pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
  Potęga głupoty.
Siedzę sobie i się nudzę, aż tu nagle nachodzi mnie myśl - a co jeśli mój K110D schodził z tej samej linii produkcyjnej co K100D tylko inne tylne ścianki dawali, że nie ma SR ???
No i zabrałem się za rozkręcanie. Oczywiście przy moich skromnych zdolnościach manualnych udało mi się jedynie odkręcić potrzebne śrubki i zdjęć spodnią pokrywę. Tylna jest niestety na zatrzaski i nie potrafiłem jej zdjęć podważając na różne sposoby.
Nie, nie rwałem na siłę. Aż tak zabawnie nie będzie. Rozum(ek) zwyciężył i skręciłem aparat z powrotem.
Niestety, nie działa. Przyjrzałem się uważniej - działa, ale nie działa. Reakcja na włączenie jest chyba taka, jak przy otwartej klapce karty - włącza się na sekundę LCD i wyłącza. No więc, rozkręcam jeszcze raz, aby porządniej złożyć. Przy okazji przyglądam się, czy czegoś nie rozłączyłem. Nic takiego nie widać, co mogłoby się rozłączyć, a było w zasięgu moich łapsk. Składam więc spowrotem, upewniam się, że wszystko pożądnie spasowane.
I nadal nic. Tym razem to już w ogóle nic nie reaguje.
Baterie sprawne, świeżo ładowane, poza tym przed rozkręcaniem pokazywały 100% (a to eneloopy, a nie badziewne Energizery 2500).
Oczywiście rozkręcałem aparat bez baterii. Aż taki &#&$^&*(@ to ja nie jestem.

No i się urządziłem:
- w przyszłym tygodniu przydałby mi się aparat, a będę zdjęcia musiał robić komórką
- pewnie ze 200zł będę musiał zapłacić w warsztacie, żeby mi go złożyli
- nadal nie wiem, czy matryca ma wbudowany SR, tylko przycisku nie ma i soft zmieniony, czy nie.

Czyli nic się nie dowiedziałem, a aparat nieczynny. Do tego prowadzi ciekawość.

[ Dodano: 2008-11-20, 15:03 ]
P.S.
Czy ktoś wie, jak działa czujnik klapki od kart pamięci? Tam nie ma żadnego przycisku, ani kabelka, a aparat reaguje na otwarcie klapki (nie mój, ale generalnie).

[ Dodano: 2008-11-20, 15:37 ]
P.P.S
To chyba wina czujnika tej cholernej klapki od SD. Czy ktoś mógłby sprawdzić, jak mu się zachowuje K100D przy włączaniu z otwartą klapką kart pamięci ???

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
pawelek-79 napisał/a:
To chyba wina czujnika tej cholernej klapki od SD. Czy ktoś mógłby sprawdzić, jak mu się zachowuje K100D przy włączaniu z otwartą klapką kart pamięci ???

Mignie na chwile górny wyświetlacz i tyle

WuWu84 napisał/a:
Mignie na chwile górny wyświetlacz i tyle

No i mi tak się robi. Coś rozłączyłem, ale nie widzę co. Ciekawe ile serwis zaśpiewa. Czy ktoś zna jakiś niezależny, godny polecenia serwis w Warszawie???

[ Dodano: 2008-11-20, 17:14 ]
Ewidentnie coś się rozłączyło, bo nawet udało mi się 2 zdjęcia zrobić ze skierowanym w dół obiektywem. Nawet udało mi się wejść do menu serwisowego. Card door(czy jakoś tak) mam ustawione na dis. Przełączyłem na enabled, ale nic nie pomogło. Kliknąłem też na coś i wyświetla mi się przez chwilę napis DSP VER 1.00.00.00.03
CPU VER 1.00.00.00.03
Niestety zaraz znika i nie wiem, jak z tego wyjść :/

Generalnie zrobiłem sobie kuku :cry:
p

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Skoro już raz rozbebeszyłeś, nie spróbujesz rozkręcić drugi raz i przyjrzeć się dokładnie, co tam nie bangla?

Robert K., no już ze 3 razy śrubki odkręcałem, ale nie jestem w stanie zdjąć obudowy, a nie chcę za brutalnie się obchodzić z aparatem, żeby nie połamać go, więc wolę zostawić to komuś kto się zna. Niestety ja nic nie widzę, ale z drugiej strony - niewiele widzę.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Przy okazji jak będziesz aparat oddawał do naprawiacza, to poproś ich o sprawdzenie tego SR :)

LDevil, na pewno poproszę. Może tylko trzeba przycisk zainstalować ;)

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
No coments...

jacekh, a ja jednak skomentuję.
Kiedyś mieliśmy wyższą wersję samochodu z salonu. Z opcji zrezygnowaliśmy z podgrzewanych foteli i podgrzewanych lusterek zewnętrznych. Foteli nie wybebeszałem, ale lusterka miały matę grzejącą (czy jak to się nazywa) i wystarczyło tylko podłączyć kable, żeby mieć to, za grosze, co diler chciał wcisnąć za ciężkie pieniądze (chyba z 1500zł). Było to już z 10 lat temu, więc to naprawdę był bajer, ale podejrzewam, że w tej wersji wyposażenia, którą mieliśmy, to na zachodzie nabywcy otrzymywali ogrzewane lusterka w zestawie.

Chociaż muszę przyznać, że szczerze wątpię w obecność dezaktywowanego SR w moim aparacie.

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
:shock: :shock: :shock: No, nie powiem...zaskoczyłeś mnie ,naprawdę Ci się to udało.

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
pawelek-79, a czy pod pokrywką karty nie masz takiego wystającego "dzyndzelka" w okolicy zawiasu? (w K200D jest) Gdy pokrywę karty przymykasz, to dociska ona ten dzyndzelek i stąd aparat wie, że pokrywka jest zamknięta. Oczywiście można sobie go docisnąć byle czym i włączyć aparat z otwartą klapką (żeby mu pokazać, że jesteśmy sprytniejsi i nie będzia nami rządził ;-) ). Może takie ustrojstwo Ci wypadło przy rozkręcaniu (a małe to to jest) i stąd teraz problem.

dzwigienki nie widzę, ale możliwe, że była schowana, tak jak ta od pokrywki baterii. Tym bardziej, że teraz na stole znalazłem coś, co mogło być tą dźwigienką. Jak to teraz wsadzić? To ma 2mm długości :mrgreen:

No nic, dzięki za zainteresowanie. :-D

----------
Edit: Odświerzam post, bo mam ważną informację.

Udało mi się uruchomić aparat w dość prosty, ale wymagający cierpliwości sposób, jako, że aparat ciągle się wyłączał. Uruchomiłem przez Menu SERWISOWE (dla przypomnienia - w K100D info+AE-L potem Menu-Menu-info). Druga w kolejności opcja w menu serwisowym to CARDDOOR OPEN -DIS/EN- Domyślnie jest -DIS-. Przełączyłem na -EN-, co sprawiło, że aparat zaczął ignorować sygnał o otwarciu klapki kart pamięci. Prawdopodobnie producent przewidział niestandardowe dodatki do gniazda kart pamięci, ale dziwne, że opcja jest włączana w menu serwisowym, a nie w zwykłym menu :-/

No i nie wiem teraz, co z tym wątkiem zrobić. Może przydałoby się przenieść do działu Korpusy Cyfrowe???

Markoo  Dołączył: 12 Kwi 2007
pawelek-79 napisał/a:
Domyślnie jest -DIS-. Przełączyłem na -EN-, co sprawiło, że aparat zaczął ignorować sygnał o otwarciu klapki kart pamięci

Może panowie z serwisu maja potrzeba włączania aparatu bez obudowy.

Czyli z taka opcja przydałoby się pewnie pamiętać by wyciągać kartę tylko przy wyłączonym zasilaniu.
Pozdr, Markoo

W każdym razie aparat działa. Nie do końca tak, jak przed, ale działa.
Co konkretnie jest nie tak?
- dłużej się włącza (tak z 1-2s)
- nie wychodzi ze stanu uśpienia

Zobaczymy, ile serwisy zaśpiewają za naprawę. W każdym razie mam aparat i mogę robić zdjęcia, a to najważniejsze.

mDziekan  Dołączył: 18 Lis 2008
pawelek-79 napisał/a:
jacekh, a ja jednak skomentuję.
Kiedyś mieliśmy wyższą wersję samochodu z salonu. Z opcji zrezygnowaliśmy z podgrzewanych foteli i podgrzewanych lusterek zewnętrznych. Foteli nie wybebeszałem, ale lusterka miały matę grzejącą (czy jak to się nazywa) i wystarczyło tylko podłączyć kable, żeby mieć to, za grosze, co diler chciał wcisnąć za ciężkie pieniądze (chyba z 1500zł). Było to już z 10 lat temu, więc to naprawdę był bajer, ale podejrzewam, że w tej wersji wyposażenia, którą mieliśmy, to na zachodzie nabywcy otrzymywali ogrzewane lusterka w zestawie.

Chociaż muszę przyznać, że szczerze wątpię w obecność dezaktywowanego SR w moim aparacie.

wydaje mi sie ze w przypadku aparatow chyba by tak nie robili, aczkolwiek smiesznie by bylo jak okaze sie ze tak;)

w samochodach to na porzadku dziennym jest i owszem. Moje pierwsze autko, clio1 bylo w wersji dosc golej kupilem zegary z clio 1.8 16v z obrotomierzem i wystarczylo je podlaczyc zalozyc kabelek ktory byl juz wczesniej w aucie mimo braku obrotka i wszystko dzialalo.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mDziekan napisał/a:
Moje pierwsze autko, clio1 bylo w wersji dosc golej kupilem zegary z clio 1.8 16v z obrotomierzem i wystarczylo je podlaczyc zalozyc kabelek ktory byl juz wczesniej w aucie mimo braku obrotka i wszystko dzialalo.

nic wielkiego
w Felicii też tak zrobiłem

sprawa wygląda tak, że obrotomierz i tak musi być w samochodzie, bo chyba jednostka centralna (szumnie zwana komputerem) do sterowania silnikiem powinna znać takie dane

więc wystarczy że jest wyprowadzenie kabelka do kokpitu

im bardziej modułowy jest produkt, tym taniej można produkować różne wersje

to nie maluch, że trzeba z obrotomierzem kombinować ;-)

mDziekan  Dołączył: 18 Lis 2008
opiszon napisał/a:
nic wielkiego
w Felicii też tak zrobiłem

nic wielkiego :P

Ja nie mowilem ze to cos wielkiego. Szkoda ze z klima tak nie robia, ludzkosc bylaby szczesliwsza ;)

mDziekan napisał/a:
Szkoda ze z klima tak nie robia, ludzkosc bylaby szczesliwsza ;)

a ja miałbym wieczne przeziębienie i katar :-|

jakoś nie mogę się przemóc do aut z klimą

wystarczy godzina jazdy, i niezależnie od pory roku oddycham przez usta i drapie mnie w gardle :-|

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
opiszon, źle klimę ustawiasz. To nie lodówka.

MiQ27, nigdy nie ustawiałem na lodówkę :cry:

to samo mam niestety w pracy

uczulenie na klimę i tyle ;-)

Skocz do: