pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
  Ile pikseli ma K20D - hardcore
Pomniejszyłem sobie zdjęcie z K20D do 6Mpx, a potem ponownie rozdmuchałem do 14Mpx. Porównując piksel po pikselu, widać, że te pomniejszone i powiększone z powrotem wygląda bardziej "mydlasto", ale...ale przyglądając się szczegółom, to temu zdjęciu nic nie brakuje. Ale ja słaby jestem w gry typu - znajdź 5 elementów różniących oba obrazki.

Zapraszam do zabawy w wyszukiwanie szczegółów, które zginęły na zdjęciu pomniejszonym do 6Mpx, a potem ponownie rozdmuchanym. Dla ułatwienia zdjęcia są podpisane. Chodzi o to, aby dopatrzeć się utraty szczegółów, a nie tylko lekkiego ich rozmydlenia.

P.S.
Ciekawe, jakby ten kadr wyglądał z aparatu z natywnymi 6Mpx :?:

P.P.S
Zdjęcia wołane były i obrabiane w bezstratnym PNG, dopiero ostateczne zdjęcie zostało skompresowane ze 100% jakością w GIMPie do JPG.

predoo napisał/a:
taki mały szczegół
:oops:

Już poprawione.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
pawelek-79 napisał/a:
Ciekawe, jakby ten kadr wyglądał z aparatu z natywnymi 6Mpx

Myślę, że z grubsza podobnie. Jeśli miałby podobne szkło. Tak, zauważyłeś właśnie rzecz bardzo ważną (acz ameryki, to Ty nie odkryłeś) - megapiksele to nie wszystko. Zwróć uwagę poza tym jak mała różnica jest w rozmiarze pliku:

10 mpix: 3872x2592
6 mpix: 3008x2000

Matryca to równoległobok a rozdzielczość to jego pole. O ile się nie mylę zwiększenie o połowę rozdzielczości matrycy spowoduje zwiększenie długości boku o zaledwie jedną czwartą (i to 1/4 mniejszej wartości!) w tym przypadku przy zwiększeniu z 6 do 10 mpix do 3000 dochodzi 800 na dłuższym boku i do 2000 dodaj 500... czy to aż tak wiele? Jasne, że nie. Przy przyroście z 10 do 14 mpix będzie to dodanie 900 pikseli do 3800 i jedynie 650 do 2600 na krótszym boku - jaka to będzie różnica? Moim zdaniem nijaka (żeby nie mówić, że żadna).

Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że matryca nie jest w 100% wydajna (tzn. że crop 100% nigdy nie oddaje idealnie obrazu), to ta różnica jest jeszcze mniejsza.

cerfes, ale ja porównuję zdjęcia 6Mpx z 14Mpx, czyli 3000x2000 z 4670x3100. Więc różnica jeszcze większa. Tylko pytanie, czy 6Mpx będzie porównywalne z 6Mpx zmniejszone z 14Mpx. Jak bawiłem się w ten sposób ze zdjęciami ze swojego 6Mpx pomniejszając je, a potem wracając to pierwotnej wielkości, to wyszło mi, że przy pomniejszeniu do 5Mpx i z powrotem do 6Mpx różnice dostrzegam jedynie na siłę. Ale może to się dzieje tak dlatego, że z matrycy 6Mpx i tak jest dość mało danych. Przydałoby się jakieś porónanie tego samego kadru na tym samym szkle :-D

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
pawelek-79, to działa w dwie strony.
Powiększ zdjęcie z k20 do 6000pix na dłuższym boku i też będziesz w pełni zadowolony z jakości :-)

pawelek-79 napisał/a:
cerfes, ale ja porównuję zdjęcia 6Mpx z 14Mpx

no tak, ale jak spojrzysz na crop z matrycy 14 mpix, to zobaczysz, że obraz nie jest idealny, prawda? Musiałbyś mieć obiektyw jakiś super, żeby dał Ci taki dokładny obraz (albo wysoką wartość przysłony), wtedy mógłbyś obserwować różnice.

Pytanie czy to gapienie się w crop'y i liczenie megapikseli ma jakikolwiek sens? Jak zrobisz naprawdę dobre i ostre zdjęcie, to nie będzie istotne czy to 6 czy 14 mpix, obrób je trochę (wyostrz, kolorki ustaw itp.) wydrukuj/naświetl w labie na np. papier A4 - jak będzie ładnie, to powieś na ścianie i się ciesz. Ja mam takich kilka z aparatu 5mpix (fuji s5600) i naprawdę, w kwestii rozdzielczości jest bardzo ok, na lustro się przesiadłem po mniejszą GO i lepsze odwzorownie kolorów - tutaj widzę różnicę

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
A cos kiedys słyszałem, że k20 wcale nie ma 14mpx tylko 10, i ze trzeba apdejtować softa...

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Cytat
A cos kiedys słyszałem, że k20 wcale nie ma 14mpx tylko 10, i ze trzeba apdejtować softa...

Że co? :shock:
Upgrade softu sprawia, że na matrycy wyrastają piksele jak grzyby po deszczu? O.o
Gdzie to wyczytałeś?

(A może chodziło Ci o to, że optyczni nie dopatrzyli się większej szczegółowości obrazu w k20d niż w k10d?)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
myslalem ze ten temat mnie przerasta.....
ale to
ubeuszek napisał/a:
- nawet nie wiem - oplulem monitor - klawiatura zalana

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
oplulem monitor

4mpx zaplułeś i zostało Ci tylko 10

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Fafniak, a tam, zaraz przerasta. Temat trzyma poziom. A może pion? Whatever.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Jak myślicie, czy Apollo przyjmie reklamację na te brakujące 4, czy muszę z tym żyć? :roll:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
się obrażacie, a może po prostu k20d ma 10MPx - po prostu te brakujące 4 to zamapowane hoty, z których słynie kadwudziestka :-P

No ja nawet już nie pamiętam gdzie to słyszałem, ale chodziło o to ze matryca ma 14mpx ale zdjecia robi w 10mpx i interpoluje... to chyba od kolegi uzytkownika jedynego słusznego systemu :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Każdy pixel powyżej 10 milionów to bonus od firmy. Niektórzy są szczęśliwsi od innych.

ubeuszek, to teraz wiem dlaczego GX20 wypada w testach lepiej niż K20. Pewnie Samsung wie jak wykorzystać dodatkowe 4MPixele

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Pentagram, samsung poszedł jeszcze dalej, i dokłada jeszcze jeden megapixel, bo jak wieść gminna niesie GX-20 ma ich aż 15

Dobra, temat wcześniej brzmiał, że to hardcore, to co teraz? :lol:

okurde, nie zauważyłem, kiedy mi stuknęło 135 postów ... taka fajna ogniskowa :-(

Hardcore to wg.mnie przeskalowanie do 6mpx i z powrotem do 14 bez wyraźnych strat szczegółów. Ale to wszystko pewnie z powodu filtra bayera, bo z 6mpx matrycy nie uzyskałoby się zbliżonej szczegółowości obrazu jak z 14mpx pomniejszonych do 6mpx.
Ale tu trzeba by znaleźć dobry kadr i chętnych użytkowników (użytkownika) dwu aparatów - 6mpx i 14mpx.

pawelek-79 napisał/a:
Ale tu trzeba by znaleźć dobry kadr i chętnych użytkowników (użytkownika) dwu aparatów - 6mpx i 14mpx.

Spójrz po prostu na zdjecia cyfrowe sprzeda kilku lat, ludzie mieli wtedy matryce rzędu kilku np. 3 mpix i co, złe zdjęcia robili? W sensie, że też były ostre, szczegółowe itp.

cerfes napisał/a:
i co, złe zdjęcia robili?

Może nawet lepsze. Przecież nie o to w tej dyskusji idzie. Chodzi raczej o refleksję o pogoni za pikselami. :-D

Skocz do: