Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Pentax podnosi ceny na pełnoklatkowe obiektywy

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kolejny powod do zmiany systemu - toz w tym durnym eurolandzie ceny szkiel podskocza momentalnie - bo jest okazja wyd...ac klienta

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
... trzeba się pospieszyć z zakupami, nic tylko kupować hurtem i czekać, aż podskoczą... czysty zysk :evilsmile:

a tak swoją drogą może liczą na wzrost sprzedaży tych szkieł w związku z wypuszceniem na rynek lustrzanki FF :?: :?: :?: :-/

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ta .... sratatata
mnie to zaczyna juz wkur....od zawsze bylo tak ze pentax mial wyzsze ceny na szklo"pro" ....rany - jak ja chcialem kupic 80-200 2.8 - jak bardzo chcialem kupi 200 2.8 - cena 28-70 2.8 tez byla idiotyczna.... nawet w USA - system pentaxa byl DROGI.
widze ze wracaja do tej "zasady" :evil:

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
dlatego uparcie trzymają się zgodności wstecznej 8-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Cytat
smc PENTAX A 35-80mm F4-5.6 24,150円 24,150 yen 26,250円 26,250 yen
Jedyne 800 zl. Ktos sie skusi? :-P

Podejrzewam, ze ten komunikat trzeba czytac inaczej. Moim zdaniem to jest "zakonczylismy produkcje szkiel FA"

dzerry, pewnie tak. Taka swoista pentaxowa wyprzedaż. Wszędzie w takiej sytuacji obniżają ceny, żeby wypchnąć towar. Tu podwyższają, bo żaden nowy nie wchodzi na miejsce starego.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Ale z tymi cenami coś jest nie ten teges, FA 31 f1.8 jest podany (stara cena) 133000Y czyli około 1400$ a przecież wszędzie jego cena jest niecałe 900$

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
Fafniak napisał/a:
kolejny powod do zmiany systemu

ehh ja już mam dość pentaxa...

Pietras, to są ceny sugerowane przez producenta, a w sklepach zawsze jest taniej. Ale jak producent podnosi ceny, to w sklepach też podniosą. Zresztą co ja się martwię i tak żadnego z tych obiektywów nie potrzebuję, niech sobie kosztują ile chcą.

a później dziwią się dlaczego ludzie kupują kundle... a ja mam jeszcze cichą nadzieje że pentax wypuści na rynek FF za nieduże pieniądze i dlatego ceny obiektywów FA ida w górę hehe.. takie marzenie moje małe ?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Może to kryzys ino...

Ale jeśli FA zaczną być poza moim zasięgiem, to się mocno zacznę zastanawiać nad kolejnymi zakupami ze stajni P. W sumie chcę tylko 77, więc może strachu nie ma, ale nie wierzę, że ze szkłami DA nie będzie podobnie (wzrost cen o 20%).

niech dalej tak robią to znikną z rynku...

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
dzerry napisał/a:
Moim zdaniem to jest "zakonczylismy produkcje szkiel FA"

Myślę podobnie.

Popyt na FA w ostatnich czasach pewnie był duży z powodu nadziei na FF. Jak się lud zorientuje, że P nie ma takich planów, to zacznie się znów pozbywać tych szkieł i na rynku wtórnym będzie trochę korzystniej, ale pewnie już nie tak, jak 2 m-ce temu.

No nic... Trzeba zacząć zbierać na jakiś niemiecki aparat na film...

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
takpoprostu napisał/a:
ehh ja już mam dość pentaxa...

przez ostatni miesiac:
- wyzbylem sie zludzen co do jasnosci matowki pentaxa (macalem puszki nikona, absolutnie ok)
- stwierdzilem ze SR w pentaxie dziala gorzej niz w malpie nikona (mam colpixa p5000 jako aparacik kieszonkowy, vr dziala bdb)
- af w P to tylko napis na przycisku, wolna nietrafiajaca w punkt bieda (poligon doswiadczalny: slabo oswietlony pokoj, graty: ds/k10d z 35/2 vs D60 z kitem 18-55(?)) inni robia to po prostu lepiej
- podwyzka szkiel FA to kolejny cudna decyzja zblizajaca ten system do miana kolekcjonerskiego
- rynek wtorny fajnych szkiel to bezustanna przyczajka albo pier..teges ceny zupelnie odstajace od gratow w innych systemach (tu bazuje na znajomych canoniarzach, zarowno zarobkujacych, jak i amatorach ktorzy po okresleniu swoich potrzeb bez stresu (i worka kasy) zaopatrzyli sie w ulubione ogniskowe)
podsumowujac: paru osobom polecilem swoj system i wen weszli (mowa o pentaxie), chyba juz tego nie bede robil. ma pewne zalety, ale inni tez je maja. momentami duzo wiecej. cos mi sie wydaje ze gdyby padla mi ktoras puszka to szkla powedruja pod mlotek (a co tam, trzeba poznawac inne:) )
pozdrawiam
kp

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
klimecki_ napisał/a:

- stwierdzilem ze SR w pentaxie dziala gorzej niz w malpie nikona (mam colpixa p5000 jako aparacik kieszonkowy, vr dziala bdb)

Imo bzdura. Jak używam 80-320 na 320 z czasami rzędu 1/125 i otrzymuję nieporszuszone zdjęcia, kiedy bez SR na klasycznym 1/ogniskowa nie zawsze mi się to uda (mniej więcej powyżej 200mm, bo poniżej daję radę utrzymać). Zauważ, że w tymi p5000 ogniskowa kończy się na 26mm (crop nie ma znaczenia) więc tam nie ma co stabilizować.

Co do reszty.. Od tego każdy ma IQ żeby wybrać to co mu odpowiada.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
matth napisał/a:
Zauważ, że w tymi p5000 ogniskowa kończy się na 26mm (crop nie ma znaczenia)

crop MA znaczenie.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
matth napisał/a:
Imo bzdura.

ale porownywales czy tak sobie po prostu twierdzisz?
kp

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
alkos napisał/a:
crop MA znaczenie.

How come?

[ Dodano: 2008-11-22, 12:49 ]
klimecki_ napisał/a:
matth napisał/a:
Imo bzdura.

ale porownywales czy tak sobie po prostu twierdzisz?
kp

Z kilkoma małpami z optyczną stabilizacją tak, z tym nikonem nie.

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
dzerry napisał/a:
Podejrzewam, ze ten komunikat trzeba czytac inaczej. Moim zdaniem to jest "zakonczylismy produkcje szkiel FA"

Tak tylko jesli to jest prawda wniosek jest jeden (bardzo przykry dla nas) --> FF nie bedzie:/
Pozatym dlaczego zaprzestawac produkcji jednych z najlepszych szkiel ? Nie rozumiem tego...

Skocz do: