incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
ekch, sprawdziłem u siebie (dwie próby 3xRAW+) na K200D i meni wyszło

SDHC SanDisk Ex III =
1: 22.82 / 6.3 = 3.62 MB/s
2: 22.76 / 6.0 = 3.79 MB/s
średni transfer z czytnika 17.5 - 19.0 MB/s

SDHC Platinum Class 6 =
1: 22.93 / 9.3 = 2.47 MB/s
2: 22.72 / 9.4 = 2.42 MB/s
średni transfer z czytnika 13.5 - 14.5 MB/s

SanDisk koszt rzędu 66 zeta z czytnikiem
Platinum pewnie koło 20-25 zeta

Sądzę że SanDisk Ultra II byłby w tym przypadku równie dobry :) a koszt rzędu 45 zeta za 4GB z czytnikiem

pzdrfk

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
różnica ok. 1 sekundy. flash gordon na pewno kupi szybszą, czy zwykłemu człowiekowi jest to w stanie zrobić różnicę?

bulaj  Dołączył: 20 Kwi 2008
jak jest wsadzona do puszki szybka karta to szybciej się opróżnia bufor
moim zdaniem najrozsądniejszy wybór szybkość/cena/jakość to sandisk extreme III
mam k10d, sandiska ultra II i extreme III
przy extreme III jest wyraźnie szybszy zapis przy seryjnym trybie robienia zdjęć
jest to związane z tym, że szybciej jest opróżniany bufor aparartu bo karta szybciej zapisuje, to co powiedziałem na wstępie

z czytnikami też różnie bywa, na dołączanym do extreme III czytniku (micromate) u mnie jest transfer na poziomie 15MBps przy extremeIII i 9 MBps przy ultra2
czytnik miał mieć 20MBps i o ile z ultra 2 jest powiedzmy zbieżny ze specyfikacją karty, to w przypadku extreme III już jest rozbieżność

polecam przy okazji ciekawy wywód nt. kart pamięci i ich "współpracy" z puszkami
http://www.robgalbraith.c...ge.asp?cid=6007

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
bulaj napisał/a:
najrozsądniejszy wybór szybkość/cena/jakość to sandisk extreme III

...czyli, w sumie, oznacza to wybór najszybszej (i chyba najdroższej) opcji ;-)
Sam mam Extreme III i się zastanawiam trochę czy to nie przesada. Ciekawe jest to, że (jeśli się nie mylę - gdzieś taką informację chyba widziałem) kontroler pamięci K200 i tak nie jest w stanie uzyskać prędkości zapisu z bufora, którą "zapcha" możliwości nawet takiej skromnej Ultra II.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
no nie jest ale jakieś 1-2 sec przy czasach rzędu 9 sec jest różnicy pomiędzy Class 6 a Ultrą (20MB/s) może to tylko takie wrażenie, nie wiem, w każdym razie K200D to nie przyśpieszy ;)

Jedyny sensowny powód do zakupu szybszej karty do K200D to chyba to, iż przy zdjęciach seryjnych :)) zapisywanych do JPG mamy 5 klatek a potem zwalnia do ok. 1kl/s :)
Czyli jeśli mamy rozmiar zdjęcia dla 10Mpx rzędu 3.5 do 4.0MB to przy transferze 2.5MB/s dla słabszej karty może się okazać że w sumie otrzymamy mniej niż 1kl/s w serii... Demon szybkości :)
Z drugiej strony nie wiem jaki bufor jest w K200D... może ma zapas i zwolni dopiero po 50ciu klatkach ? :)...
Jak dla mnie to wsio ryba jaką kartę mam, mam dwie szybkie i dwie jakieś tam. Wszystkie działają i na ich prędkość nigdy nie narzekałem :)

Bufor w K200D jest magiczny, nie ważne czy robisz jpg czy jpg+raw zmieści co najmniej i mniej więcej 4-5 klatek

Alyjen, Przy RAWie zmieści tylko 3

oj nie wydaje mi się, ale sprawdzę w domu bo wtedy miałby to więcej sensu

qbic  Dołączył: 01 Lis 2008

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
incosgnitos napisał/a:
Alyjen napisał/a:
Bufor w K200D jest magiczny, nie ważne czy robisz jpg czy jpg+raw zmieści co najmniej i mniej więcej 4-5 klatek

Alyjen, Przy RAWie zmieści tylko 3

Rację ma Alyjen. Moje wyniki jakie udało mi się uzyskać na SanDisku Extreme III 4GB to:
4 RAW w serii (2.8 kl/s)
6 JPEG *** w serii (2.8 kl/s) - z resztą newet po zapełnieniu tych sześciu potem strzela np. jedno w odstępie sekundy po czym znowu dwa kolejne w max prędkości, znów jedno/dwa sekundowe i znów 2-3 w max prędkości.

no jeżeli muszę używać serii z K200D to po pierwszej, po prostu zmieniam kadr przemieszczam się czy coś przez te sekundy które opróżnia się bufor i strzelam następną "pełną" serią ;)

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
ja w mojej k10d czuje rożnice między zwykłą kartą a kingstonem elite pro (choć nie jest to demon prędkości) Dużoooo szybciej opróżniany jest bufor po zrobieniu 6 Rawów...

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
Ja też jestem na etapie zakupu nowej karty. Do tj pory korzystałem z jakichś kingstonów 1gb i 2gb. Specjalnie mi to nie przeszkadzało i współpracowały jak należy, no ale stwierdziłem że trzeba kupić coś nowszego, szybszego i pewniejszego. No i jak zobaczyłem ile kosztuje sandisk ultra II to stwierdzam, że nie ma sensu kupować nic innego.

Jeszcze jedno pytanie. Jak to w końcu jest z kartami sdhc i czytnikiem kart w laptopie?Będzie mi to działać? Bo nie mam jeszcze żadnej takiej karty.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
kaczor napisał/a:
Jak to w końcu jest z kartami sdhc i czytnikiem kart w laptopie?Będzie mi to działać?

Będzie pod warunkiem, że zaktualizujesz oprogramowanie bo mechanicznie wszystkie czytniki są takie same.

jocker  Dołączył: 26 Lis 2008
Zdano napisał/a:
kaczor napisał/a:
Jak to w końcu jest z kartami sdhc i czytnikiem kart w laptopie?Będzie mi to działać?

Będzie pod warunkiem, że zaktualizujesz oprogramowanie bo mechanicznie wszystkie czytniki są takie same.

Mam kartę sdhc 8gb i laptopa z czytnikiem oraz Windowsa xp prof i nic nie musiałem aktualizować - działa jak należy.

jocker napisał/a:
nic nie musiałem aktualizować

Wszystko zależy od oprogramowania producenta i wieku laptopa, w nowszych modelach nie będzie problemu, w starszych czasem jest.

jocker  Dołączył: 26 Lis 2008
Tylko większość starych raczej nie ma czytnika, ja mam rocznego laptopa. W sumie nie wiem o jakim oprogramowaniu piszesz, może więcej szczegółów?
Myślę, że najprostszym rozwiązaniem jest kupić czytnik pod usb - można go wszędzie podpiąć i zabrać ze sobą - obsługuje kilka formatów i może z powodzeniem służyć jako pendrive

jocker napisał/a:
o jakim oprogramowaniu piszesz, może więcej szczegółów?

Chodzi o sterownik samego czytnika kart.
Po wejściu w użycie kart SDHC wiele firm opublikowało aktualizacje oprogramowania do swojego sprzętu ale nie wszystkie.
Mój laptop ma 2,5 roku i firma LG nie pokusiła się o wypuszczenie aktualizacji, więc skorzystałem ze sterownika innej firmy.

Skocz do: