luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Tworzenie SIECI Vista-Xp przez WiFi
Witam. Od pewnego czasu próbuję podłączyć 2 komputery (laptop, i stacjonarny) ze sobą.

Na laptopie Vista Home Premium, na stacjonarnym Xp SP3. Oba kontaktują się z routerem D-link przez wifi.
Ponieważ na stacjonarnym jest jeszcze kilkaset giga wolnego miejsca, a na lapku ze 160 wolne 40, chciałem przerzucić foty na stacjonarny, (taki data bank).

Nie wiem, jak się do tego zabrać. Proszę o wszelkie porady.

Chciałbym po prostu przesyłać przez sieć pliki do odpowiedniego folderu na PC-cie, a jak się uda, to i udostępnić drukarkę.

Pozdrawiam. :-B

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Oba musza byc w tej samej grupie roboczej (sprawdzasz/zmienieasz w Moj Komputer -> prawoklik Wlasciwosci) i wlaczone udostepniania plikow i drukarek. Potem musisz udostepnic folder (prawoklik na folderze -> udostepnianie), dajac prawa do zapisu.

Jednak jest pewien problem. Nie spodziewaj sie mega transferow w sieci lokalnej po zaszyfrowanym wi-fi. Ja mam tragiczne, ale pewnie dlatego, ze mam dziadowski router i nie mam serca, zeby namierzyc problem i cos przekonfigurowac.

Tak przy okazji, moze jest jakis sprawdzony patent? Ja mam transfery w okolicach 200 kB/s. Dramat.

Sądzę że zależy od przepustowości routera.

Znajomy ma pomiędzy xp a xp, i dochodzi do ok 80mb/s.

luhso napisał/a:
Nie.
luhso napisał/a:
80mb/s.
jestes pewien, ze wiesz co wlasnie napisales? Dodam tylko. ze b i B to nie to samo.

Kablem.

luhso, nie rozumiem co ty do mnie rozmawiasz. Kablem ma taki transfer? Przeciez to normalne dla sieci 100 mb. My przeciez mowimy o wifi. Standard G moze maksymalnie osiagnac 54 mb/s, czyli okolo 6 mB/s. W rzeczywistosci nigdy tyle nie osiaga. Duzo zalezy od sygnalu, szyfrowania, karty sieciowej i routera. Bardzo duzo zmiennych tu jest. W praktyce, przy bardzo dobrym sygnale i szyfrowaniu, polowa tej wartosci to jest sukces. Jesli masz sciany po drodze, to trzeba sie przygotowac na 1/3. A jesli masz jakis inny niezidentyfikowany problem, jak ja na przyklad, to moze sie okazac, ze 500 kB/s to sukces.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Dzerry, u mnie też transfer między komputerami cieniutki (laptop do routera po wifi, stacjonarny do routera kablem). Nadaje się to, żeby sobie otworzyć jakiś nieduży dokument, który jest na drugim komputerze, ale żeby przerzucić jakiś większy materiał sięgam po pendrive'a.

[ Dodano: 2008-11-23, 11:30 ]
Cytat

No ale jak, skoro łącząc się przez ten sam router z internetem mam kilka razy wyższy transfer? (a pewnie miałbym jeszcze wyższy, jakbym miał szybsze łącze z netem)

[ Dodano: 2008-11-23, 11:39 ]
dzerry napisał/a:
Potem musisz udostepnic folder (prawoklik na folderze -> udostepnianie), dajac prawa do zapisu.

A gdyby komputer nie widział udostępnionego folderu z drugiego komputera (jakiś firewall może przeszkadzać, albo co, ja tak miałem), to wtedy musisz ustawić ręcznie: komputer>mapuj dysk sieciowy (tak jest w viście, w xp jest jakoś podobnie w "mój komputer" trzeba wejść w jakieś "narzędzia" czy coś takiego).

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
dzerry napisał/a:
Ja mam transfery w okolicach 200 kB/s. Dramat.
:shock: Jaką masz siłę sygnału? Komp z wifi stoi w tym samym pokoju co router?
U mnie na Pentagram Cerberus transfer dochodzi do 3,0 czasami 3,5 MB/s - jeżeli laptok jest w tym samym pomieszczeniu co router. Gdy sygnał przebija się przez dwie ściany to tansfer skacze od 1,0 do 2,5 MB/s - w zależności od tego jak ustawię laptoka (polaryzacja fali) ... własnie polaryzacja - może antenę w routerze i drugim kompie masz przeciwnie ustawione -> słaby sygnał itd.?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Ja stosuję do przerzucania i synchronizowania plików trzeci dysk na USB. To chyba najprostsze i teoretycznie szybsze od przesyłania sieciówką po kablu. Realnie uzyskuję transfery rzędu 15-25MB/s (prawdopodobnie w zależności od fragmentacji dysku). Zaleta taka, że mam zdublowane dane - całe archiwum na dysku na USB, oraz kopie - część na stacjonarnym i część na laptopie.

Witek  Dołączył: 07 Lis 2008
dzerry napisał/a:
W rzeczywistosci nigdy tyle nie osiaga.

Dobrze prawisz. W wielu firmach którymi się "opiekuję" staram się uciekać z wifi jedynie pozostawiając do internetu ewentualnie udostępnionych drukarek. Inne aplikacje po prostu padają. Zabawa w sieć z Vistą to na prawdę mało opłacalna sprawa.
Co do grup o wspólnej nazwy - nie koniecznie - można też pobawić się nr IP
"net use F: \\192.168.x.xxx\nazwa udzialu /yes"
Funkcja NET USE jest bardzo przydatna - ja z niej korzystam max często unikając tworzenia właśnie tych samych grup roboczych, czy też do przypisywanie drukarek sieciowych do aplikacji DOS-owych

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
dzerry napisał/a:
jestes pewien, ze wiesz co wlasnie napisales? Dodam tylko. ze b i B to nie to samo.

M i m tez robi jakas roznice ;-) (9 rzedow wielkosci?)

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
ta sama grupa robocza i oczywiście koniecznie ten sam prefiks adresu oraz maska podsieci. z tymi transferami, to różnie bywa, znam przypadki, że ludzie przy tej samej konfiguracji sprzętowej mają totalnie skrajne wyniki :/

jak masz trochę wolnego czasu, to sprawdź ten temat: ponoć działa, choć nie robi szału:
http://www.heise-online.p...features/6343/0

forestowy
[Usunięty]
dzerry napisał/a:
Ja mam transfery w okolicach 200 kB/s. Dramat.

To coś masz nie tak jednak.
U mnie leci spokojnie po sieci 850 kB/s w standarcie G.

Konfiguracja:
Laptop + stacjonarka (oba XP), szyfrowanie WPA2-PSK AES, wszystko w obrębi jednego pomieszczenia (anteny się widzą), całością zarządza router Linksysa WRT54 GL z wgranym pomidorem, sieciówka w lapku oryginalna, w stacjonarnym marnej urody Edimax ( oba na Atherosie), dysk z lapka zmapowany na stacjonarce

forestowy napisał/a:
To coś masz nie tak jednak.
No przeciez pisze :-)

forestowy napisał/a:
850 kB/s w standarcie G. wszystko w obrębi jednego pomieszczenia

No wlasnie a u mnie nie. Dlatego wlasnie mam wifi, bo nie chce mi sie kabli ciagnac po mieszkaniu. Miedzy moja antenka a routerem sa pewnie ze 2-3 sciany zalezy jak ta fala sie rozchodzi. Skoro masz 850 i nie narzekasz, to te moje 200 wygladaja calkiem sensownie przy tych warunkach.

forestowy
[Usunięty]
Sprawdziłem z ciekawości, bo na co dzień nie korzystam i przez 2 ściany działowe (pojedyncza cegła) leci bez problemu 790 kB/s z groszami. Moc nadawania routera podkręcona na max (pomidor podkręca powyżej "nominalnej" z tego co pamiętam)

Kiedys probowalem dojsc co moze byc przyczyna i to zdaje sie moja karta i najtanszy dlink do kupy. Te sciany pewnie nie pomagaja. Na linuksie bylo to samo.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
A tak z ciekawości kopiuję film 700MB na lapka przez WFi, i windows pokazuje mi 1,93MB/s.
Odległość jakieś 8m, po drodze ściana z cegieł. Router edimax Ieee 802.11g skonfigurowany wg wskazówek w innym wątku.

W jakim wątku?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Pamiętajcie, że sąsiedzi mogą mieć ten sam pomysł na internet w domu, i szumieć w paśmie wifi gratis :-)
W 2,4 G jest miejsce na jakieś 7 sieci obok siebie - jak zaczynają na siebie nachodzić, to następuje masakra i zgrzytanie zębów.
dzerry, jakbyś kiedyś miał ochotę na tuning swojej dom-sieci, to daj znaka.

Skocz do: