pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Szkła pod MF
Witam.
Chciałem zadać to pytanie w dziale Złota Rączka odnośnie domowej roboty tilt-shifta, ale chyba lepiej tutaj.

Czy możecie podać jakieś modele tanich średnioformatowych szkieł? Przydałoby mi się jedno do eksperymentów, więc ogniskowa i światło są nieistotne, jedynie cena.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Może mnie tu zaraz pognają z taką radą, ale jak na razie najfajniej sprawuje się polski Euktar ze średnioformatowego Starta. Dostałem go za darmo w punkcie naprawczym. Czyli taniej się nie da. Musiałem jedynie wyczyścić. Poza tym chyba można zapolować na Wołnę od Kijewów (ja walczę z tą od Kijewa 88, bo taki akurat mam) Nie jest to zły obiektyw, podpinałem nawet do cyfrówek jako portretowy. Wydaje mi się, że np. obiektywy z NRD są droższe.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
To ja się połączę - a coś pod MF z własną migawką i przesłoną ?

Ogniskowa 50 - 120, też mam idej na eksperyment....

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
No to powyższy Euktar - tytułem uzupełnienia - ma ogniskową 75mm, światłomoc 1:4, własną przesłonę oraz migawkę. Uwaga - nie ma regulacji ostrości, trzeba go oddalać i przybliżać w całości. Do zastosowań tilt-shift nie jest to dużym problemem. Opycznie jest to triplet Cooka.

Zdjęcie wykonane metodą partyzancką, na razie nie mam czasu wszystkiego poskładać, kończę akurat inny wynalazek.

Skocz do: