opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Redukcja na klemy
Skoro mieliśmy tematy nawet o stolnicach, to myślę że ten nie zdzwi nikogo innego

jako że od paru dni 2gie forum na którym się pojawiam nie działa (skodovka.pl) to pytanie motoryzacyjne zadam tutaj

posiadam w aucie klemy na bolce stożkowe (standard), natomiast bolce w akumulatorze płaskie (standard fordowski)
mam dość problemów z odpalaniem w zimie (tylko 4 punkty styku klemy z bolcem, i to do tego łatwo śniedzieje), więc postanowiłem coś zaradzić

rozwiązanie najprostsze - wymienić klemy na takie w standardzie fordowskim (płaskie)
ale z kolei jak będę wymieniał akumę, to znowu będzie trzeba szukać z płaskimi bolcami, więc tak mnie naszło

istnieją może jakieś nakładki, adaptery, które z płaskich bolców, robią stożkowe ? (że adaptery w drugą stronę istnieją to wiem :-) )

Kocurek  Dołączył: 16 Maj 2008
Nie wiem, ale temat ciekawy. Kupiłem dzisiaj aku do swojego opla i nie zwróciłem uwagi na kształt końcówek ( jeszcze go nie zakładałem). Może sie okazać niespodziewanka :-P

Kocurek, no to musisz wiedzieć że są 2 standardy :-) ten płaski rządzi się w starych fordach

ale raczej większe prawdopodobieństwo że kupiłeś z okrągłym bolcem

hmmm, to do opla będzie ok?

Eustachy  Dołączył: 20 Paź 2007
Jeżeli ten akumulator ma ołowiane bolce, można nadlać je (przeformować) na stożkowe.

ps
Każdy szanujący się starszej daty mechanik ma taki zestaw do nadlewania wypalonych słupków w akumulatorach.
10 minut roboty za przysłowiowe piwo.

Sprawdziłem, okrągłe ołowiane bolce, czyli takie jakie są w moim oplu

Eustachy, trzeba by najpierw poszukać szanującego się, starszej daty mechanika, a o takich niestety trudno :-)

To nie jest drogie ani skomplikowane urządzenie, dwie foremki i przewód zakończony z jednej strony "krokodylkiem", z drugiej takim bolcem grzejnym. Popytaj może mają. Kiedyś jak akumulatory były na wagę złota, każdy mechanik to miał.

Eustachy, ee, to łatwiej chyba będzie mi nowe klemy dosztukować

po prostu myślałem o takim dynksie - zakładam na bolec, i jest :-)

5 min roboty i gotowe

opiszon napisał/a:
5 min roboty i gotowe

No i właśnie tak pomyślałem.
Tylko że ze swojej perspektywy. :mrgreen:
Mam trochę znajomych mechaników (tych starszej daty). ;-)

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Kocurek napisał/a:
Sprawdziłem, okrągłe ołowiane bolce, czyli takie jakie są w moim oplu

Jeszcze się nie ciesz, bo są różne polaryzacje :evilsmile: .
Tzn, + i - mogą być nie po tej stronie.

dybon, no tak :-) a odwrotnie akumulator działać nie będzie

zawsze istnieje nadzieja, że kable dość długie są i sięgną - choć moje by akurat nie sięgnęły - są właściwie na styk - przynajmniej się nic nie majta pod maską

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
opiszon napisał/a:
zawsze istnieje nadzieja, że kable dość długie są i sięgną - choć moje by akurat nie sięgnęły - są właściwie na styk - przynajmniej się nic nie majta pod maską

Właśnie że te przewody nigdy nie są wystarczająco długie.
Choć raz udało mi się malucha odpalić z takim "odwrotnym" akumulatorem, była niezła dyskoteka. Po zmianie na prawidłowy akumulator wszytko działało ok. W nowych autach chyba to nie przejdzie, komputer na to nie pozwoli.

dybon napisał/a:
Choć raz udało mi się malucha odpalić z takim "odwrotnym" akumulatorem, była niezła dyskoteka. Po zmianie na prawidłowy akumulator wszytko działało ok. W nowych autach chyba to nie przejdzie, komputer na to nie pozwoli.

z tego co się orientuję w sytuacji, to da się odpalić, warunek jest jednen - musisz rozładowany akumulator naładować odwrotnie, i wtedy podłączyć

oczywiście w ten sposób zabijesz akumulator, i za chwilę będziesz miał go do wyrzucenia :evilsmile:

[ Dodano: 2008-11-24, 06:20 ]
dybon napisał/a:
Właśnie że te przewody nigdy nie są wystarczająco długie.

to jest pewnie wynikiem jednego z praw Moore'a dla użytkowników samochodów 8-)

Hehe, Dzień dobry, założyłem, działa, nic nie jest odwrotnie, jaka radocha, że auto odpaliło bez problemu!

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
czegoś takiego szukasz?

http://allegro.pl/item489...d_redukcja.html
:-P

ale w sumie i tak chyba lepiej wyjdzie po prostu przerobić klemy na te "normalne". Też mam starszego forda, w kwietniu stuknie mu trzydziestka :evilsmile: ale klemy mam normalne, pewnie ktoś kiedyś zamienił i jestem mu wdzięczny ;-) , zawsze to jedno miejsce mniej gdzie może dojść do jakiegoś zwarcia.

kaczor, nie, to jest w drugą stronę klemy płaskie -> okrągły bolec
ja bym potrzebował inaczej - klemy okrągłe - > płaski bolec
czyli coś w formie nakładki na bolec

[ Dodano: 2008-11-24, 11:13 ]
kaczor napisał/a:
Też mam starszego forda,
no ja właśnie nie mam forda, a akumulator od forda (ojciec miał 2, z czego jeden używany przez miesiąc w lecie, to mu podebrałem przed poprzednią zimą)

Cytat
ale w sumie i tak chyba lepiej wyjdzie po prostu przerobić klemy na te "normalne"
pewnie masz rację, że tak najłatwiej, tylko że ja bym musiał przerabiać klemy na "nienormalne" dlatego kombinuję :-D jakbym miał forda to bym się nawet nie zastanawiał, i klemy okrągłe wsadził

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
opiszon napisał/a:
kaczor, nie, to jest w drugą stronę klemy płaskie -> okrągły bolec
ja bym potrzebował inaczej - klemy okrągłe - > płaski bolec
czyli coś w formie nakładki na bolec

Mój błąd nie doczytałem na początku, po prostu wyszedłem z założenia że masz klemy fordowskie a kupiłeś akumulator z bolcami. Ehh idę na drugie śniadanie :D

kaczor napisał/a:
Ehh idę na drugie śniadanie :D
smacznego, ja już do obiadu czekam :-)

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Co do klem, ja w swoim fordzie po prostu przykrecilem na ta srube (tylko dalem dluzsza) do ktorej mocuje sie przewody w klemie kleme jako zbedna obcialem.
Mozna tez objac klema ta plaska koncowke i dokrecic koncowke klemy ze sruba ;)
Oczywiscie pole styku bedzie mniejsze niz normalne, ale powinno byc ok.

Przy plaskiej klemie w sumie to nie problem przykrecic przewody i zakonczyc je oczkiem ;) jest to szybkie i dobre rozwiazanie

co do przerobki klemy (przejsciowki) , musisz poprosic jakiego tokarza ;)

Co do nadlewania robilem to kiedys dawno temu, najwazniejsza jest forma, element grzejny - my uzywalismy wegielkow (z srodka) z baterii plaskiej 4,5 V ;-)
Zasilanie z tego wlasnie akumultora zwykle.
Szlo pierwsza klasa - tylko wczesnie trzeba bylo akumulator naladowac - zeby podolal temu zadaniu ;)

Skocz do: