matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Pytanie do poznaniaków..
Mam pytanko do osób robiących w poznaniu foty analogami. Na razie nie mam w pozku dostępu do ciemni (chociaż zakładam koło fotograficzne na politechnice, to do pierwszej rolki pewnie jeszcze czasu, a czasu..), a do domu jeżdżę rzadko.. Macie jakieś sprawdzone zakłady gdzie wołają i skanują? Najlepiej jak wysoka jakość idzie w parze z niską ceną ;-)

I drugie sondujące pytanie.. Czy byłby popyt na skanowanie filmów na skanerze typu Epson V500? 135 i 120 oczywiście. Jeśli tak to ile bylibyście skłonni zapłacić za taką usługę?

bombadilla  Dołączył: 16 Gru 2007
Polecam Sebastiana na Dębcu koło kościoła Św. Trójcy na ul. Czechosłowackiej. (mały obrazek proces C-41 wołanie i skan na płytę w dobrej rozdzielczości w labie 15,50). Obróbkę i skan średnich formatów robi Foto-Gajek na Masztalarskiej, prawdopodobnie jedyny w Poznaniu i podobno niesamowicie drogi, co do jakości, to nie wiem.

Byłbym zainteresowany skanem 120 (syn nabył sobie Starta, i całkiem przyzwoite zdjęcia popełnił). Może określ Twoją opłacalność i potargujemy się (2 klisze na miesiąc).

bombadilla, gdybym zrobił skan powiedzmy 10-15 rolek miesięcznie to było by fajnie - szczególnie czasowo ;-) Cena? Nie mam pomysłu. Koło mnie skan 135 stoi 12-15zł zależy w jakim labie. Myślę, że 10zł to max ile bym chciał. Za średni nie mam pojęcia. Na razie czekam na średniaka i dopiero będę odkrywał cenniki :-|

Do gwiazdki montuję w piwnicy ciemnię (prezent dla syna) do B&W, tak, że po nowym roku będziemy się czasami :-) do Ciebie. Podobno na V500 całkiem przyzwoite średniaki wychodzą. W Studio Beta cena skanu to 1,50zł za każdy 1MB ( Minimalny skan 5 MB), tylko troszkę droższego sprzętu używają. Przyjdź 29.11 do pubu "BROGANS" na Szewskiej, gram tam z moją kapelą JRM, to potargujemy się przy :-B :-B :-B :-B

TUTAJ
jest dyskusja (zeszłoroczna) na ten temat.

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
Zakładam, że pytasz o C-41?
Ja zawsze oddawałem do Fotomy na Półwiejskiej. Nie jest może najtaniej, ale całkiem przyzwoicie - przynajmniej wołanie, bo nie wiem jak skanują. U siebie na pewno wołają mały obrazek (o średni nie pytałem), slajdy gdzieś wysyłają.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wydaje mi się, ze Kokociński w Kokocolor na Starym Rynku też wołał filmy 120/220 w C41 ale już dawno u niego nie byłem - praktycznie zarzuciłem kolorowe negatywy. Czarno-białe wołam sobie sam, usługowo robią to z tego co kojarzę w punkcie na Pl. Cyryla Ratajskiego. Slajdów nie wołają w Poznaniu de facto nigdzie - można oddać w Rossmanie albo Foto-jokerze (a oni wysyłają do jakiegoś zbiorczego punktu) plus kumpel woła ręcznie ale w tej chwili się przeprowadza i ma zwiniętą ciemnię i zawieszone usługi.
Co do skanowania to nie korzystałem ale słyszę pozytywne opinie o PFC Multimedia http://www.pfc.com.pl/

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Maciek napisał/a:
PFC Multimedia

przez chwilę się zastanawiałem gdzie u mnie w biurowcu jest lab :-)

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
przez chwilę się zastanawiałem gdzie u mnie w biurowcu jest lab

Nie ma bo to nie lab a punkt skanujący a dwa, że mieści się na Wildzie ;-)

w sumie całkiem niedaleko PFC, więc może nazwa i adekwatna 8-)

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
Maciek napisał/a:
Wydaje mi się, ze Kokociński w Kokocolor na Starym Rynku też wołał filmy 120/220 w C41 ale już dawno u niego nie byłem - praktycznie zarzuciłem kolorowe negatywy.

Fakt, kolor to na cyfrze. A oddawać do wołania czarno-białe? Bes sensu. Kilka dni temu zabrałem się za porządki w negatywach. Ten jeden jedyny, który oddałem do wołania, jest już zażółcony. Psiakrew.
Maciek napisał/a:
Slajdów nie wołają w Poznaniu de facto nigdzie - można oddać w Rossmanie albo Foto-jokerze

Generalnie to slajdów nie robiłem od podstawówki. Ówczesne Orwo tak mnie zniechęciło, że trudno mi się przemóc. Chociaż się łamię. Tym niemniej nie wiem czy nie bałbym się oddawać do R. albo F-J.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Jimmy napisał/a:
nie wiem czy nie bałbym się oddawać do R. albo F-J.

Przecież to i tak idzie do CEWE.

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
ja mam skaner dedykowany do małego obrazka.
Mogę coś poskanować, jak trzeba.
Ale mam zawsze mało czasu, więc jak dużo, to się nie podejmuję.

gilby

ps.
przykładowy skan z trixa
http://www.przemekkonczak...080928-0001.jpg

Jimmy napisał/a:
Zakładam, że pytasz o C-41?

Chodziło mi o wołanie ręczne..

Widzę, że popytu na skan nie ma.. :-(

ręczne chyba tylko na Cyryla, tak jak Maciek pisał.
Kiedyś jeszcze był CCS, ale chyba od kilku miesięcy dział foto mają zamknięty.

matth, ręcznie wołaj sam. Koreks tani jest. nie potrzeba ciemni, pod kocem film włożysz do koreksu a wywołasz w łazience.

gilby

gilby, no wołam sam, ale nie w pozku.. Mam fajną ciemnie na kółku w zielonej, teraz robię kółko przy polibudzie, ale faktycznie chyba kupię chemię i będę rzeźbił w łazience póki co..

CCS to generalnie złodziejstwo straszne, za kserowanie 1 kartki A4 biorą 10gr, ale otwarcie sesji 5zł :-P I tak ze wszystkim u nich :roll:

matth napisał/a:
CCS to generalnie złodziejstwo straszne, za kserowanie 1 kartki A4 biorą 10gr, ale otwarcie sesji 5zł :-P I tak ze wszystkim u nich :roll:

ale za to w nocy kserują :!:

miałem taką sytuację w życiu - uczę się na egzamin, który ma być następnego dnia w południe

ok 22 monitor w sposób spektakularny kończy swój żywot z błyskiem i dymem -jedyne materiały miałem na komputerze - innej możliwości nie mam - mieszkałem w akademiku, gdzie komputerów na piętrze było może z 4
szybka akcja, do kumpla który miał wydrukowane notatki, bieg do CCS u na Nowowiejskiego (mieszkałem w Hance na Niepodległości), potem odstanie w kolejce do najdroższego kserowania notatek w życiu (wtedy chyba mieli troche inne ceny niż napisałeś)

egzamin zaliczony na 4+ ;-) (a zaczęłem się uczyć kilka godzin przed tym jak mi monitor się spalił)

ja w CCS oprawiałem pracę magisterską około 4 w nocy, potem biegłem zanieść ją na Polibudę i zostawiłem w kopercie promotorowi i na 6 jechałem do pracy.
Za dwa dni się broniłem.

[ Dodano: 2008-11-21, 11:20 ]
przy okazji Poznaniacy - kiedy piwko?

gilby napisał/a:
przy okazji Poznaniacy - kiedy piwko?

BROGANS? 29.11 20.00? Wjazd wolny. JRM zaprasza

opiszon, nie no awaryjnie to wiadomo - w nocy niech sobie biorą bonus, ale normalnie w dzień takie opłaty to złodziejstwo i tyle.

bombadilla, jak nie wyjadę na konferencję do częstochowy to chętnie :-)

bombadilla, mnie niestety nie będzie w zasięgu Poznania wtedy, a chętnie bym przybył :evil:

cóż, okazja na pewno jeszcze będzie nie raz :-)

Skocz do: