jaki posiadam 18-55 jeśli np. jestem nad jakąś skarpą w górach w dole stoją sarny a ja chcę mieć je wyrażne , duże a nie jak punkciki stojące na łące???????

[ Dodano: 2008-11-20, 11:16 ]
Eldred napisał/a:
Zawsze lepiej mieć dwa obiektywy pokrywające dany zakres niż jeden, jeżeli zależy ci na jakości oczywiście, po za tym takie cuda jak 18-250 są strasznie ciemne. Najlepszym przykładem są tu obiektywy stałoogniskowe, które w ogóle nie mają zooma, są maksymalnie zoptymalizowane pod jedną ogniskową, dzięki temu dają najlepszą ostrość, jasność i są najprzyjemniejsze w użyciu ;-)

Czyli 50-200?:))

Ale ten 18-250 ma 3,5 a 50-200 4,00

Tutaj jest niezłe porównanie jakości obiektywów. Nie wszystkie juz tam są ale zawsze to jakieś porównanie.
Tutaj też jest trochę testów. (tak na szybko spojrzałem i 55-300 wypada tam nieco lepiej niż 50-200)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Eldred napisał/a:
Pentax FaJ18-35 na ogniskowej 18mm, z tym że na analogu, czyli tak jakby na cyfrowej lustrzance użyć ogniskowej 12mm.
:shock: :shock: Chyba Waść coś sobie poplątałeś. :mrgreen:

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Dada, nic nie poplątał. Użył szerokiego kąta na pełnej klatce. FAJ 18-35 @ 18. To jest kąt widzenia taki jak 12 z cropem 1.5.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Cytat
Ale ten 18-250 ma 3,5 a 50-200 4,00
Owszem ma, ale tylko przy 18 mm, przy 250 to ma 6,3. Wydaje mi się , że telekit 50-200 rozwiąże Ci problem. Do czasu, aż dojdziesz do wniosku, że i tak wszystkie one są za ciemne i zaczniesz myśleć o jasnych zoomach, albo i stałkach. Zakres 18-200 wystarcza w zasadzie do sfotografowania wszystkiego, co w praktyce amatorskiej się robi.

Stałki rulez!!!! :evilsmile:

W sumie idąc na spacer biorę tylko dwie manualne stałeczki 24mm i 50mm, bo są malutkie. I właściwie nic innego nie potrzebuję :mrgreen: (używam analoga, w cyfrowym body te dwa kąty widzenia zmieściłby się np. w 16-50 lub 16-45).

Skocz do: